NATO decide azi consolidarea prezenţei sale pe flancul său estic, prin aprobarea creării unei noi forţe de 5.000 de militari şi a şase centre de comandă, ca răspuns la "agresiunea" Rusiei în Ucraina, potrivit AFP.
"Avem de luat decizii importante. Decizii cu privire la modul în care putem consolida apărarea noastră colectivă", a afirmat secretarul general Jens Stoltenberg, la sosirea la reuniunea de la Bruxelles a miniştrilor apărării din ţările membre ale Alianţei Nord-Atlantice. La summitul NATO din septembrie 2014, găzduit de Ţara Galilor, şefii de stat şi de guvern au decis consolidarea capacităţilor de apărare ale Alianţei după anexarea Crimeii de către Rusia, urmată de intervenţia sa în estul Ucrainei.
"Acesta este un răspuns la acţiunile agresive ale Rusiei, care a încălcat dreptul internaţional şi a anexat Crimeea. Vom decide mărimea şi componenţa noii forţe, numită vârf de lance, şi ne vom asigura ca aceasta să poată fi desfăşurată în câteva zile. Această forţă urmează să fie compusă din circa 5.000 de persoane şi să fie declarată operaţională în 2016", a mai afirmat Stoltenberg.
Miniştrii apărării din ţările NATO urmează să aprobe şi crearea a şase centre de comandă în Europa de Est. Este de aşteptat ca ele să fie înfiinţate în cele trei ţări baltice (Estonia, Letonia şi Lituania), în Polonia, România şi Bulgaria.
Marea Britanie va juca un rol de conducere în Forţa de reacţie rapidă a NATO din Europa Centrală şi de Est, urmând să trimită trupe în comandamentele regionale din România şi Polonia, anunţă ministrul britanic al Apărării, Michael Fallon, potrivit BBC.
Marea Britanie va trimite 1.000 de militari şi patru avioane de vânătoare de tip Typhoon pentru noua Forţă de reacţie rapidă, a precizat Fallon.
"Credibilitatea NATO în contextul actualelor riscuri de securitate depinde de rolul jucat de fiecare ţară. Cuvintele dure trebuie susţinute prin acţiuni ferme", a subliniat Fallon.
Miniştrii Apărării ai statelor membre NATO s-au reunit la Bruxelles pentru a discuta detaliile creării Forţei comune de reacţie foarte rapidă (denumită şi "Vârf de lance").
Noul dispozitiv militar, parte a Forţei de reacţie a NATO, va avea aproximativ 5.000 de militari şi capacitatea de intervenţie în cel 48 de ore.
"Marea Britanie va deţine comandamentul Forţei de reacţie rapidă în anul 2017, iar ulterior prin rotaţie", a explicat Fallon, precizând că militari britanici vor fi trimişi la comandamentele regionale din România şi Polonia. Patru avioane de vânătoare Typhoon vor participa la misiuni de patrulare aeriană în perimetrul Mării Baltice.