NICOLAE CINTEZĂ: "BNR a găsit surprize neplăcute la unele bănci"

ELENA VOINEA
Ziarul BURSA #Bănci-Asigurări / 10 septembrie 2012

"BNR a găsit surprize neplăcute la unele bănci"

Banca Naţională a României (BNR) a găsit "surprize neplăcute" în sistemul bancar, care au apărut din cauza faptului că instituţiile de credit au supraevaluat garanţiile din portofoliu, potrivit şefului Direcţiei de Supraveghere din BNR, Nicolae Cinteză. Prin urmare, Banca Centrală a solicitat instituţiilor de credit să prezinte, până la jumătatea lunii octombrie, rezultatele financiare pe semestrul întâi auditate, atenţia fiind îndreptată către provizioane şi garanţii.

Bancherii nu văd nimic spectaculos în cerinţele Băncii Centrale, susţinând că auditarea rezultatelor reprezintă un lucru absolut normal, pe care toate băncile serioase îl realizează.

În schimb, reacţiile din piaţă arată că răbdarea BNR pare să fi ajuns la o anumită limită în ceea ce priveşte "creativitatea" manifestată de bănci în raportările financiare, pe care nu este dispusă să o tolereze.

Nicolae Cinteză: "Într-un anumit caz a fost nevoie de o majorare a fondurilor băncii"

În urma unor verificări, Banca Centrală a găsit probleme la unele bănci, privind evaluarea garanţiilor, potrivit lui Nicolae Cinteză, şeful Supravegherii din BNR.

Domnia sa ne-a declarat: "Am avut surprize neplăcute la nişte instituţii de credit, privind supraevaluarea colateralului. Într-un anumit caz a fost nevoie de o majorare a fondurilor băncii, pentru că auditul extern nu a fost de acord cu valoarea justă a colateralului".

Un alt motiv pentru care Banca Centrală a cerut datele financiare ale băncilor din prima jumătate a anului auditate este legat de firmele de audit.

În situaţia în care unui auditor, care lucrează cu mai multe bănci, i-a scăpat vreo greşeală din bilanţurile unei instituţii de credit, este posibil ca acest lucru să se întâmple şi în cazul celorlalte bănci din portofoliul companiei de audit, potrivit oficialului BNR.

"La unele dintre bănci am intuit chiar bine erorile", ne-a precizat Nicolae Cinteză, fără să ne ofere alte detalii.

Unele voci din piaţă susţin că auditul cerut de BNR a venit ca urmare a îngrijorării Fondului Monetar Internaţional (FMI) faţă de provizioanele mari pe care le au băncile şi faţă de valoarea colateralului. "A fost o preocupare a FMI, pe care BNR a preluat-o şi pe care o execută", potrivit surselor noastre.

Nicolae Cinteză a dezminţit informaţiile, explicând: "Auditarea rezultatelor la semestru, pe care am cerut-o băncilor, nu are nicio legătură cu FMI. Din contră, Scrisoarea de Intenţie cu FMI este laudativă la adresa sistemului bancar. Este datoria noastră să ne facem treaba. Vreau să fiu sigur că ceea ce am făcut este bine".

Domnia sa a adăugat că este vorba despre o măsură suplimentară de siguranţă, care trebuie luată.

Radu Graţian Gheţea: "Auditul nu creează probleme în sistemul bancar"

Auditarea rezultatelor financiare pe semestrul întâi nu reprezintă nicio noutate pentru sistemul bancar, ne-a declarat Radu Graţian Gheţea, preşedintele Asociaţiei Române a Băncilor (ARB).

Domnia sa ne-a precizat: "Ceea ce a cerut BNR se numeşte < interim report >. Este vorba despre o opine a companiei de audit mai < light >, nu atât de < profundă >, precum cea de la sfârşitul anului".

Un astfel de audit îngreunează uşor activitatea băncilor, dar nu creează probleme în sistemul bancar, fiind realizat în termen de circa o lună, potrivit preşedintelui ARB.

"Băncile făceau oricum un audit al rezultatelor la şase luni, acum trebuie să-l transmitem şi Băncii Centrale", ne-a declarat Radu Graţian Gheţea, care a subliniat că toate băncile serioase realizează un astfel de "interim report".

Petre Bunescu: "Nu este nimic spectaculos că BNR solicită rezultatele auditate"

Băncile se confruntă, anul acesta, cu un sistem dual de raportare contabilă, alcătuit din normele IFRS şi filtrele prudenţiale ale BNR, şi de aceea este firesc ca Banca Centrală să aibă o certificare a volumului de provizioane, ne-a declarat Petre Bunescu, preşedintele interimar al BRD.

"Este un lucru normal, care se realizează în privinţa prudenţialităţii, nu este nimic spectaculos", a adăugat domnia sa.

Ionel Blănculescu: "Banca Centrală are nişte suspiciuni legate de situaţia actuală din sistemul bancar"

Mesajul transmis de către BNR arată neîncrederea în instituţiile de credit, este de părere analistul economic Ionel Blănculescu.

Domnia sa ne-a precizat: "Prin aceste audituri, BNR urmăreşte nişte elemente de interes. Banca Centrală are nişte suspiciuni legate de situaţia actuală din sistemul bancar. Prin acest mesaj, BNR arată că ştie ce se întâmplă, fiind îngrijorată că băncile ar opera creativ situaţiile financiare, dar acţionează în acest sens".

Este normal ca BNR să se sesizeze în cazul băncilor care nu şi-au constituit provizioane în mod adecvat, acestea presupunând costuri foarte mari pentru instituţiile de credit, potrivit analistului economic.

Ionel Blănculescu a adăugat că auditarea rezultatelor financiare semestriale reprezintă până la urmă o "chestiune de bucătărie internă importantă", de care BNR trebuie să se ocupe.

Gheorghe Piperea: "Mesajul BNR este periculos pentru credibilitatea băncilor"

Solicitarea BNR arată că ceva este în neregulă în sistemul bancar, ne-a declarat Gheorghe Piperea, avocat în cadrul casei de avocatură "Piperea&Asociaţii", care a subliniat că mesajul este periculos pentru credibilitatea băncilor.

Pe plan internaţional, au existat situaţii în care au fost descoperite probleme la bănci, chiar şi după ce au trecut testele de stres, aşa încât nu este exclus să fie găsite probleme şi în sistemul bancar local, potrivit domniei sale.

În opinia lui Gheorghe Piperea, este posibil ca unele rezultate financiare să fi fost "coafate", iar BNR solicită audituri corecte, pentru că nu vrea să tolereze comportamentul băncilor.

La începutul acestui an, ziarul "BURSA" a scris despre anumite zvonuri care circulau în piaţă, potrivit cărora, rapoartele financiare ale "Raiffeisen Bank" România ar fi fost "fardate", însă reprezentanţii băncii au infirmat informaţiile, iar BNR a declarat că nu ştie nimic despre acest lucru şi că nici nu intră în atribuţiile ei să le ştie.

Sistemul bancar local a raportat, în primele şase luni ale anului, o pierdere de aproape 200 de milioane de lei.

Indicatorul de solvabilitate s-a situat, la sfârşitul lunii iunie, la 14,66%, în timp ce rata creditelor neperformante a urcat la 16,76%.

Opinia Cititorului ( 1 )

  1. bau bau

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
fngcimm.ro
danescu.ro
chocoland.ro
arsc.ro
domeniileostrov.ro
leonidas-universitate.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

14 Ian. 2025
Euro (EUR)Euro4.9742
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.8491
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2925
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9080
Gram de aur (XAU)Gram de aur415.7350

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

erfi.ro
greenenergyexpo-romenvirotec.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
solarenergy-expo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb