NEMULŢUMITE DE CONDIŢIILE IMPUSE Băncile s-au înscris la programul "Prima Casă", pe ultima sută de metri

Ana Săbiescu
Ziarul BURSA #Bănci-Asigurări / 26 iunie 2009

Băncile comerciale şi-au prezentat, ieri, pe ultima sută de metri, ofertele finale pentru programul guvernamental "Prima Casă", deşi, până acum, s-au arătat nemulţumite de nivelul maxim al dobânzilor impus de statul român. Acestea nu s-au înghesuit la uşa Guvernului să îşi prezinte ofertele, iar unele bănci şi-au prezentat oferta chiar cu doar câteva ore înainte de expirarea te­rmenului-limită, 25 iunie 2009.

Până ieri la ora 9 şi jumătate, doar şapte bănci - Banca Transilvania, Bank Leumi, BRD - Groupe Societe Generale, Volksbank, Raiffeisen Bank, Millennium Bank şi ATEbank - îşi prezentaseră ofertele finale ce conţineau nivelul dobânzilor şi plafonul maxim pentru acest program, potrivit domnului Aurel Şaramet, preşedintele Fondului Naţional de Garantare a Creditelor pentru IMM-uri. Valoarea totală a acestor şapte oferte se ridica la 450 milioane de euro.

Domnia sa a mai adăugat că avea promisiunea că îşi vor depune oferte încă patru instituţii de credit - Banca Comercială Română, Banca Româ­nească, Alpha Bank şi CEC Bank.

Preşedintele FNGCIMM a mai precizat: "Mâine (n.r. - astăzi), când voi avea un centralizator final, ne vom apropia poate la 10 - 15% sub valoarea plafonului maxim de un miliard". Guvernul are la dispoziţie un fond de un miliard de euro pentru garantarea creditelor ipotecare din pro­gramul "Prima Casă".

Ulterior, după mijlocul zilei de ieri, premierul Emil Boc a declarat că numărul băncilor ce au depus oferte se ridicase la 12, iar plafonul de creditare era de 814 milioane de euro, uşor sub maxim, iar dobânzile se încadrează în limitele impuse de Guvern.

Bancpost, OTP Bank România, Piraeus Bank şi Unicredit Ţiriac Bank au mai anunţat ieri că şi-au depus oferte pentru programul guvernamental.

Prima casă" nu va duce la creşterea preţurilor apartamentelor, susţine ministrul IMM-urilor Constantin Niţă

Ministrul IMM-urilor, Comerţului şi Mediului de Afaceri, domnul Constantin Niţă, susţine că programul "Prima Casă" nu va duce la creşterea preţurilor apartamentelor şi va debloca uşor piaţa imobiliară.

"Dacă dezvoltatorii vor ridica preţurile la apartamente, atunci clienţii vor fi avantajaţi să construiască şi, din punctul nostru de vedere, al statului, este foarte bine deoarece va duce la crearea de noi locuri de muncă şi va ajuta industria construcţiilor, implicit şi economia", a mai explicat Constantin Niţă.

FNGCIMM va avea pierderi în primul an de pe urma programului "Prima Casă"

Preşedintele FNGCIMM a mai adăugat, ieri, că Fondul va înregistra pierderi în primul an de pe urma acestui program din cauză că actualul comision de administrare perceput de Fond, de 0,37%, nu acoperă nici măcar cheltuielile de administrare.

De asemenea, domnia sa a mai declarat: "O bancă a oferit pentru creditele în lei ROBOR + 0%. Alte bănci au oferit cu puţin sub marja de patru puncte procentuale pentru euro, sau 2,5% pentru lei. Unele bănci au făcut oferte doar pe euro, unele pe ambele devize, iar cele mai puţine numai pe lei".

Beneficiarii acestui program, persoanele care nu au o casă în proprietate şi care nu au un credit ipotecar în derulare, vor putea solicita o garanţie guvernamentală în limita sumei de 60.000 de euro în vederea achiziţionării primei locuinţe. Persoanele interesate vor trebui să achite un avans de 5% din preţul de achiziţie, dacă acesta este de cel mult 60.000 euro şi dacă doresc să ia un credit de peste 60.000 euro, vor trebui să plătească un avans de 3.000 euro plus diferenţa dintre valoarea de achiziţie a locuinţei şi 60.000 euro.

Băncile care dau credite ipotecare prin programul Prima Casă pot aplica o marjă de maximum 4 puncte procentuale pe an peste rata EURIBOR la 3 luni în cazul împrumuturilor în euro şi o marjă de cel mult 2,5 p.p. pe an peste nivelul ROBOR la 3 luni la creditele în lei.

Cum arată ofertele băncilor?

Banca Comercială Română are un plafon de 450 milioane de euro pentru acest an pentru programul "Prima Casă" şi acordă doar credite în euro la o dobândă egală cu EURIBOR la 3 luni plus o marjă de 3,8 puncte procentuale.

Piraues Bank România a aprobat un plafon de credite de 100 milioane euro pentru programul "Prima Casă", iar valoarea împrumuturilor se va situa între 10.000 euro şi 57.000 euro şi ele vor fi acordate persoanelor cu un venit minim de 300 euro, la dobânzi de 2,5% plus indicele ROBOR sau 4% plus rata EURIBOR.

UniCredit Ţiriac Bank are pregătit un plafon de 25 milioane de euro pentru acest program, în timp ce Bancpost are disponibili 50 milioane de euro, iar ambele bănci vor acorda credite atât în euro, cât şi în lei, potrivit agenţiei NewsIn.

Raiffeisen Bank a anunţat şi ea, recent, că va acorda prin acest program credite de 50 milioane de euro, însă în funcţie de interes ar putea suplimenta această sumă. (A.S.)

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
digi.ro
aages.ro
danescu.ro
librarie.net
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

21 Noi. 2024
Euro (EUR)Euro4.9766
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7317
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3535
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9743
Gram de aur (XAU)Gram de aur405.9099

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Mirosul Crăciunului
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
petreceriperfecte.ro
targuldeturism.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb