Speranţele de salvare a "Astra Asigurări" au fost spulberate, ieri, când, la încheierea subscrierilor pentru majorarea capitalului social al companiei, nici un investitor important nu venise cu bani, ca să scape societatea de la faliment. Astra avea nevoie de 425 milioane lei ca să supravieţuiască.
"Din informaţiile disponibile până la acest moment (n.r. aseară), nu au fost înregistrate subscrieri de capital semnificative şi nici nu au fost adresate solicitări de prelungire a procesului de majorare a capitalului social al Astra de către investitorii interesaţi", a comunicat, aseară, KPMG, administratorul special al companiei.
Marius Vorniceanu, vicepreşedintele Autorităţii de Supraveghere Financiară pentru asigurări, ne-a declarat, aseară, că ASF este pregătită pentru toate scenariile posibile, în cazul Astra.
"Am pregătit toţi paşii de urmat şi în situaţia că vom avea un investitor, şi în cea că nu va veni nimeni la majorare", ne-a declarat domnia sa.
ASF urmează să ia o decizie privind situaţia "Astra" după ce va primi un raport cu opinia KPMG.
Preşedintele Autorităţii de Supraveghere Financiară (ASF), Mişu Negriţoiu, se arăta destul de optimist, la jumătatea lunii trecute, acesta declarând că vrea "să mărite" Astra, discuţiile fiind "destul de avansate".
Se pare că posibilul investitor din China, unde Mişu Negriţoiu a fost personal la discuţii, s-a pierdut pe drum.
Potrivit unor surse din piaţă, ultima speranţă, pe ultima sută de metri, stătea în compania Ergo din Germania, însă nici aceasta nu s-a prezentat la subscriere.
KPMG a transmis, ieri, că majorarea capitalului Astra era cel mai important element al redresării companiei.
Reprezentanţii companiei au adăugat: "Cu toate acestea, decizia de investire pare să nu se fi materializat, cel mai probabil pentru că între aşteptările acţionarilor existenţi şi riscurile percepute în circumstanţele date de către noii investitori a existat un decalaj care nu a putut fi surmontat, în ciuda eforturilor noastre susţinute, cât şi ale Autorităţii, pentru atragerea în proces şi pentru menţinerea unei comunicări continue cu un număr semnificativ de terţi investitori strategici, de prim rang la nivel european şi internaţional, cu apetit de intrare pe piaţa românească a asigurărilor". KPMG a mai adăugat: "În ceea ce priveşte viitorul imediat, suntem în curs de reanalizare a opţiunilor legal posibile, având în vedere faptul că, din analizele efectuate în dezvoltarea planului de redresare, nu am identificat variante fezabile ale acestui plan ce ar putea conduce la redresarea ASTRA fără majorarea capitalului social, precum şi faptul că nu credem că un plan alternativ la planul actual de redresare ar putea fi conceput fără elementul de majorare a capitalului. Astfel, după clarificarea rezultatului subscrierilor, vom fi în măsură să prezentăm concluziile noastre, precum şi măsurile pe care le propunem în consecinţă spre aprobarea ASF, cu care ne aflăm în permanentă comunicare şi colaborare, aşa cum am fost de altfel pe întreg parcursul perioadei de administrare specială".
În cazul falimentului "Astra", rolul asiguratorului în relaţia cu clienţii va fi preluat de Fondul de Garantare a Asiguraţilor. Falimentul trebuie însă declarat, în instanţă, iar acest proces ar putea dura ceva timp.
Deţinătorii de poliţe vor putea cere returnarea contavalorii acestora pentru perioada pentru care mai sunt valabile, la momentul falimentului Astra, conform unor specialişti din piaţă.
În aprilie, Mişu Negriţoiu estima că cea mai mare parte din rezervele Fondului de Garantare, de 900 milioane lei, va trebui cheltuită în cazul în care planul de administrare specială a companiei Astra nu va reuşi.
ASF a decis deschiderea procedurii de redresare financiară prin administrare specială a societăţii Astra în februarie 2014, numind firma de consultanţă KPMG Advisory în calitate de administrator special.
Planul de redresare al Astra întocmit de KPMG Advisory SRL în calitate de Administrator Special a fost aprobat de ASF, pe 7 aprilie 2014, şi prevedea ca măsură principală pentru restabilirea indicatorilor de prudenţialitate majorarea capitalului social cu o sumă de până la 490 milioane lei pe o perioadă estimată iniţial la aproximativ un an.
Compania este controlată de omul de afaceri Dan Adamescu, aflat în arest la domiciliu.
1. vad
(mesaj trimis de doua erori în data de 20.08.2015, 01:07)
in ultima propozitie, doua scapari: Adamescu nu este in arest la domiciliu ci in "plimbare" in afara Romaniei, chipurile la tratament in Vienna si 2
nu controleaza Astra, in faliment sper ca va fi el controlat; adicatelea, se schimba perspectiva!
1.1. in care raport financiar le-ai observat? (răspuns la opinia nr. 1)
(mesaj trimis de Virgil Bestea în data de 20.08.2015, 14:03)
In cel IFRS ori RAS
1.2. fraiere (răspuns la opinia nr. 1.1)
(mesaj trimis de anonim în data de 31.08.2015, 02:10)
Draga Birgil Vestea,
Vestea mata de mic ca esti prost rau, dar vecinu' de la 3 (tactu' biologic, ma rog..unul dintre cei de pe lista posibililor) a insistat sa faci si tu 10 clase.
Mai cotzofana - tu o tot dai p'asta cu IFRS-ul, dar se vede din Togo cat esti de prost! Vezi fraiere ca e publicat de Astra si IFRS-ul si, peste doi trei ani, cand termina mata sa ti-l citeasca (pe silabe) - meri in pu lamea - la scoala si baga adunari si scaderi