NICOLAE OACĂ, ANALIST TELECOM LA 5G INDUSTRIAL 2020: "Guvernul ar trebui să stimuleze adoptarea serviciilor 5G prin utilizarea noiilor tehnologii în entităţile de stat"

F.A.
Miscellanea / 30 septembrie 2020

"Guvernul ar trebui să stimuleze adoptarea serviciilor 5G prin utilizarea noiilor tehnologii în entităţile de stat"

Dacă tehnologiile 2G, 3G şi 4G aveau ca ţintă omul şi nevoile lui de comunicare, tehnologia 5G are ca obiectiv suplimentar conectarea obiectelor create de om cu aplicaţii în toate industriile, în întreaga societate, de unde şi rolul de motor al transformării digitale a economiilor naţionale, a evidenţiat Nicolae Oacă, analist telecom, present, zilele trecute, la conferinţa online 5G Industrial 2020: "România - şansele unei economii accelerate de IoT, WiFi, Cloud, 5G".

Specialistul a menţionat că tocmai dată fiind multitudinea de obiecte care se pot conecta la noile reţele 5G, securitatea cibernetică "va fi întotdeauna o problemă, indiferent de furnizorul echipamentului".

În contextul amânărilor succesive a licitaţiei 5G, care acum pare că va avea loc în 2021, Nicolae Oacă consideră că putem vorbi de efecte economice asupra României precum "creşterea costurilor cu investiţiile în reţelele 5G cu un milliard de euro, întârzierea accesului la noile servicii a unei părţi a populaţiei României şi încetinirea inovaţiei tehnice şi a creşterii economice, precum şi distanţarea României în coada clasamentului DESI".

În ceea ce priveşte proiectul de lege care va stabili cadrul de dezvoltare a reţelei 5G în România, proiect care a fost recent în consultare publică, Nicolae Oacă este de părere că acesta aduce o "interveţie brutală" pe piaţa liberă a comunicaţiilor mobile, "afectând competiţia, mărind costurile şi provocând întârzieri în dezvoltarea tehnologică şi economică". Conform lui, s-ar deschide o poartă spre impredictibil, creând un precedent periculos şi afectând profund planurile de afaceri, atractivitatea şi competitivitatea telecomunicaţiilor

Nicolae Oacă a criticat şi absenţa unui studiu de impact al proiectului şi faptul că el nu specifică modul în care vor fi recuperate prejudiciile, fiind, totodată, în contradicţie cu reglementările UE pentru piaţă comună şi liberă. În opinia sa, proiectul de lege ar trebui retras, iar România ar trebui să introducă un cadru institutional pentru monitorizarea securităţii reţelelor 5G de către o agenţie naţională, care ar putea fi CERT.ro.

Pentru ca licitaţia 5G să aibă loc în 2021, ar trebui reînfiinţat Ministerul Comunicaţiilor, actualul proiect de lege 5G să fie retras şi să fie rezolvată problema securităţii reţelelor 5G şi deci şi a memorandumului România - SUA, opinează Nicolae Oacă. Acesta a subliniat că ar trebui înfiinţat ghişeul on-line unic pentru autorizare infrastructură, iar strategia 5G pentru România şi documentaţia licitaţiei 5G ar trebui să fie rescrise. În plus, Guvernul ar trebui să stimuleze adoptarea serviciilor 5G prin utilizarea noilor tehnologii în entităţile de stat, din cultură, educaţie, sănătătate, transport, energie şi oraşe inteligente.

Opinia Cititorului ( 2 )

  1. Romanii au fost obișnuiți sa fie slugarnici în ultimii 500 de ani pana nu demult îi pupau în f... pe rusi dezaprobind și denigrind pe cei pe care îi pupa-n f.. acum,ce rasa de oameni suntem?! Se întreabă toți străinii mai serioși ,avem oarecum un pic de demnitate sa le spunem tuturor ca ne dore-n p...de toți și ne facem interesul nostru de români. Problema este că sunt la putere doar figuranți de 2lei,nu au coa... si nici voce sunt niște BULANGII.

    Ce înseamnă prosteala ca rețeaua 5G este mai rapida decât 4G și evident!?mai vulnerabilă la atacurile hackerilor, COPILASI VITEZA ESTE ACEASI 4G=5G=300000 KM/S DIFERA DOAR CANTITATEA DE "DATE"$,ATI INTELES,IN ACELASI TIMP TREC MAI MULTE DATE PRIN RETEA,SYNT MAI TARI CHINEZII!ASTA ESTE VIATA SUNT MAI IEFTINI!PIATA LIBERA DICTEAZA,CINE ARE DE GIND IN ROMANIA SA PROSTEASCA?

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
digi.ro
aages.ro
danescu.ro
librarie.net
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

22 Noi. 2024
Euro (EUR)Euro4.9759
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7742
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3721
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9774
Gram de aur (XAU)Gram de aur415.3204

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Mirosul Crăciunului
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
petreceriperfecte.ro
thediplomat.ro
targuldeturism.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb