Ministrul Sănătăţii, Nicolae Bănicioiu, a anunţat marţi, într-o emisiune televizată, că ministerul pe care îl conduce pregăteşte un proiect de lege a vaccinării.
Întrebat, marţi seară, la B1 TV, cum răspunde campaniei antivaccinare, Bănicioiu a răspuns: "Venim cu o lege pentru vaccinare", fără să dea alte amănunte.
Acest răspuns vine ca urmare a întrebării unui jurnalist care a acuzat lipsa de reacţie a autoritaăţtilor guvernamentale la aproape o lună de la anunţarea faptului că, doar în Bucureşti, rata vaccinării a scăzut cu 20% în 2014 faţă de 2013.
Preşedintele Societăţii Române de Microbiologie, prof. dr. Alexandru Rafila, a afirmat pe 21 martie că există riscul de izbucnire a unor epidemii, deoarece acoperirea vaccinală a scăzut.
Vaccinarea cu ROR (rujeola, oreion, rubeolă) în România a scăzut până la sub 80% în unele zone din ţară în anul 2014. De pildă, în municipiul Bucureşti, rata vaccinării a fost în 2014 de 78,3% faţă de 97,4% în 2013. În ceea ce priveşte vaccinarea cu DTP (difterie, tetanos, pertusis), rata în Capitală a fost de 75%, în timp ce în 2013 era de 95,9%, potrivit datelor Institutului Naţional de Sănătate Publică (INSP), prezentate în cadrul conferinţei Roaccin 2015.
Limita de siguranţă pentru menţinerea imunităţii de comunitate, cea care îi protejează atât pe copiii nevaccinaţi (sub 1 an) cât şi pe cei mai mari şi nevaccinaţi, este de cel puţin 80% din populaţie vaccinată.
Rata medie de vaccinare la nivelul întregii ţări este de 89,4% pentru ROR, faţă de 91,4% în 2013, şi 87,3% pentru DTP, acelaşi nivel ca în 2013.
Principalele cauze ale acestor scăderi sunt, pe de o parte, discontinuităţile în aprovizionarea cu vaccin - responsabilitatea fiind a Ministerului Sănătăţii - dar şi refuzul părinţilor de a-şi vaccina copiii (conform INSP).
În Romania, campaniile anti-vaccin au devenit de câţiva ani foarte vizibile mediatic datorită activităţii unor ONG-uri ortodoxe, dar şi a vedetei Olivia Steer.