Negocierile Hidroelectrica - "băieţii deştepţi" au intrat în prelungiri

ALINA TOMA VEREHA
Ziarul BURSA #Companii #Energie / 19 iulie 2012

Gheorghe Dobra a menţionat că 180 de lei/MWh preţ fix este prea mare pentru Alro.

Gheorghe Dobra a menţionat că 180 de lei/MWh preţ fix este prea mare pentru Alro.

Discuţiile cu Alro continuă sub asalt rusesc

Administratorii Hidroelectrica s-au declarat, ieri, nemulţumiţi de ofertele îmbunătăţite ale "băieţilor deştepţi" din energie, iar despre discuţiile cu patronatul rus de la Alro nu au dorit să ofere detalii. Administratorii au denunţat, ieri, contractele cu EFT, unul dintre cei mai mari furnizori de energie de pe piaţa noastră, iar livrările vor fi sistate începând cu 1 august.

Remus Vulpescu, administratorul special al Hidroelectrica şi şeful Oficiului Participaţiilor Statului în Industrie (OPSPI), a declarat: "În afară de un furnizor, care ne-a oferit un preţ foarte apropiat de aşteptările noastre, ceilalţi nu au adus oferte care să ne apropie de momentul încheierii unor noi acorduri. Aşa că mai continuăm negocierile în următoarele zile. Cei mai ostili sunt Electrocarbon şi Elsid Titu, companii cu care Hidroelectrica are procese mai vechi pentru că au refuzat majorarea preţurilor. Din cauza acestor procese, ei iau şi acum energia hidro la preţul de 103 lei/MWh".

Domnia sa a subliniat că, din cauza acestei ostilităţi, există şanse mari să fie denunţate şi contractele cu Elsid şi Electrocarbon.

Surse apropiate negocierilor ne-au declarat că furnizorul cu care administratorii Hidroelectrica s-au înţeles asupra preţului (nivelul vehiculat este de 198 de lei/MWh) este Electromagnetica. Compania plăteşte, în prezent, 140 de lei/MWh.

Cu Alro, administratorii Hidroelectrica nu s-au înţeles pentru că au cerut renunţarea la preţul variabil în funcţie de cotaţia aluminiului de la London Metal Exchange (LME). Sursele noastre susţin că Alro a oferit o creştere de preţ în marja 140-180 de lei/MWh, în funcţie de evoluţia cotaţiilor LME pentru aluminiu, iar administratorii Hidroelectrica vor un preţ fix. Remus Vulpes-cu nu a dorit să comenteze aceste detalii, dar a precizat, ieri, că energia hidro nu poate fi vândută sub 180 de lei/MWh.

Reprezentanţii Alro au luat cu asalt autorităţile, în urma nefinalizării negocierilor de săptămâna trecută, prezentând, ieri, oficialilor noştri nişte studii despre importanţa producţiei de aluminiu în economia noastră şi despre importanţa accesului pe termen lung, la preţ accesibil, la energia hidro.

Gheorghe Dobra, directorul general al Alro, a declarat, ieri, că nu vrea să comenteze stadiul negocierilor cu Hidroelectrica, dar a menţionat că 180 de lei/MWh preţ fix este prea mare pentru Alro (nu mai realizează profit).

Domnul Dobra a mai spus ieri că pregăteşte scenarii de acţiune pentru a pregăti compania în eventualitatea denunţării contractului cu Hidroelectrica şi în eventualitatea continuării lui în condiţii de forţă majoră.

Conducerea Hidroelectrica a anunţat că solicită instaurarea forţei majore de la 1 august din cauza secetei hidrologice. În caz de forţă majoră, compania nu mai este obligată să onoreze cantităţile contractate.

Ieri, Fondul Proprietatea a publicat un raport al administratorului judiciar al Hidroelectrica, Euro Insol, în care este solicitată continuarea perioadei de observaţie în procedura generală a insolvenţei. Euro Insol arată că pe primele cinci luni ale anului, cifra de afaceri netă a Hidroelectrica a fost de circa un miliard de lei, iar profitul net de 989.731 lei.

După data de 20 iunie şi până pe 5 iulie au fost stinse obligaţii curente în valoare totală de 88,5 milioane lei, din care către bănci a fost plătită suma de 84 milioane lei. Euro Insol arată că băncile finanţatoare nu au declarat accelerarea scadenţelor şi nu există indicii că această situaţie se va modifica.

Datoriile companiei pe termen scurt, în primele cinci luni, sunt de 2,02 miliarde lei, iar cele pe termen lung sunt de 1,9 miliarde lei.

Opinia Cititorului ( 2 )

  1. Dobra are numai salariul de 100.000 roni plus prime de alte 100.000 plus afaceri ascunse si furturi pe banda si nu e singurul . Chiar nu pot sa plateasca energia cum o platesc amaratii care mor de foame . De ce nu-i investigati averile in tara si in strainatate.Chiar nu isi dau seama cat de ridicoli sunt.ALRO ALRO ALROOOOOOO? toate stirile cu ei .RUSINEEEEEEEEE!

    materia prima pt.aluminiu are un cost infim fata de energie. Cu energie scumpa nu se produce aluminiu, iar un cuptor oprit nu se reporneste in trei ore. Daca ALRO isi gaseste pretul dorit in alta parte, va lua de acolo, dar la Hidro va disparea cel mai mare client in afara orelor de varf.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
transilvaniainvestments.ro
IBC SOLAR
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Sep. 2024
Euro (EUR)Euro4.9746
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4657
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3003
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9056
Gram de aur (XAU)Gram de aur368.9924

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
citiesoftomorrow.ro
govnet.ro
energyexpo.ro
thediplomat.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb