Nasdaq abandonează oferta pentru achiziţia London Stock Exchange

Alina Vasiescu
Ziarul BURSA #Internaţional / 31 martie 2006

Nasdaq Stock Market Inc. a renunţat la oferta în valoare de 2,4 miliarde de lire sterline (4,2 miliarde de dolari) pentru preluarea London Stock Exchange Plc (LSE - Bursa de Valori din Londra), astfel că, cel puţin pentru moment, este sortit eşecului planul de creare a primei pieţe transatlantice de acţiuni. Nasdaq, cea mai mare piaţă electronică a acţiunilor din SUA, şi-a retras oferta de 950 pence/acţiune, după ce conducerea Bursei din Londra a respins această propunere, considerînd-o prea mică. Totuşi, Nasdaq a lăsat o portiţă deschisă, păstrîndu-şi dreptul să revină cu o propunere în următoarele şase luni, dacă LSE va decide să recomande oferta Nasdaq acţionarilor săi, dacă LSE primeşte o propunere de la un rival, ori dacă bursa britanică abandonează planul de returnare către investitori a 510 milioane de lire.

Oferta Nasdaq a stîrnit interesul unora dintre investitorii importanţi ai LSE. Spre exemplu, "Threadneedle Investments", acţionarul majoritar al LSE, şi "Scottish Widows" au vrut chiar să se întîlnească cu oficialii Nas-daq pentru discuţii pe marginea ofertei. Alţi acţionari însă, printre care "Martin Currie Investment Management" Ltd., au considerat că oferta pieţei americane este prea mică.

Nasdaq este a treia entitate care a încercat, în ultimele 14 luni, să preia LSE. Au mai fost interesate Deutsche Börse AG - operatorul pieţei din Frankfurt, şi banca australiană de investiţii "Macquarie" Ltd. Deutsche Börse a renunţat la o ofertă de 530 pence/acţiune în martie 2005, iar "Macquarie" a abandonat o ofertă de 580 pence/acţiune în februarie anul acesta. Piaţa pan-europeană Euronext NV ia în calcul să înainteze o ofertă pentru LSE de mai bine de un an, însă nu a făcut nimic concret în acest sens. După lansarea ofertei Nasdaq, oficialii Euronext au anunţat că vor urmări evoluţia, însă nu au precizat dacă vor depune, la rîndul lor, o propunere. În schimb, cei de la Euronext au spus că sînt gata să reia negocierile de fuziune cu Deutsche Börse. Pe Nasdaq şi LSE sînt listate, la un loc, 6.000 de companii, cu o valoare totală de piaţă de 7.300 miliarde de dolari. New York Stock Exchange are 2.700 de societăţi listate, cu o capitalizare de 13.800 de miliarde de dolari.

În urma anunţului privind retragerea ofertei Nasdaq, acţiunile LSE au pierdut 10,7%, ajungînd la 1.000 pence/titlu. Aceasta este cea mai mare scădere de după 20 iulie 2001. Ulterior titlurile şi-au mai revenit, fiind cotate la 1.037 pence /acţiune. LSE are o valoare de piaţă de aproape 2,64 miliarde de lire sterline.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

16 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9754
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5278
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2123
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8414
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.6134

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb