Un geolog care a prestat servicii contra cost pentru Chevron a fost numit de Curtea de Apel Iaşi ca specialist independent într-un dosar în care compania este parte, "pentru a lămuri chestiunea esenţială supusă judecăţii", a acuzat, ieri, Nicuşor Dan, preşedintele Asociaţiei Salvaţi Bucureştiul.
Domnia sa susţine că dosarul vizează procesul dintre Consiliul Local al comunei Băcani din judeţul Vaslui şi compania Chevron. Pe data de 29 iunie 2012, autoritatea locală a emis o hotărâre prin care interzicea explorarea şi exploatarea gazelor de şist pe teritoriul comunei Băcani, potrivit sursei citate.
Menţionăm că Chevron are autorizaţii de explorare a gazelor de şist în judeţul Vaslui.
Hotărârea a fost atacată în instanţă de prefectul judeţului Vaslui, iar dosarul a fost judecat pe fond de Tribunalul Vaslui şi în recurs de Curtea de Apel Iaşi.
Potrivit activistului, Chevron România ar fi intervenit în favoarea prefectului de Vaslui, iar Asociaţia Salvaţi Bucureştiul a luat partea Consiliului Local Băcani.
Domnia sa a precizat: "În dosar se judecă dacă aceste gaze de şist sunt prevăzute în Legea petrolului 238/2004. Dacă gazele sunt prevăzute în lege, atunci ele sunt în proprietatea statului şi Consiliul Local nu se poate pronunţa asupra lor. În caz contrar, autoritatea locală deţine drepturile de proprietate ale gazelor de şist de pe raza comunei".
Fiind o chestiune de natură tehnică, Nicuşor Dan ne-a explicat că instanţa a solicitat Universităţii Al. I. Cuza din Iaşi (cea mai apropiată din punct de vedere geografic), pe 1 octombrie, o listă cu trei geologi care să poată fi numiţi drept specialişti independenţi în cadrul procesului dintre Chevron şi Consiliul Local Băcani. Lista a fost trimisă Instanţei în 4 noiembrie, iar geologul Daniel Ţabără a fost desemnat ca specialist prin tragere la sorţi, ne-a precizat Nicuşor Dan.
Domnia sa acuză Universitatea că nu a informat Curtea de Apel Iaşi cu privire la un contract al instituţiei încheiat cu Chevron. Potrivit datelor disponibile pe site-ul Universităţii şi publicate de Asociaţia Salvaţi Bucureştiul, Chevron a finanţat, în perioada 2012-2015, departamentul de geologie din cadrul instituţiei de învăţământ, prin granturi de cercetare.
• Nicuşor Dan:"Specialistul mi-a confirmat telefonic că el şi colegii din departamentul de geologie au fost plătiţi individual de Chevron"
Nicuşor Dan ne-a mai spus că specialiştii geologi din cadrul Universităţii au fost plătiţi individual de compania americană.
Activistul ne-a precizat: "Am avut o discuţie de circa 10 minute cu Daniel Ţabără, în care mi-a spus că domnia sa şi colegii din departament au fost plătiţi individual de Chevron şi că este în conflict de interese. Daniel Ţabără mi-a spus că va depune o cerere de abţinere în acest dosar, pe care însă nu a mai făcut-o".
Asociaţia Salvaţi Bucureştiul a înştiinţat Instanţa asupra acestui element de incompatibilitate. "Am depus o cerere de recuzare, întrucât specialistul Daniel Ţabără era în conflict de interese", a spus Nicuşor Dan, subliniind: "Cererea noastră a fost judecată marţi şi respinsă în aceeaşi zi de către Curtea de Apel Iaşi, care nu a dorit să apeleze la alt geolog pentru acest proces".
Nicuşor Dan spune că, "fără nicio surpriză", Daniel Ţabără a sprijinit poziţia Chevron prin punctul său de vedere. Totodată, preşedintele Asociaţiei Salvaţi Bucureştiul acuză Curtea de Apel Iaşi că a încălcat flagrant dispoziţiile Noului Cod de Procedură Civilă.
Nicuşor Dan a precizat, într-un comunicat de presă, că va sesiza această gravă abatere procedurală delegaţiei Comisiei Europene pentru Mecanismul de Cooperare şi Verificare (MCV), care va vizita ţara noastră săptămâna viitoare.
Contactat de ziarul Bursa, geologul Daniel Ţabără a declarat: "Acuzaţiile venite din partea Asociaţiei Salvaţi Bucureştiul sunt nefondate. Eu nu sunt plătit de Chevron, ci de către Universitatea Al. I. Cuza, care are un contract încheiat cu această companie. Am fost solicitat de Curtea de Apel Iaşi pentru a formula un răspuns strict ştiinţific referitor la gazele hidrocarburice care sunt prezente în unele zăcăminte. Acest răspuns l-am formulat în scris, aşa cum s-a solicitat. Mai departe rămâne la latitudinea judecătorilor să decidă în acest caz, întrucât nu mai este de competenţa mea".
Judecătorul Diana Micu, de la Curtea de Apel Iaşi, ne-a comunicat că ne va transmite informaţii lămuritoare cu privire la acest caz în cursul zilei de astăzi.
Până la închiderea ediţiei, reprezentanţii Chevron nu au comunicat care este poziţia oficială a companiei faţă de acest subiect.
Nicuşor Dan susţine că asociaţia pe care o conduce are aproximativ 20 de procese cu Chevron pe tema gazelor de şist. Domnia sa ne-a precizat, recent, într-un interviu, că, în cazul litigiilor pe care le are ONG-ul domniei sale cu societatea americană, principalul element disputat este dacă aceste resurse aparţin statului sau comunităţilor locale.