NICI CNVM, NICI FINANŢELE Senatorii iau "Rasdaq"-ul de coarne

ADINA ARDELEANU
Ziarul BURSA #Piaţa de Capital / 7 martie 2013

Senatorii iau "Rasdaq"-ul de coarne
  • document ataşat Proiect de lege
    apasă aici pentru a descărca.

    Proiectul pentru desfiinţarea Rasdaq, depus de 28 de senatori, a fost retras pentru corecturi

    Un proiect de lege pentru desfiinţarea "Rasdaq", piaţă care nu este considerată reglementată în sensul directivelor europene, a fost înaintat Senatului de un grup de 28 de parlamentari, în frunte cu PSD-istul Marius Bota, la finalul lunii februarie.

    Întreaga piaţă de capital aşteaptă cu sufletul la gură să vadă cum se va tranşa problema Rasdaq, după ce un proiect pus în dezbatere de Comisia Naţională a Valorilor Mobiliare a stârnit un scandal monstru între Bursa de Valori Bucureşti şi Asociaţia Investitorilor pe Piaţa de Capital. Ca să scape de "belea", Comisia a rugat Ministerul Finanţelor să iniţieze un proiect de lege pentru "Rasdaq", însă, până acum, nu s-a grăbit nimeni să se apuce de treabă.

    Până să se lămurească lumea ce e cu proiectul senatorilor, acesta a fost retras de iniţiator, pe 4 martie, întrucât conţinea unele erori.

    Senatorul Marius Bota ne-a declarat: "De doi ani de zile lucrăm la acest proiect de < reglementare >, nu de desfiinţare, a Rasdaq, pentru că nu este o piaţă reglementată în sensul directivelor europene.

    Vrem să oferim posibilitatea ca cei de pe Rasdaq să se poată delista, pentru că mulţi nici nu mai îndeplinesc condiţiile de menţinere la cota Bursei".

    Domnia sa ne-a explicat şi de ce a retras proiectul: "Imediat ce a apărut pe site-ul Senatului, am observat că apăreau unele inadvertenţe, se lăsa loc pentru unele confuzii, aşa că l-am retras pentru a corecta erorile.

    Lucrăm la varianta finală a proiectului şi o vom înainta săptămâna aceas-ta sau săptămâna viitoare".

    Senatorul ne-a mai spus că a decis, anul trecut, să redacteze proiectul, pentru că nimeni se pare că nu îşi asumă responsabilitatea, nici CNVM , nici Ministerul Finanţelor.

    În varianta proiectului publicată de Senat, noua lege ar urma să reglementeze procedurile aplicabile societăţilor comerciale ale căror acţiuni se tranzacţionează pe piaţa Ras-daq, în vederea admiterii acestora la tranzacţionare pe o piaţă reglementată sau tranzacţionării pe un sistem alternativ de tranzacţionare autorizate de Comisia Naţională a Valorilor Mobiliare.

    Potrivit variantei respective de proiect, BVB trebuie să identifice societăţile de pe Rasdaq care se califică pentru piaţa reglementată, iar acestea trebuie să convoace acţionarii, ca să decidă transferul. Societăţile pot alege şi listarea pe unul dintre sistemele alternative de tranzacţionare aprobate de CNVM. Societăţile ar trebui să ofere acţionarilor dreptul de retreagere, în diverse condiţii, potrivit proiectului.

    În expunerea de motive se arată că importanţa proiectului de lege reiese şi din atenţionarea Guvernului României - Ministerul Afacerilor Europene cu privire la faptul că lipsa unui răspuns clar şi la obiect la solicitările Comisiei Europene va declanşa o acţiune în constatarea neîndeplinirii obligaţiei Româ-niei ca stat membru de conformare la prevederile europene incidente.

    20 dintre cei 28 de semnatari ai proiectului fac parte din PSD.

    Opinia Cititorului ( 10 )

    1. Poate ca mesajul meu o sa-i ajute pe senatori. Proiectul trebuie sa contina exprimarea: orice societate de pe Rasdaq are dou variante: fie se transfera pe o piata reglementata, fie se delisteaza. In cazul delistarii, societatea are OBLIGATIA de a oferi actionarillor care NU au votat pentru delistare (adica cei impotriva si abtinerile) un pret corect pentru actiunile lor. Pretul corect este cel putin egal cu valoarea de piata a activului net (adica total active REEVALUATE- total pasive REEVALUATE, pentru ca multe societati au un capital propriu foarte mic in documentele contabile care nu mai corespunde cu realitatea). Cuvantul "OBLIGATIA" este un element cheie. Exprimari de genul "actionarii au posibilitatea de a se retrage" sau "actionarii au dreptul sa..." nu trebuie incluse. Nu actionarii au dreptul (ca pana acum actionarii au tot avut drepturi care nu au dus nicaieri), ci societatea are OBLIGATIA. Restul continutului proiectului nu mai conteaza.

      1. Dar cine va plati pretul corect? In cazul in care la o societate 1000 actionari, care au 50%+1 din cvorum vor delistarea iar inca 1000 cu 50%-1 vor pe o piata reglementata... ce procedura aplicam? rascumpararea de catre societate este imposibil de realizat, de oferta publica nu paote fi vorba... ca totusi sunt 1000 si nu actioneaza concertat...

        Credem ca senatorii nu vor sa dea teapa; e doar un fals pretext pentru ca Dan Paul sa il schimbe pe Cionga

        DDL1872 ai dreptate, dar in momentul in care votezi delistarea stii la ce sa te astepti. Daca societatea nu are bani, atunci se imprumuta (in tarile dezvoltate compaiinle se pot imprumuta pt a achita dividendele, aici se imprumuta pt a se delista - un fel de operatiune LBO leverage buyout). Oricum, pentru a se evita tot felul de neintelegeri care pot aparea ulterior, trebuie impuse si niste termene limita. Exemplu: in cazul in care actionarii au aprobat delistarea societatii, plata actiunilor trebuie facuta in maxim de 5 luni de la data AGA. In cazul in care, termenul de 5 luni este depasit, societatea trece automat pe ATS.

        L31/90 nu permite rascumpararea a mai mult de 10% din capitalul social. pdap, ma indoiesc ca in momentul de fata companiile romanesti vor gasi finantare pentru rasscumparare actiuni. cred ca un act normativ foarte clar, cu termene precise este strict necesar. insa sa fie aplicabil. ca altfel, ajungem ca in situatia retrocedarilor.... siruri nesfarsite de litigii in instanta.

        Nu Cionga trebuie sa plece ci cei legati de rasdaq.... adica dna demisa si inca peacolo pe bani grei si toata clica ei care stau p;e banii bursei.

        Nu Cionga trebuie sa plece ci cei legati de rasdaq.... adica dna demisa si inca peacolo pe bani grei si toata clica ei care stau p;e banii bursei.

        Ar fi superb sa treaca aberatia asta. Peste citiva ani investitorii s ar umple de bani la cedo

      avem nevoie de oameni de meserie care sa se ocupe de aceste probleme si constat ca nu prea ii avem.

      Bine ca au de ce sa-l apuce! Saracul berbec...

    Cotaţii Internaţionale

    vezi aici mai multe cotaţii

    Bursa Construcţiilor

    www.constructiibursa.ro

    Comanda carte
    fngcimm.ro
    danescu.ro
    chocoland.ro
    arsc.ro
    leonidas-universitate.ro
    Stiri Locale

    Curs valutar BNR

    17 Ian. 2025
    Euro (EUR)Euro4.9759
    Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.8284
    Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2980
    Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8939
    Gram de aur (XAU)Gram de aur419.8038

    convertor valutar

    »=
    ?

    mai multe cotaţii valutare

    erfi.ro
    oaer.ro
    greenenergyexpo-romenvirotec.ro
    Cotaţii Emitenţi BVB
    Cotaţii fonduri mutuale
    solarenergy-expo.ro
    Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
    The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
    BURSA
    BURSA
    Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
    The Kingdom of God on Earth
    Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
    Carte - The crisis solution terminus a quo
    www.agerpres.ro
    www.dreptonline.ro
    www.hipo.ro

    adb