Mugur Isărescu: "Ne preocupă, categoric, evoluţia preţurilor la electricitate"

Andrei Stan
Companii #Energie / 5 august 2017

Mugur Isărescu: "Ne preocupă, categoric, evoluţia preţurilor la electricitate"

Mugur Isărescu, guvernatorul Băncii Naţionale a României (BNR), a declarat ieri, într-un briefing de presă, că este în mod "categoric" preocupat de creşterea preţurilor la energie pe bursă, şi, implicit, de evoluţia preţului la electricitate.

Isărescu a subliniat, potrivit Agerpres: "Când o să apară cifra în perioada următoare privind inflaţia din iulie, o bună parte din creşterile de preţuri în indicele preţului de consum, va proveni de la electricitate. Ne preocupă şi sunt nevoit să revin: de multe ori spuneam că într-o ţară în care avem multe incertitudini, cea mai mare a devenit evoluţia preţurilor administrate, pe care nu reuşim să le prognozăm. Este o declaraţie uşor maliţioasă, dar trebuie să o fac. Ne preocupă, categoric, evoluţia preţurilor administrate, în acest context evoluţia preţurilor la electricitate şi, din câte ştim noi, organele abilitate cu administrarea acestor preţuri vor face, în perioada următoare, comunicarea necesară, ceea ce ne va ajuta şi pe noi în noua prognoză de inflaţie. Deocamdată, evoluţia preţurilor în România este controlată, iar inflaţia este una dintre cele mai mici din Europa".

Joi, Ministerul Energiei a precizat, într-un comunicat de presă, că semnalele primite din piaţa energiei electrice privind posibile înţelegeri neconcurenţiale între producători de energie din ţara noastră au fost transmise spre analiză Consiliului Concurenţei, în urma situaţiei pe care România o înregistrează pe bursa de energie electrică, unde preţurile au atins un nivel ridicat faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut.

Potrivit comunicatului, situaţia actuală se datorează mai multor factori locali şi regionali, unul dintre aceştia fiind legat de creşterea consumului de electricitate pe fondul codurilor de caniculă. În prezent, necesarul de consum este de 7.500 - 8.000 MW, cu peste 1.000 de MW mai mult decât în perioada similară a anului trecut.

Reprezentanţii Ministerului Energiei au precizat că în regiune sunt preţuri similare, iar România funcţionează pe o piaţă europeană, având bursa de energie cuplată cu alte pieţe. În acest context, preţurile energiei pe bursă sunt influenţate de cele de pe pieţele cu care ţara noastră este cuplată.

Totodată, Ministerul Energiei a anunţat că va începe o analiză privind cauzele producţiei scăzute din hidrocentrale, aportul energiei hidro în asigurarea consumului României fiind în această perioada mai mic decât în mod obişnuit. "Analiza îşi propune să verifice dacă producţia Hidroelectrica este afectată de debitele reduse ale râurilor interioare sau este cauzata de o exploatare defectuoasă a hidroagregatelor", a transmis instituţia.

Ieri, ministrul Energiei, Toma Petcu, a declarat că pe piaţa secundară de energie aproape 45% din cantitate este tranzacţionată pe Piaţa pentru Ziua Următoare (PZU), iar de acolo provine problema creşterii preţului la energie.

Într-o conferinţă de presă, Toma Petcu a afirmat: "Încă de acum patru săptămâni ne-am aplecat foarte atent asupra acestei probleme. Am avut discuţii atât cu ANRE (Autoritatea Naţională de Reglementare în domeniul Energiei, n.r.), cât şi cu Consiliul Concurenţei, pentru că au fost semnalate posibile aspecte de concurenţă sau neconcurenţă. Am cerut domnului Havrileţ (preşedintele ANRE, n.r.) să facă o analiză să zică dacă sunt decizii pe care trebuie să le luam. Am avut discuţii cu directorul OPCOM şi am analizat să vedem care sunt problemele, să vedem de unde apar preţurile şi anomaliile din preţuri. Am observat că în iunie la toate contractele pentru furnizorii de ultimă instanţă, din motive pe care nu le cunosc, s-a luat decizia la ANRE să fie amânată această licitaţie".

Potrivit ministrului, problema este că toate aceste companii, care nu au încheiat contractele bilaterale, s-au dus cu toată această cantitate şi cumpără energia din Piaţa pentru Ziua Următoare.

Toma Petcu a mai arătat: "Este pentru prima dată când într-o piaţă secundară avem aproape 45% din cantitatea de energie consumată tranzacţionată pe PZU. Am înteles că de acolo provine problema. Sperăm că ANRE să demareze cât mai repede această procedură de licitaţie ca toţi aceşti furnizori să aibă contracte bilaterale fără să mai vină cu cantităţile suplimentare e PZU".

El a precizat că joi consumul a fost de aproape 8.000 MW, la fel ca în perioada de iarnă.

Ministrul a mai arătat: "Este o vară caniculară şi secetoasă, avem temperaturi record şi consumurile pentru climatizare cresc foarte mult în această perioadă şi avem consumuri mari, aproape 8.000 MW am avut ieri, cam la fel cu perioada de iarnă. România în toată această perioadă a avut capacitatea să producă suficientă energie pentru consumul propriu. Am şi exportat. Suntem exportatori de energie".

Opinia Cititorului ( 4 )

  1. Observam ca, mai nou il preocupa pe guvernatorul BNR pana si pretul de la energie electrica? Si ce face ? NIMIC. SA PLECE SI SA MAI LASE SI PE ALTII SA FIE GUVERNATORI BNR. Nu are suficienti bani sa-si plateasca energia electrica la salariul nesimtit pe care il are?

    1. Subscriu! Isarescu sa plece imediat! Nimic nu a facut bun,dimpotriva! Cine este el sa-si dea cu parerea in tot si toate! Un incompetent,un parvenit,un tradator,o unealta care lucreaza impotriva romanilor! Aurul dus in UK,Isarescule,adu-l inapoi! Banii sa fie tipariti in Romania,nu in Elvetia,Isarescule,astfel ca paritatea euro-leu sa fie de 1la 1! De aici saracestu tu populatia! Statul sa se poata imprumuta de la BNR nu de la bancile private! Ce pedeapsa meriti tu,oare,Isarescule? Dar,cu spatele tau de mason,guvernator pe viata (bleah!),poti debita si face orice ticalosie!

    Pretul energiei a crescut?!...

    Vinovata principala este canicula! ...As ca vine si factura acusica !...

    A mai găsit o scuza sa zică ca vine apocalipsa dacă ne luam de astia cu curentul si implicit de bănci care acorda subvenții sub forma de împrumuturi statului si factura de energie când vine mai mare hop trebuie sa se împrumute statul pa bănci ! Deci are asta legături si manipulează tot ce mișcă in România !! Fmm isarescule !

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
transilvaniainvestments.ro
IBC SOLAR
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

06 Sep. 2024
Euro (EUR)Euro4.9728
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4760
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3165
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8944
Gram de aur (XAU)Gram de aur362.6244

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
govnet.ro
energyexpo.ro
thediplomat.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb