Liderul PSD Adrian Năstase a fost trimis, ieri, în judecată de către procurorii Direcţiei Naţionale Anticorupţie (DNA), alături de alte cinci persoane, în dosarul "Trofeul Calităţii".
Năstase este acuzat că, în anul electoral 2004, a pus bazele unei reţele formate din afacerişti şi membri ai administraţiei, cu scopul de a obţine fraudulos fondurile necesare pentru a-şi finanţa campania prezidenţială.
La aceea vreme, în calitatea sa de preşedinte de partid, Năstase a făcut presiuni asupra conducerii Inspectoratului de Stat în Construcţii (ISC) (numite la comanda PSD), pentru organizarea unui simpozion de specialitate.
Oficial, evenimentul a constat în premierea firmelor din domeniul construcţiilor prin acordarea "Trofeul calităţii în construcţii".
În realitate, simpozionul urmărea doar strângerea de fonduri, prin taxa de participare, pentru finanţarea campaniei lui Năstase.
Taxele de participare au fost de cinci milioane de ROL pentru persoanele fizice şi 15 milioane ROL pentru persoanele juridice.
În urma evenimentului, ISC a strâns 67.463.972.430 ROL, însă o parte din această sumă nu a fost trecută la capitolul venituri, ci a ajuns, prin interpuşi în conturile lui Năstase.
Conducerea ISC de la acea vreme, reprezentantă de inspectorii generali Irina Paula Jianu şi de Diana Gasparovici a dispus ca această sumă să fie încasată direct de patru societăţi comerciale (SC Mediaglobe Invest SRL, SC Urban Consult SRL, SC Axa Management SRL şi SC Contur Media SRL), toate controlate de soţii Popovici, apropiaţi ai lui Năstase.
Potrivit rechizitoriului, ISC nu a urmărit modul de utilizare a sumelor încasate din taxele de participare şi nu a întocmit "Decontul de cheltuieli".
Astfel nicio cheltuială efectuată pentru "Trofeul Calităţii" nu a fost decontată în mod legal.
La rândul lor, societăţile implicate în organizarea evenimentului au colectat taxele de participare şi au subcontractat executarea serviciilor de organizare a simpozionului.
Potrivit DNA, pentru acoperirea diferenţei dintre suma încasată de la participanţi şi cheltuielile reale, cele patru societăţi au încheiat contracte cu o alta, SC Arond SRL, controlată tot de soţii Popoviciu, ce avea ca obiect de activitate în principal servicii de "concepţie" şi "organizare".
Respectivele contacte erau menite să justifice 92% din totalul cheltuielilor pentru o serie de servicii care în realitate nu au fost efectuate, după cum reiese din rechizitoriu.
"Ulterior, pentru a se disimula provenienţa banilor, prin operaţiuni de spălare de bani - cesiune de acţiuni, majorare de capital, contracte false de vânzări de terenuri şi prestări servicii - desfăşurate prin intermediul societăţilor SC Media On SA, SC Forum Invest SA, Fundaţia Invest, toate controlate de soţii Popovici, suma de 53.256.338.838 ROL a fost transferată din conturile firmei Arond SRL în cele ale SC Eurografica SRL, condusă de Vasile Mihai Cristian", se arată în rechizitoriu.
La rândul său, Vasile Mihai Cristian a plătit 33.841.734.455 ROL, reprezentând contravaloarea materialelor de propagandă electorală - caiete, fulare, tricouri, calendare, pliante, brichete personalizate cu numele şi imaginea lui Năstase.
Pentru a disimula destinaţia ilicită a banilor proveniţi din organizarea simpozionului "Trofeul calităţii în construcţii", Vasile Mihail Cristian a întocmit, atât personal cât şi prin interpuşi, documente comerciale şi financiar-contabile false, scrie în rechizitoriu.
"Sub aparenţa unor cheltuieli efectuate cu activităţi de publicitate pentru SC Eurografica SRL, prin falsificarea înscrisurilor sus-menţionate, Vasile Mihail Cristian a achiziţionat, livrat şi plătit contravaloarea materialelor de propagandă electorală pentru inculpatul Adrian Năstase", mai precizează documentul.
Adrian Năstase a mai obţinut foloase necuvenite şi de la SC Vertcon SA Bacău, societate controlată de Irina Paula Jianu, în cuantum de 382.172.020 ROL, reprezentând contravaloarea unor materiale de propagandă electorală şi alte cheltuieli efectuate în acelaşi scop.
Potrivit rechizitoriului, prejudiciul total cauzat de ISC este de 69.611.552.132 ROL, constituit din neîncasarea taxelor de la participanţi (61.549.713.021 ROL) şi din cheltuieli nelegale efectuate de ISC din fonduri proprii (8.061.839.111 ROL).
În baza acestui rechizitoriu, procurorii DNA au pus sechestru asupra sumei de 118.650 USD ce aparţine liderului PSD.
Pe de altă parte, procurorii au dispus instituirea sechestrului asigurător asupra bunurilor mobile şi imobile ale inculpaţilor Jianu Irina Paula, Gasparovici Diana, Popovici Bogdan, Popovici Mariana Ioana şi Mihai Cristian Vasile, până la concurenţa sumei de 64.813.844.913 ROL.
În plus, a fost indisponibilizat imobilul proprietate a lui Vasile Mihai Cristian situat în Bucureşti, au fost indisponibilizate imobilele soţilor Popoviciu, a inculpatei Gasparovici Diana şi a lui Jianu Irina Paula, iar Inspectoratul de Stat în Construcţii s-a constituit parte civilă.
Dosarul a fost trimis spre judecare la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie.
1. CORUPTIE
(mesaj trimis de MITRU în data de 21.01.2009, 16:04)
DE S-AR JUDECA ODATA CORECT IN TARA ASTA. ESTE ADEVARATA ACUZATIA IAR CEI CARE AU "CONTIBUIT"CU ACESTE SUME,AR TREBUI SA RECUNEASCA.SE STIA ACESTA.