Reporter: Cum aţi ajuns să candidaţi la funcţia de administrator în Consiliul Bursei?
Narcisa Oprea: La nivel personal lucrurile sunt foarte simple. Experienţa mea profesională a fost strâns legată de bursă; în perioada studenţiei am scris câteva articole în ziarul BURSA, am aflat ce înseamnă intermediere la Bursa Română de Mărfuri, iar după absolvire am făcut parte, pentru mai mult de cinci ani, din echipa Bursei de Valori Bucureşti şi ulterior, pentru o scurtă perioadă, am activat şi în cadrul Bursei Electronice Rasdaq. Lucrez în domeniul pieţei de capital de peste 13 ani, am cres-cut odată cu ea, am învăţat odată cu piaţa. Am început cu experienţa din cadrul Bursei de Valori Bucureşti, care pentru mine a fost una fabuloasă, de acumulare masivă la nivel de experienţă profesională, după care am trecut la avocatură, care, la rândul său, este o experienţă minunată, dar care m-a făcut să văd lucrurile dintr-un alt unghi.
Din postura de avocat, dorinţa mea a fost să profesez exclusiv în tărâmul pieţei de capital, doar că, pentru acest lucru, este nevoie şi de o piaţă matură. Pentru a avea avocaţi specializaţi în piaţa de capital, avem nevoie de o piaţă suficient de dezvoltată ca să-i ţină ocupaţi.
Cred că sunt multe lucruri de făcut, multe acorduri fine de reglat astfel încât să se accelereze dezvoltarea pieţei de capital. Spre exemplu, dacă ne uităm la guvernanţa corporativă, deşi este un concept des folosit la nivel declarativ sau în conferinţe, este o zonă în care, din punctul meu de vedere, se face foarte puţin. Cred că se poate face mai mult în acest domeniu.
Iarăşi, mă raportez la experienţa profesională. Când am ajuns la Bursa de Valori Bucureşti, la începutul lui 1998, tocmai se schimbase Legea societăţilor comerciale şi toată lumea învăţa ce înseamnă dată de referinţă. A fost un exerciţiu de autoeducare, de învăţare pentru emitenţi şi s-a dovedit a fi un real succes inclusiv datorită parteneriatului real bursă-emitenţi.
Această experienţă pozitivă trebuie aplicată pe guvernanţa corporativă. Pentru că există încă probleme majore la lucrurile de bază, cum ar fi înţelegerea şi respectarea ca atare a legii 31 (n.r. Legea societăţilor comerciale).
Bursa se poate implica activ. Nu spun că nu o face, dar poate că nu alocă suficiente resurse.
Şi pentru că îmi place domeniul care mi-a dat atâtea satisfacţii profesionale, cred că a venit timpul să dau la rândul meu o mână de ajutor la consolidarea acestuia. De altfel, împătimiţii pieţei de capital ştiu că odată ce te-a captivat acest domeniu nu vei reuşi niciodată să te desparţi cu adevărat de el. Acestea sunt motivele care m-au determinat să îmi depun candidatura.
Reporter: S-a pus problema implementării unui sistem dualist de administrare a Bursei. Cum vi se pare această idee?
Narcisa Oprea: Legea societăţilor comerciale reglementează două sisteme alternative de administrare pentru societăţile pe acţiuni. Nu cred că se poate face, la nivel teoretic, o analiză comparativă pentru a stabili care sis-tem este mai bun. Din punctul meu de vedere, ambele sisteme sunt suficient de bine conturate astfel încât să permită respectarea guvernanţei corporative la cele mai înalte standarde. Prin urmare, contrar celor afirmate în spaţiul public, cred că niciunul dintre sisteme nu este mai apropiat sau mai depărtat de guvernanţa corporativă. După cum nu cred că eventualele nerealizări ale BVB în acest domeniu şi-ar găsi explicaţia în sis-temul de administrare. Căci dacă ne uităm la Bursă, vom constata că exis-tă deja o separaţie între conducerea executivă şi administratori, întrucât, în prezent, nu există nici un adminis-trator care să exercite şi o funcţie executivă.
Poate că trecerea BVB la sistemul dualist este un subiect care trebuie analizat, dar care are o precondiţie şi anume succesul lui depinde de o echipă de executivi de mare calibru profesional. Cred că este un subiect care merită dezbătut cu condiţia să exis-te o bună fundamentare şi, mai ales, să nu fie făcut strict din considerente conjuncturale, cum ar fi organizarea de noi alegeri, dacă cele prezente nu dau rezultatele scontate de organizatori.
Reporter: Ce vă recomandă pentru această funcţie?
Narcisa Oprea: Îmi place să cred că experienţa, pentru că, aşa cum spuneam, lucrez de peste 13 ani în piaţa de capital; am fost implicată în multe proiecte de mare anvergură şi de pionierat care mi-au demonstrat că, deşi este dificil, cu tenacitate şi implicare poţi schimba lucrurile în bine.
Deopotrivă ca membru al echipei de management a "Schoenherr" am câştigat experienţa şi viziunea necesare pentru a contribui la dezvoltarea BVB. Trebuie să furnizăm încredere beneficiarilor pieţei, să îi ajutăm şi să îi sus-ţinem, să rezolvăm problemele reale cu care se confruntă.
Reporter: Cu ce program veniţi în faţa acţionarilor? Care sunt direcţiile pe care le vedeţi pentru dezvoltarea pieţei de capital din ţara noastră?
Narcisa Oprea: Nu poate exista piaţă de capital fără investitori. Aceştia nu pot fi obligaţi de nimeni să facă tranzacţii. Dacă nu au încredere în piaţă, nu vor investi. Pentru ca investitorii să aibă încredere, trebuie să existe instrumente financiare atractive, intermediari profesionişti, diligenţi şi corecţi, bursă performantă compatibilă cu cele mai importante pieţe de capital din lume, reguli simple şi clare aplicate ferm şi nedis-criminatoriu, emitenţi care să informeze la timp, corect şi complet inves-titorii, supraveghere profesionistă exercitată de autoritatea competentă iar nu de organele de urmărire penală. Nu putem să constatăm la nesfârşit faptul că principalul handicap al bursei este lipsa lichidităţii şi să continuăm a nu face tot ceea ce depinde de noi pentru a o obţine.
O dată în plus, vreau să subliniez importanţa guvernării corporative. Să nu uităm că îmbunătăţirea guvernanţei corporative se află şi pe agendele europene şi, tocmai din acest motiv cred că trebuie să accelerăm implicarea noastră la nivel european, mai ales că structurile europene sunt flexibile, deschise la dialog. A scrie coduri de guvernanţă corporativă sau a cere emitenţilor declaraţii de tipul "aplici sau explici" nu este cel mai important lucru; important este să aplicăm regulile guvernanţei corporative. Dacă exerciţiul aplicării Codului de Guvernanţă Corporativă al BVB va fi tratat ca un exerciţiu strict formal, am ratat startul ridicării standardelor pentru emitenţii listaţi.
Regulile pieţei sunt foarte importante. Toţi participanţii îşi doresc reguli simple, uşor de aplicat. Dar din păcate noi ne împiedicăm în continuare în propriile reguli.
Dacă în 2011 reprezentanţii Bursei fac analize semantice despre ce înseamnă derularea unei oferte publice prin Bursa de Valori Bucureşti, eu cred că avem o problemă majoră.
Atunci haideţi să alocăm nişte resurse în zona asta şi să ne asigurăm că avocaţii nu mai sunt sunaţi pentru a fi întrebaţi cum se completează un ordin, cum se face o tranzacţie, dacă un "deal" este manipulare de piaţă, ce este o informaţie privilegiată şi ce trebuie să facem cu ea.
Îmi place să profesez în acest domeniu, dar mi-ar plăcea să lucrez la structurarea unor proiecte mari şi inovative, în vreme ce astăzi mult prea adesea pierdem vremea cu clarificarea unor norme contradictorii sau fără nicio legă-tură cu realitatea.
Un alt domeniu important este dialogul cu potenţialii emitenţi şi cu acţionarii acestora, în mod special cu Statul Român. Un program de privatizare atât de ambiţios, de o aşa anvergură, nu a mai fost iniţiat până acum.
Dacă ne uităm la ce se întâmplă, constatăm că anul acesta pentru unele oferte publice a fost depusă doar o singură ofertă de intermediere. Însă nu m-aş grăbi să trag concluzia că intermediarii nu sunt interesaţi. Este contra logicii ca intermediarii care au capacitatea de a depune oferte să nu o facă. Prin urmare s-ar putea ca explicaţiile să fie în altă parte. Din acest motiv cred că un dialog susţinut şi un parteneriat real cu Statul Român reprezintă cea mai bună soluţie pentru ca acest program să fie unul de succes. Îmi place să cred că toate părţile implicate doresc finalizarea cu succes a acestui program şi sunt convinsă că stă în puterea noastră să îl obţinem.
Reporter: Credeţi că inves-titorilor le este teamă de eşecul înregistrat în vară, când statul a încercat să vândă acţiunile Petrom?
Narcisa Oprea: Fiecare investitor investeşte pentru a face profit. Atâta vreme cât investitorul consideră că va face profit, va investi. Analiza cauzelor eşecului este însă importantă şi concluziile unei astfel de analize ar trebui asumate de Statul Român astfel încât să fie evitate experienţe similare pe viitor. Nu cred că investitorii sunt vinovaţi pentru acest eşec.
Reporter: Cum apreciaţi evoluţia pieţei bursiere până acum? Care sunt plusurile şi minusurile sale?
Narcisa Oprea: Dacă facem această analiză de la înfiinţarea Bursei de Valori Bucureşti până în prezent cu siguranţă progres există.
Dacă ne uităm însă la ultima perioadă cu certitudine indicatorii de piaţă sunt departe de aşteptări. Desigur că ne punem problema cât din această evoluţie negativă este generată de actualul climat financiar mondial. Nivelul preţurilor şi volatilitatea acestora sunt o faţetă a problemei, dar lipsa lichidităţii are alte cauze. E greu de dat un răs-puns la astfel de întrebări, însă eu am certitudinea că, indiferent de aceste evoluţii economice, care nu se află sub con-trolul nostru, sunt multe lucruri care pot fi îmbunătăţite.
Cât despre plusuri şi minusuri trebuie să ne amintim că o bună parte din regulile care se aplică la noi în ţară se aplică şi în statele europene. Din punctul acesta de vedere, vorbim aceeaşi limbă cu investitori din Uniunea Europeană şi lucrurile par în regulă. Coborând însă la nivelul detaliilor există numeroase diferenţe. Pentru a da doar un exemplu constatăm că modul în care se derulează ofertele publice pe pieţele dezvoltate din UE este complet diferit de modul în care se derulează la noi.
Trebuie să fim compatibili cu ceea ce se întâmplă pe pieţele dezvoltate.
Este un avantaj major ca un fond de investiţii să găsească aici lucruri cu care este deja familiarizat şi cred că discuţia se poate extinde de la ofertele publice la problema conturilor globale şi aşa mai departe.
Reporter: Unde credeţi că a greşit actuala conducere?
Narcisa Oprea: Nu sunt adepta reproşurilor şi nu cred că trebuie făcut un inventar cu bune şi rele. Cred însă că Bursa are nevoie de o nouă viziune şi implicit de o nouă conducere şi sper ca viitoarea adunare generală să aducă această schimbare.
Reporter: Ce susţinere aveţi printre acţionarii Bursei?
Narcisa Oprea: Asta vom vedea la Adunarea Generală. Eu sunt convinsă că lucrurile în care cred sunt importante şi că pot contribui la realizarea lor.
Guvernanţa corporativă este zona în care se face foarte puţin.
•
A scrie coduri de guvernanţă corporativă nu este cel mai important lucru. A aplica regulile este foarte important.
•
Succesul implementării unui sistem dualist depinde de o echipă de executivi de mare calibru profesional.
•
Este un avantaj major ca un fond de investiţii să găsească în România lucruri cu care este deja familiarizat.
•
Cred însă că Bursa are nevoie de o nouă viziune şi implicit de o nouă conducere şi sper ca viitoarea adunare generală să aducă această schimbare.
•
Nivelul preţurilor şi volatilitatea acestora sunt o faţetă a problemei, dar lipsa lichidităţii are alte cauze.
•
Toţi participanţii îşi doresc reguli simple, uşor de aplicat. Dar din păcate noi ne împiedicăm în continuare în propriile reguli.
•
Constatăm că anul acesta pentru unele oferte publice care vor fi iniţiate de Statul Român a fost depusă doar o singură ofertă de intermediere. Însă nu m-aş grăbi să trag concluzia că intermediarii nu sunt interesaţi.
1. fără titlu
(mesaj trimis de rzv în data de 05.01.2012, 05:04)
asta nu e sora lu simona fatu? alta panarama din cnvm? fosta si pe a volksbank? cine draqu o fii in spatele ei? ca asa le zice frumos...o avea nevoie de "idemnizatia" de la bvb ca avocatura pt p de capital se reduce in a contesta aga la diferite societati ale lu chelone, tepes?
1.1. Esti incredibil in afirmatiile tale (răspuns la opinia nr. 1)
(mesaj trimis de Nicu în data de 05.01.2012, 09:52)
Accepta faptul ca se doreste binele pietei de capital, si ca nu exista alta intentie decat la Farmachel, alunel samd
1.2. auzi maestreeeee (răspuns la opinia nr. 1.1)
(mesaj trimis de rzv în data de 05.01.2012, 18:43)
pai daca e asa si vrei schimbare oricum, ba voteaza-ma pe mine panarama mica. transform bursa in plattofrma de vinzari pt orice emitent posibil, regulamete simple, vreau nu leafa ci vreau com din ce aduc la cota.
1.3. fără titlu (răspuns la opinia nr. 1)
(mesaj trimis de anonim în data de 05.01.2012, 21:39)
Pacat ca Doamna Oprea(Fatu) il are ca si mentor, pe Domnul Ionel Oprea, fostul Comisar BVB din partea CNVM. Frinele puse de "venerabilul" Comisar, dezvoltarii pietei de capital autohtone, de-a lungul "prodigioasei" sale activitati, nu o prea recomanda pe stimabila Doamna, ca aducatoare de suflu nou.Iar indelungul serviciu, alaturi de Procesomanul nr.1, al pietei, nici atit.In rest, de ce nu am accepta inca un reprezentant al intereselor austriece in Romania si la BVB? BVB trebuie sa devina mai devreme sau mai tirziu, o enclava austriaca. Cu ajutorul (auto)serbilor si (auto)iobagilor romani. Ca alternativa avem fanarolitismul actualei conduceri. Deci putem sa ne asteptam "doar la lucruri bune".Daca nu vin dispozitii de la Atena, atunci sa vina de la Viena,Rimeaza nu?
2. nasol...
(mesaj trimis de cititor în data de 05.01.2012, 10:00)
faptulc a ai crescut odata cu bursa de la noi e un mare handicap ... avem nevoie de oamenii care nu au crescut cu bursa nnoastra care sa se cruceasca cand vad cum functioneaza lucrurile la noi.
3. bvb
(mesaj trimis de razasul în data de 05.01.2012, 11:52)
pe "bvb" nu este "nici o noutate", bursa creste in ... "jos", rosul comunist este la mare cautare si valoare la bursa din bucuresti, ieri, cineva spunea ca a inceput in ... crestere, mare pacaleala mare, proverbul "la pomul laudat sa nu mergi cu sacul" este de mare valoare la bvb, sau, "sa nu crezi tot ce auzi" si mai ales la bvb, "ei" smecherii, se aleg intre ei ca "negina de grau", la conducerea bvb se pare ca ramane "neghina", asta e pana la noi schimbari in bine, numai ca "smecherii" nu vor lasa "coliva " din mana.
4. iar bvb
(mesaj trimis de razasul în data de 05.01.2012, 12:24)
si, mai uitati-va la stiri, tac precum "porcul in porumb", doar din cand in cand "scot ratul" sa anunte cu enfaza o crestere nesemnificativa si efemera care dureaza pret de "o adiere de vant" dupa care , fas, "rosul" isi revendica drepturile indiferent de cotatiile internationale, iar valorile tranzactiilor, ... , fara cuvinte.
5. fără titlu
(mesaj trimis de Stewardesul în data de 05.01.2012, 22:00)
Maneaua CA 2012 : Unde esti Tzepes doamne, ca punind banii cu ei, sa luati bilet cu totzii, sa plecatzi in patru zari...si sa moara totzi dusmanii...nemaiauzind de voi...sa lasati si bursa asta sa produca mai multi lei..