Premierul Nicolae Ciucă a avut astăzi, la Palatul Victoria, o întrevedere cu Colette Avital, secretarul general al Organizaţiei Mondiale pentru Restituirea Proprietăţilor Evreieşti, context în care a reafirmat angajamentul ferm al României pentru promovarea memoriei Holocaustului şi combaterea antisemitismului, relatează Agerpres.
Potrivit Guvernului, premierul a dat ca exemple în acest sens progresele înregistrate în implementarea Strategiei naţionale pentru prevenirea şi combaterea antisemitismului, xenofobiei, radicalizării şi discursului instigator la ură, aferentă perioadei 2021-2023, precum şi activitatea susţinută a Comitetului interministerial însărcinat cu monitorizarea implementării Strategiei.
Totodată, prim-ministrul a precizat că România este un model regional în ceea ce priveşte asumarea Holocaustului şi încurajarea cercetării şi educaţiei despre Holocaust.
Nicolae Ciucă a amintit că săptămâna trecută, în cadrul unei ceremonii organizate la Palatul Victoria, a fost semnat contractul de finanţare prin Planul Naţional de Recuperare şi Rezilienţă (PNRR) a Muzeului Naţional de Istorie a Evreilor şi al Holocaustului din România, adaugă sursa amintită.
Colette Avital, secretar general al Organizaţiei Mondiale pentru Restituirea Proprietăţilor Evreieşti şi preşedinte al Centrului Organizaţiilor Supravieţuitorilor Holocaustului din Israel, şi-a exprimat aprecierea pentru eforturile României de prezervare a memoriei Holocaustului, combatere a antisemitismului şi onorare a memoriei victimelor Holocaustului.
El mulţumit premierului pentru semnarea Memorandumului de Înţelegere dintre România şi Israel având ca obiect procedura acordării indemnizaţiilor reparatorii supravieţuitorilor Holocaustului rezidenţi în Statul Israel şi a salutat activitatea Autorităţii Naţionale pentru Restituirea Proprietăţilor în ceea ce priveşte procesul de restituire a proprietăţilor evreieşti, se mai arată în comunicat.
În cadrul întrevederii s-a discutat şi despre reluarea activităţii grupului de lucru pentru problematica restituirii proprietăţilor evreieşti şi a pensiilor pentru supravieţuitorii Holocaustului, de la nivelul Secretariatului General al Guvernului. Ambele părţi au susţinut importanţa reactivării grupului, astfel încât procesul de restituire să fie accelerat.
La întâlnire a participat şi ambasadorul Israelului în România, Reuven Azar, care a subliniat calitatea relaţiilor bilaterale dintre cele două state, accentuând potenţialul de dezvoltare a relaţiilor economice, în special în domeniile energiei, turismului sau al industriei alimentare, precizează sursa citată.