NEWSLETTER AIPC Adrian Mănăilă, "Elda Invest": "Calea care ar trebui urmată este atragerea companiilor private la Bursă"

RALUCA MARIN
Ziarul BURSA #Piaţa de Capital / 11 iulie 2012

Adrian Mănăilă, "Elda Invest": "Calea care ar trebui urmată este atragerea companiilor private la Bursă"

Firmele private, care prin 2007 refuzau listarea la Bursa de Valori Bucureşti (BVB) şi preferau finanţarea bancară, sunt cele care ar trebui abordate acum, este de părere Adrian Mănăilă, prorprietar al SSIF "Elda Invest".

"Atunci, băncile se călcau pe bombeu să finanţeze firmele bune, iar acum au pierderi şi nu ştiu cum să-şi mai recupereze creditele şi îşi bagă clienţii în corzi. Acum ar trebui să acţionăm, să mergem la aceiaşi clienţi care ne-au refuzat când erau pe val. Un emitent se poate finanţa pe bursă fără a exista riscul de a i se cere banii înapoi când lucrurile nu mai merg ca unse. Aşa putem transforma criza într-un instrument de marketing", a declarat Adrian Mănăilă, citat în Newsletterul Asociaţiei Investitorilor pe Piaţa de Capital (AIPC) din luna iulie.

În ceea ce priveşte strategia de dezvoltare a BVB, prorprietarul "Elda Invest" consideră că privatizările companiilor de stat la BVB este doar una dintre căi, însă este un mijloc de dezvoltare a pieţei expus unor factori care nu pot fi controlaţi.

Domnia sa a declarat: "Pentru mine, această privatizare a companiilor naţionale nu este de interes deosebit, deoarece cred că băncile care se ocupă de privatizări vor încerca o listare cu «book închis» numai pentru clienţii lor, dacă preţul e bun, şi cu «book des-chis», pentru tot poporul, dacă preţul nu e foarte atractiv. După opinia mea, aceste companii nu sunt interesante pentru managementul pe care-l au sau îl vor avea, ci pentru faptul că sunt sau operează ca monopoluri. Dar în acest an electoral, e posibil ca aceste listări să devină din ce în ce mai îndepărtate".

Întrebat dacă o fuziune cu altă bursă străină ar fi o soluţie în aceste momente, Adrian Mănăilă a declarat: "Vorbind de fuziune/vânzare cu un partener străin, dacă există vreo intenţie serioasă din partea vreunei alte burse mari (de ex. Deutsche Borse) nu cred că este o problemă de a merge la Parlament şi a cere modificarea legii de capital pe acest capitol (al limitei de deţinere). Sunt convins că se va aproba rapid dacă e vorba de un candidat serios".

Sectorul SIF-urilor va avea o revenire ceva mai bună decât ceilalţi indici ai BVB

Adrian Mănăilă menţionează că, în acest an, s-a recuperat destul faţă de ultimul trimestru al anului trecut. "Lunile septembrie şi octombrie 2011 au fost ceva dezastruos nu numai pe bursa autohtonă şi cred că aşa ceva nu se va repeta în 2012, ba dimpotrivă, cred că indicii vor avea o creştere, dar nu importantă", a subliniat prorprietarul "Elda Invest".

Domnia sa este de părere că, la nivel de indici, indicele ce include sectorul SIF-urilor va avea o revenire ceva mai bună decât ceilalţi indici ai BVB, având în vedere subevaluarea actuală: "Apreciez că evoluţia lui nu va fi influenţată de sectorul bancar. Mă gândesc că anul viitor sunt alegeri la SIF şi, din câte ştiu, la SIF5 alegerile sunt chiar în toamnă, iar bătălia pentru achiziţia de acţiuni pentru a vota la alegerea noului CA va ridica preţurile".

Recomandări pentru investitori

Adrian Mănăilă recomandă investitorilor care îşi doresc dividende sau un câştig sigur emitenţii care au acordat şi acordă dividende, iar printre acestea sunt SIF-urile. Printre recomandări se numără şi acţiunile Petrom (SNP), mai ales că acum au un PER de 5,5 (n.r. price earnings ration - numărul de ani necesari recunperării profitului din dividende). Domnia sa a subliniat: "Mă gândesc că poate deveni un actor în România care să joace pe terenul gazelor de şist. Mă gândesc că este bine să vedem ce face şi Chevron sau companiile care oferă servicii pentru exploatarea gazelor de şist. Cât priveşte ideea independenţei energetice a României, în acest moment este o idee fără susţinere. Forajul din Marea Neagră care a dat gaze naturale nu poate fi bază pentru nicio extrapolare. Pentru conturarea unui rezervor şi calculul rezervelor mai sunt necesare multe alte foraje asemănătoare. La acestea, se adaugă eventualitatea ca, deşi existent, gazul să nu poată fi exploatat economic, din cauza costurilor de forare, captare, transport. Pe de altă parte, în Polonia sondele de explorare au conturat rezerve importante. Mi-aş dori ca acelaşi lucru să se întâmple şi în România".

Proprietarul "Elda Invest" atrage atenţia şi asupra produselor structurate (ţiţei, aur, argint etc.). Potrivit domniei sale, operaţiunile cu aceste instrumente relativ noi se apropie destul de mult de pariuri, mai ales din punctul de vedere al analizei fundamentale, dar pot fi folosite ca elemente de hedging sau instrumente pentru pasionaţii de geometrie (adică analiza tehnică).

Adrian Mănăilă a subliniat: "Produse structurate derivate nu au lichiditate pe bursa de la Viena, sunt produse achiziţionate aproape exclusiv ca hedge şi sunt ţinute în portofoliu până la scadenţă. În orice caz, cu bune şi cu rele, produsele structurate oferă o alternativă la derivatele tranzacţionate la Sibiu, care suferă de o lipsă acută de lichiditate, motiv pentru care riscul de a pierde mai mulţi bani decât ai depus drept marjă este destul de ridicat".

De asemenea, potrivit lui Adrian Mănăilă, companiile care merg foarte bine în România sunt cele care şi exportă, iar acest sector ajută şi economia ţării în cea mai bună măsură. Din păcate, sectorul exporturi nu se ridică la nivelul cerinţelor unei economii în creştere şi domnia sa nu se aşteaptă la creşteri importante nici în acest an, a mai arătat domnul Mănăilă.

Citiţi interviul integral pe newsletter/06/AIPC-Newsletter-06-2012-cap-05.html.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
transilvaniainvestments.ro
IBC SOLAR
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

17 Sep. 2024
Euro (EUR)Euro4.9738
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4662
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2921
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9047
Gram de aur (XAU)Gram de aur369.6415

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
citiesoftomorrow.ro
govnet.ro
energyexpo.ro
thediplomat.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb