Din câte se pare, va fi Joe Biden. Alegerile din Statele Unite s-au încheiat. S-ar putea să mai urmeze ceva înfăţişări prin instanţă, însă sentimentul general este evident. Donald Trump a pierdut. Pe mâna lui.
Nu trebuia să fii profet să îţi dai seama că aceste alegeri vor fi atipice. Avem o pandemie cum nu s-a mai văzut prin lumea civilizată de mai bine de 100 de ani. Oamenii sunt neliniştiţi. Umblăm de jumătate de an cu măştile pe faţă, nu mai strângem mâna prietenilor, nu mai plecăm în concedii, nu mai mergem la teatru sau la cinema. Miliarde de oameni stau în casă şi mănâncă junk-food comandat de pe Internet, în timp ce economia se prăbuşeşte.
În aceste condiţii, alegerile nu aveau cum să fie "normale". Cei mai mulţi observatori (inclusiv subsemnatul) au crezut că pandemia va duce la o prezenţă redusă la urme. Nu a fost (chiar) aşa. Oamenii au participat în număr mare, probabil exact din cauza crizei. Au simţit că votul lor chiar contează. La alegerile din Statele Unite prezenţa la vot a bătut toate recordurile din ultima sută de ani.
Dar mulţi nu au dorit să voteze în persoană. Aşa că în Statele Unite mulţi alegători au votat prin corespondenţă. Mai mult de jumătate.
Acesta este momentul în care Donald Trump şi-a tăiat craca de sub picioare. Până atunci, realegerea sa ca Preşedinte era ca şi garantată. Criteriul cel mai important pentru alegători era economia, iar aici actualul Preşedinte stătea mult mai bine decât rivalul său Democrat, în percepţia publică. În plus, valul de violenţe declanşat de Stânga extremă pe străzile din Portland şi ale altor oraşe americane i-a convins pe mulţi că o preşedinţie Biden este de rău augur pentru America.
Problema este că Trump a reacţionat, ca întotdeauna, ca un elefant într-un magazin de sticlărie. Am mai spus-o în repetate rânduri: oamenii cu bani mulţi adesea îşi imaginează că ştiu tot. Că regulile comune nu li se aplică. Şi că ei sunt mai deştepţi decât ceilalţi.
Uite că nu sunt. Trump ar fi trebuit să realizeze că mulţi alegători vor prefera să voteze de pe canapeaua de acasă. Şi s-a dezlănţuit. A pretins că voturile prin corespondenţă sunt viciate. Ceea ce a contribuit la un dezechilibru major. Suporterii săi republicani au evitat să voteze în plic.
Drept este că lucrurile nu stau tocmai în regulă, Statele care au schimbat legislaţia pentru a permite votul prin corespondenţă chiar fără o scuză serioasă sunt, aproape toate, conduse de Democraţi. Aceştia au umflat listele de alegători, trimiţând în neştire plicuri. Poate-poate mai pică un vot...
Trump a avut o agendă solidă şi o campanie bună. La aceste alegeri a adunat mai multe voturi decât acelea cu care a fost ales în 2016. Dar a fost îngropat de votul în plic.
Acum, el ameninţă că va da în judecată acele state în care a pierdut datorită a ceea ce crede el că sunt maşinaţii ilegale. Are ceva dreptate?
Cred că da. Iată situaţia din Pennsylvania. La închiderea urmelor, Trump conducea cu un avans confortabil. Încet-încet, procentele s-au schimbat. Pennsylvania permite numărarea voturilor prin corespondenţă care sunt marcate de poştă până în data alegerilor inclusiv...
Nu trebuie să fii prea inteligent ca să înţelegi că aceasta este o şmecherie. În alegerile clasice voturile sunt numărate în seara în care se închid urmele. Democraţii din Pennsylvania au dorit însă să stoarcă, exact ca dintr-o lămâie, orice urmă de suc electoral. Ştiind bine că îşi favorizau candidatul. Chiar cu preţul întârzierii rezultatelor cu o săptămână.
Unii vor spune că, în fond, şi acelea sunt voturi valabil exprimate. Haideţi să ne uităm însă în legea americană. Alegerile sunt organizate în Noiembrie, în aceeaşi zi, din 1845. Din 1933, după adoptarea Amendamentului XX al Constituţiei. mandatul noului Preşedinte începe din 20 Ianuarie. Ideea este simplă. Procedurile trebuie îndeplinite înainte de data-limită chiar în condiţiile grele ale Americii rurale, când hârtiile erau transportate cu trăsura, pe drumuri aproape impracticabile, la sfârşitul toamnei şi începutul iernii. Asta nu se potriveşte, cred, cu ideea că, în numele democraţiei, putem aştepta zile şi săptămâni după plicuri măturate de pe jos prin oficii poştale (nu este o glumă, chiar aşa au fost strânse unele voturi).
În unele districte din Pennsylvania s-a mers mai departe. Oficialii din secţiile de votare au desfăcut plicurile înainte de data-limită şi le-au returnat alegătorilor pe acelea care erau greşit completate sau care au fost expediate necompletate. Cu alte cuvinte, să fie siguri că au votat "cum trebuie". După cum au dorit elitele din mass-media şi miliardarii de pe Coasta de Vest.
Pe scurt, mi se pare că obiecţiile republicanilor au ceva merit. Poate că declararea unui câştigător final va mai trece şi pe la Curtea Supremă, de unde probabil va veni o decizie complexă care se va învârti în jurul unor chichiţe tehnice şi legislative. Eu nu ştiu ce se va întâmpla de aici încolo. Dar suspectez că Joe Biden va rămâne Preşedintele din plic.