NEMULŢUMIRI ÎN RÎNDURILE AMATORILOR DE MAŞINI SCUMPE: Tatulici acuză "Automobile Bavaria" că i-a sechestrat BMW-ul

Doru Ivanov
Ziarul BURSA #Companii #Auto / 1 iulie 2004

Soţia cunoscutului om de presă Mihai Tatulici, doamna Mihaela Tatulici, acuză "Automobile Bavaria" că nu a respectat contractul cu firma sa - "Video Memoire" - prin care primea în leasing un automobil BMW 318i. Conflictul a ajuns în instanţă, după ce reprezentantul BMW a refuzat să returneze maşina, în urma unor reparaţii. "Video Memoire" solicită restituirea echivalentului în lei a părţii din preţ achitate şi constatarea nulităţii absolute a contractului de leasing.

Un incendiu scoate la iveală neplata asigurării

Conform înţelegerii dintre cele două părţi, a fost stabilit un sistem de compensare, prin care cumpărătorul efectua servicii de publicitate, în schimbul ratelor. Prin acest algoritm, susţin reprezentanţii "Video Memoire", "Automobile Bavaria" a beneficiat de reclamă în emisiuni TV şi în mai multe publicaţii, în valoare de 47.230 de mărci germane. Valoarea totală a contractului încheiat în august 1998 ajungea la 62.370 de mărci germane, respectiv 36.688 dolari. La trei ani de la semnarea actelor, în timp ce se afla în parcare, autoturismul a fost avariat (în proporţie de 1/3) de un incendiu provocat de cauze neelucidate de fabricant. Mihaela Tatulici susţine, însă, că instalaţia electrică a automobilului a trebuit reparată în repetate rînduri şi crede că aceasta este sursa incendiului. Obligaţia de asigurare fiind a vînzătorului, "Video Memoire" a predat BMW-ul firmei de leasing. Dar, surpriză! Societatea de asigurări contractată - "Alliantz Ţiriac" - refuză să plătească reparaţia automobilului. Într-o notă informativă adresată conducerii "Video Memoire", şeful departamentului daune al firmei de asigurări, Mircea Voinea, arată că "nu putem acorda despăgubiri, deoarece nu a fost achitată rata numărul IV exigibilă, în data de 29.06.2001, în sumă de 412 dolari".

"Leasing la leasing e penal"

Mihaela Tatulici susţine că "Automobile Bavaria" i-a cerut 10.000 de dolari pentru refacerea autoturismului şi că a considerat nejustificată pretenţia, refuzînd-o. Urmarea: firma nu i-a mai înapoiat automobilul. Mai mult, în aceste împrejurări, conducerea "Video Memoire" afirmă că a descoperit un contract, din care reiese că "Automobile Bavaria" nu era proprietara bunului, acesta fiind achiziţionat tot în leasing, printr-o firmă din Cipru. "Am constatat că pîrîta S.C. «Automobile Bavaria» SRL", arată Mihaela Tatulici, directorul "Video Memoire", în acţiunea înaintată în instanţă, "nu putea să se oblige să ne transmită proprietatea maşinii, pentru motivul că nu era ea proprZiarul BURSA deţine un set de documente care susţin varianta de mai sus, însă, în acestea BMW-ul este înregistrat ca fiind second-hand, ori în contractul cu "Video Memoire", apare ca nou. Mihai Tatulici susţine totuşi această ipoteză, afirmînd că firma soţiei sale trebuie sa fie despăgubită, întrucît "leasing la leasing e penal".

"Organele de anchetă nu s-au preocupat suficient de acest caz"

Firma "Video Memoire" este reprezentată în instanţă de avocatul Cristian Iordănescu. Domnia sa ne-a declarat că autorităţile abilitate ale statului nu au acordat suficientă atenţie acestui conflict. Reprezentantul apărării mai spune că procesul a fost amînat de foarte multe ori, deşi ar fi putut fi încheiat încă de la primele înfăţişări. "Nu îmi explic, din punct de vedere legal, de ce un caz atît de simplu durează atît de mult timp", a precizat avocatul Iordănescu. Această poziţie este susţinută şi de directorul executiv al "Video Memoire", Nora Roman. Domnia sa ne-a informat că procesul durează de mai bine de doi ani, datorită "multiplelor amînări de la arbitraj".

Calitate mai slabă pentru BMW-urile destinate Europei de Est?

Cei de la "Video Memoire" nu sînt singurii în conflict cu "Automobile Bavaria". Avocatul Cătălin Dancu afirmă că societatea "Upetrom", pe care o reprezintă, a întîmpinat mari probleme cu un automobil BMW. "Datorită defecţiunilor, această maşină a fost foarte aproape să provoace un accident mortal", ne-a mărturisit domnia sa. Cătălin Dancu mai spune că "BMW-ul a avut numeroase probleme tehnice şi chiar după ce era reparat de «Automobile Bavaria», nu putea fi utilizat decît o perioadă scurtă de timp". Procesul dintre "Upetrom" şi reprezentanul producătorului german a fost amînat pentru toamnă, întrucît, motivează avocatul Dancu, "experţii au nevoie de mai multe date tehnice, pe care BMW nu vrea să le dea". Domnia sa consideră că singura explicaţie pentru problemele de calitate ar putea fi justificată de faptul că "BMW are un regim special de producţie pentru Europa de Est".

"Automobile Bavaria" adoptă strategia tăcerii

Deşi am încercat vreme de cîteva săptămîni să obţinem un punct de vedere din partea "Automobile Bavaria", reprezentanţii companiei nu au dorit să coopereze. După ce au confirmat telefonic primirea faxului cu întrebările din partea ziarului nostru, aceştia au amînat sistematic prezentarea unor răspunsuri oficiale. În ultima convorbire, "Automobile Bavaria" a promis că va da o replică acuzaţiilor celor două firme, după încheierea proceselor intentate de acestea.ietara bunului".

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

16 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9754
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5278
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2123
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8414
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.6134

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb