Nasdaq a cumpărat 15% din London Stock Exchange

Alina Vasiescu
Ziarul BURSA #Internaţional / 13 aprilie 2006

Acţiunile LSE cresc puternic

Piaţa electronică americană Nasdaq (Nasdaq Stock Market Inc.) a devenit cel mai important acţionar al Bursei de Valori din Londra (London Stock Exchange - LSE), după ce a achiziţionat 15% (38,1 milioane de acţiuni) din aceasta. Nasdaq a plătit 447,5 milioane de lire sterline (781,5 milioane de dolari) pentru 15% din LSE, respectiv 1.175 pence pentru o acţiune a bursei londoneze. Acest preţ este cu 24% mai mare decît cel oferit luna trecută pentru întreaga piaţă britanică. Amintim că directorul executiv al LSE, Clara Furse, a respins oferta Nasdaq, care se ridica la 950 pence/titlu, motivînd că aceasta subevaluează compania.

Analiştii sînt de părere că achiziţia făcută de Nasdaq, cea mai mare piaţă electronică din SUA, o va determina pe Clara Furse să negocieze în continuare cu directorul executiv al Nas-daq, Robert Greifeld, pe marginea achiziţiei totale. Acţiunile LSE au crescut cu 18% după ce Nasdaq şi-a dezvăluit prima ofertă, la data de 10 martie. În dimineaţa zilei de ieri, acţiunile LSE au cîştigat 151,5 pence, res-pectiv 15%, atingînd un curs de 1.190 pence/acţiune.

"Consider că Nasdaq nu se va mulţumi cu 15%, cît a cumpărat, intenţiile americanilor fiind să achiziţioneze întreaga companie", consideră Mamoun Tazi, analist la "Man Securities" Ltd. din Londra. Acesta estima, înaintea des-chiderii şedinţei de tranzacţionare de la Londra, că este foarte posibil ca acţiunile LSE să crească, în condiţiile date, pînă la 1.175 pence/acţiune, cît a fost oferta Nasdaq, poate chiar mai mult. Acest lucru s-a şi întîmplat.

Acţiunile LSE şi-au dublat valoarea din decembrie 2004 pînă în prezent, ca o consecinţă a ofertei de preluare înaintate de Deutsche Börse AG, dar şi a interesului exprimat de alte părţi în acest sens: Euronext NV, "Macquarie Bank", "NYSE Group" Inc.

Nasdaq a preluat majoritatea acţiunilor LSE (peste 35 milioane de titluri) de la "Threadneedle Asset Management" Ltd, aparţinînd "Ameriprise Financial" Inc. Acesta a fost cel mai mare acţionar al LSE.

La Bursa din Londra se derulează tranzacţii de 600 de miliarde de dolari pe lună, valoare care nu mai este atinsă de nici o piaţă din afara SUA. LSE, bursă cu o istorie de 308 ani, găzduieşte companii europene renumite, precum BP Plc., "GlaxoSmithKline" Plc sau "Vodafone Group" Plc. Prin eventuala fuziune a Nasdaq cu LSE, ar rezulta o entitate pe care ar fi listate 6.000 de companii, cu o valoare totală de circa 7.300 miliarde de dolari. La New York Stock Exchange sînt listate 2.700 de societăţi, care au o capitalizare de 13.900 miliarde de dolari.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

16 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9754
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5278
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2123
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8414
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.6134

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb