Operatorii economici trebuie să îşi modernizeze capacităţile de producţie şi să se adapteze totodată la noile tehnologii de care armatele au nevoie în secolul XXI, a afirmat Nicolae Ciucă, ministrul Apărării Naţionale, după întâlnirea pe care a avut-o, ieri, cu toţi directorii filialelor şi uzinelor din cadrul Companiei Naţionale Romarm SA.
"Dorinţa MApN este una clară: modernizarea tehnicii Armatei României trebuie să se realizeze cu implicarea industriei naţionale de apărare. Avem echipamente militare vechi de 20, 30 sau chiar 40 de ani care trebuie înlocuite şi aceste achiziţii trebuie să se realizeze cu implicarea industriei naţionale de apărare, sector al economiei important pentru Armata României. Specialiştii din cadrul MApN se vor consulta cu cei din industria de profil pentru a găsi soluţii de dezvoltare, dar mai ales pentru identificarea pe termen mediu şi lung a echipamentelor care pot fi fabricate în ţară de operatorii de stat din industria de apărare. În sprijinul acestui demers voi susţine dezvoltarea colaborării în domeniul cercetării şi transferului de tehnologie către industria naţională, inclusiv prin implicarea Agenţiei de Cercetare pentru Tehnică şi Tehnologii Militare", a declarat ministrul Nicolae Ciucă.
Întrevederea acestuia cu directorii companiilor de stat din industria naţională de apărare a avut loc pentru ca operatorii respectivi să ştie ce nevoi are Armata Română, în scopul orientării producţiei interne de armament şi tehnică militară pentru satisfacerea acestor cerinţe.
Din păcate, se pare că, deocamdată, solicitarea ministrului Ciucă privind modernizarea capacităţilor de producţie din industria de apărare se loveşte de subfinanţarea investiţiilor demarate în timpul foştilor miniştri ai Economiei - Niculae Bădălău şi Virgil Popescu.
"Ceea ce s-a început atunci, ar trebui continuat, dar este greu anul acesta atât timp cât din cele 402 milioane lei solicitate pentru investiţii ni s-au aprobat prin buget doar 6 milioane lei. De aceea, vom avea o întâlnire cu noul secretar de stat pe acest domeniu, doamna Daniela Nicolescu, şi poate chiar şi cu domnul Claudiu Năsui, ministrul Economiei, Antreprenoriatului şi Turismului, pentru a găsi o soluţie pentru continuarea investiţiilor demarate în anii trecuţi. Este păcat să pierdem oportunitatea finalizării lor, deoarece am arunca astfel pe fereastră toate sumele acordate până acum", ne-a declarat Constantin Bucuroiu, preşedintele Alianţei Sindicatelor din Industria de Apărare şi Aeronautică.
Conform unui raport publicat în iunie 2020 pentru anul 2019 cu privire la întreprinderile publice din industrii şi servicii aflate în subordine, în industria naţională de apărare capitalul social deţinut de Ministerul Economiei se ridica la 364.266.910 lei, adică o pondere de 58% din totalul capitalului deţinut la acea dată de ministerul respectiv. Datele mai arată că, în afară de Uzina Mecanică Cugir, cele mai multe din uzinele de armament din cadrul Companiei Naţionale Romarm SA se aflau pe pierdere financiară, iar câteva aveau un profit mic. Astfel, de exemplu, dacă în 2019, UM Cugir avea înregistrat un profit de 34,9 milioane lei, UM Bucureşti înregistra o pierdere de aproape 11,4 milioane lei, UA Moreni avea un minus de 8,2 milioane lei, Avioane Craiova SA - un minus de aproape 4,6 milioane lei, UM Plopeni - un minus de 2,4 milioane lei, în timp ce Carfil Braşov trecea de la un profit de 2,12 milioane lei în 2018, la o pierdere de 24,6 milioane lei în 2019.