MUGUR ISĂRESCU: "Sunt premise ca leul să se menţină stabil faţă de euro şi în 2016"

E.O.
Ziarul BURSA #Macroeconomie / 8 ianuarie 2016

"Sunt premise ca leul să se menţină stabil faţă de euro şi în 2016"

Sunt premise ca leul să se menţină stabil faţă de euro şi anul acesta, în cazul evitării dezechilibrelor macroeconomice interne, care pot exacerba impactul instabilităţii economiei internaţionale, inclusiv a regiunii în care se află România, a spus, ieri, într-o conferinţă de presă, Mugur Isărescu, Guvernatorul Băncii Naţionale a României (BNR).

Şeful Băncii Centrale a precizat, citat de Mediafax: "Leul a fost stabil pentru că şi condiţiile macroeconomice din 2015 au fost stabile. Am avut o situaţie macroeconomică bună şi aceasta s-a reflectat fără să fie nevoie de intervenţii susţinute ale Băncii Naţionale, iar aceste condiţii stabile s-au reflectat într-o stabilitate a pieţei şi o relativă stabilitate a leului".

Influenţele externe pot să dezechilibreze, însă, situaţia, a avertizat Isărescu: "Am trăit cu un an înainte, în 2014, o asemenea situaţie - criza din Turcia, criza din Ucraina, şi ştim ce înseamnă".

Macrostabilitatea este ca sănătatea, îţi dai seama cât de importantă este după ce o pierzi; de aceea este de dorit să fim mai prudenţi, a spus guvernatorul Isărescu, citat de Agerpres: "Este de dorit să fim mai prudenţi. Cei care vorbesc cu uşurinţă despre faptul că BNR insistă prea mult pe macrostabilitate, că ar fi un cuvânt general şi fără conţinut nu au dreptate. Greşesc profund. Orice creştere economică devine o umbră în lipsa macrostabilităţii. Mai devreme sau mai târziu este erodată fie de creşteri de dobânzi, fie de creşteri de inflaţie, deprecieri de curs".

Isărescu: "Este inevitabilă creşterea salariilor"

În contextul creşterii salariului minim, guvernatorul BNR a precizat că este inevitabilă creşterea salariilor: "În România, în condiţiile adâncirii integrării, a libertăţii mişcării forţei de muncă, creşterea salariilor este inevitabilă. Din acest motiv, pentru că vedem această majorare de salarii ca pe un lucru pe care niciun Guvern nu va putea să-l evite decât cu mari riscuri, şi politice, şi sociale, dar şi economice, am considerat că relaxarea fiscală este exagerată şi nu foarte prudentă. Se întâmplă ceea ce nu este de dorit - două lucruri care e bine să nu intre în concubinaj, dar care au intrat oricum: creşteri mari de venituri, concomitent cu reduceri importante de impozite. Acum este bine să zicem şi ce s-a câştigat în urma disputelor de astă-vară. Probabil că s-a mai tuns aşa, s-a mai «bretonat», s-a atenuat relaxarea fiscală".

Politicienii trebuie să dea cu prudenţă în an electoral, pentru a nu se ajunge în situaţia de a se lua, este de părere şeful Băncii Centrale.

El a precizat că politicul trebuie să aibă o viziune "mai atentă" cu procentele de creştere la venituri.

Dobânda de politică monetară a fost menţinută la 1,75%

Consiliul de Administraţie al BNR a decis menţinerea dobânzii de politică monetară la 1,75%, dar a redus rata rezervelor minime obligatorii în valută la 12%, de la 14%.

Rata rezervelor minime obligatorii pentru pasivele în lei se menţine la 8%, potrivit BNR.

Banca Centrală subliniază că, pe termen scurt, se reconfirmă readâncirea temporară în teritoriu negativ a ratei anuale a inflaţiei, ca efect al unei noi runde de reduceri a impozitelor indirecte - scăderea cotei standard de TVA la 20%, de la 24%, la 1 ianuarie 2016.

BNR spune că deciziile CA vizează asigurarea stabilităţii preţurilor pe termen mediu într-o manieră care să contribuie la realizarea unei creşteri economice sustenabile şi păstrarea unui cadru macroeconomic stabil.

Guvernatorul BNR a afirmat, în noiembrie, că Banca Centrală va rămâne prudentă în privinţa dobânzii-cheie la următoarele şedinţe, dar că ratele RMO urmează să fie diminuate treptat, în funcţie de condiţiile pieţelor.

În perspectivă, evoluţiile din mediul extern sunt marcate de incertitudini legate de fragilitatea creşterii economice globale şi de volatilitatea pieţelor financiare internaţionale, iar pe plan intern, preocupantă este creşterea deosebit de amplă a cheltuielilor bugetare la finalul anului 2015, precum şi a deficitului bugetar în intervalul de prognoză, arată BNR în comunicatul extins emis ieri.

Dochia: "Băncile centrale au creat o situaţie unică, în care piaţa bălteşte

de bani"

În sectorul bancar intern şi internaţional există o situaţie unică şi nimeni nu ştie cum se va finaliza aceasta, piaţa "băltind" de lichiditate, ne-a spus economistul Aurelian Dochia, administrator în cadrul BRD Group Societe Generale.

Domnia sa apreciază: "Peste tot este un exces de lichiditate. BCE şi, în general, băncile centrale, au creat o situaţie unică, în care piaţa bălteşte de bani. Deocamdată toată lumea este mulţumită că s-a evitat o criză care ar fi putut fi şi mai mare decât cea prin care am trecut".

Opinia Cititorului ( 8 )

  1. sambata si duminica? dati-i inainte cu fructificarea uzurara a dreptului de a emite moneda fara acoperire ca celelalte banci din sistemul bancar european ! chiar nu s-a inteles alarma data de dochia (varu' babei din poveste ajuns administrator la brd group societe generale)?

    stimate domnule Isarescu, stiti ca avem incredere in intelepciunea Dumneavoastra si mai ales in sinceritatea gandurilor, insa aderarea la ERM II va fi primita cu bucurie de cel mai bun Administrator de fond al Austriei.

    1. 15 ani nu am investit niciodată contra ceea ce spunea/făcea Isărescu. Și îmi este foarte bine.

      In 2008 spunea ca nu e nicio bula imobiliara, ca economia va continua sa creasca in timp ce se prabusea, si estima un curs stabil, +-40%. :D Keep listening!!! :)) Dar ti-e foarte bine pentru ca n-ai avut niciodata griji, adica bani. :)

      Mediafax:

       

      Oficialul BNR a reiterat că analizând structura investiţiilor străine din perioada 2005-2008 s-a dovedit că au fost foarte multe achiziţii de terenuri sau imobile realizate doar în scop speculativ, iar în acest context a pledat petru o analiză mai detaliată a structurii fluxurilor de capital către România. 

      "Am spus-o şi atunci, că la Otopeni nu poate nimeni să spună dacă cineva vine să cumpere pământ în interes speculativ sau ca să stea acolo (...) Lucrurile se complică când încerci să obţii date mai sensibile. Ce ganduri aveţi cu investiţia, când faceţi investiţia propri-zisă, de unde luaţi banii?", a completat guvernatorul BNR. 

      În 2008, Isărescu declara că preţurile înalte la imobilele din nordul Capitalei nu se justifică, avertizând că este vorba despre o bulă speculativă. 

      Mihai cel Viteaz, cameramanul MCV a intrebat pe domnul Ciolos la Berlin daca in calitatea dumnealui de sef al guvernului continua pregatirea pentru aderarea la zona Euro. Dupa ce a raspuns foarte logic mentionand faptul ca intai este nevoie de o validare a acestei optiuni de integrare, totusi acel orizont 2019 a fost calificat drept imposibil. Cu siguranta domnul Isarescu ne va furniza informatiile necesare pentru o astfel de decizie...

      4 Februarie 2010:

      Mugur Isarescu: Miscari de 3-4% pe cursul de schimb nici nu le bagam in seama 

      BNR a urcat prognoza de inflatie pentru 2010 de la 2,6% la 3,5% 

      Isarescu: Creditarea se va relua treptat si diferentiat de la o banca la alta 

      După atâtea ratări în ţintirea inflaţiei mai bine modifici prognoza de inflaţie. Mă rog, eşti foarte de încredere. Se va relua, cum să nu... 

      21 Mai 2009: 

      Isărescu: Vom avea o recesiune în "V", punctul minim al scăderii a fost atins în primul trimestru 

      2 Aprilie 2009: 

      Isarescu: Cresterea economica a Romaniei va continua 

      13 Martie 2009: 

      Mugur Isarescu: Este necesara o finantare externa "cu caracter preventiv"  

      6 Octombrie 2008: 

      Isarescu: Criza financiara, relativ artificiala 

      26 Aprilie 2007:

      Isarescu: Variatiile cursului de schimb nu inseamna prabusirea leului 

      In timpul bulei imobiliare, Isarescu si-a cumparat apartament cu un credi ipotecar de la Volksbank, transmitandu-le astfel tuturor papagalilor din Romania un exemplu personal. :D

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

20 Ian. 2025
Euro (EUR)Euro4.9765
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.8238
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2821
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8800
Gram de aur (XAU)Gram de aur420.2344

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

oaer.ro
greenenergyexpo-romenvirotec.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
solarenergy-expo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb