Producătorul auto japonez Nissan Motor Co. îşi vinde afacerile din Rusia către o entitate de stat pentru un euro (0,97 dolari), ceea ce îi va aduce o pierdere de aproximativ 687 de milioane de dolari, informează Reuters.
Compania niponă îşi transferă acţiunile deţinute la Nissan Manufacturing Russia LLC către NAMI, societate deţinută de stat. Acordul îi va oferi grupului Nissan dreptul de a-şi răscumpăra afacerea în termen de şase ani, conform anunţului făcut ieri de Ministerul Industriei şi Comerţului de la Moscova.
Tranzacţia de înstrăinare include facilităţile de producţie şi cercetare ale Nissan din Sankt Petersburg, precum şi centrul de vânzări şi marketing din Moscova.
Nissan a informat că, în urma acestei decizii, va avea pierderi extraordinare de aproximativ 100 de miliarde de yeni (687 de milioane de dolari), dar şi-a menţinut previziunile privind câştigurile din anul fiscal care se va încheia în martie 2023.
Grupul nipon şi-a suspendat în martie anul acesta producţia de la fabrica din Sankt Petersburg, în urma perturbărilor din lanţurile de aprovizionare, generate de invazia din Ucraina. De atunci, compania şi divizia sa locală au monitorizat situaţia, dar "nu a existat vreun semn" de schimbare a mediului extern, a precizat Nissan, menţionând că acest lucru a determinat-o să iasă de pe piaţa Rusiei. În urma înstrăinării activelor din Rusia, cei aproximativ 2.000 de angajaţi ruşi ai Nissan vor beneficia de protecţia locurilor de muncă timp de 12 luni, conform anunţului făcut de compania japoneză.
"În numele Nissan, le mulţumesc colegilor noştri ruşi pentru contribuţia lor la afacere, de-a lungul multor ani. Deşi nu putem continua să operăm pe această piaţă, am găsit cea mai bună soluţie posibilă ca să ne sprijinim salariaţii", a declarat, potrivit themoscowtimes.com, preşedintele-director executiv al Nissan, Makoto Uchida.
Nissan a informat că acordul de vânzare a activelor va fi finalizat "în săptămânile următoare". Acest acord este "de mare importanţă pentru industrie", a declarat, ieri, ministrul rus al Industriei şi Comerţului, Denis Manturov.
Grupul francez Renault, care deţine 43% din Nissan, a estimat că decizia partenerului său japonez de a ieşi de pe piaţa Rusiei va duce la un minus de 331 de milioane de euro din venitul său net aferent celei de-a doua jumătăţi a anului 2022. Şi al treilea partener în această alianţă - Mitsubishi Motors Corp. din Japonia - ia în considerare ieşirea de pe piaţa rusă, conform publicaţiei Nikkei. Însă, un purtător de cuvânt al Mitsubishi a precizat că deocamdată nu a fost luată vreo decizie.
Ieşirea de pe piaţa rusă vine într-un moment în care Nissan îşi schimbă semnificativ relaţia cu partenerul său Renault. Luni, Renault şi Nissan au anunţat că au avut discuţii privind viitorul alianţei lor, adăugând că Nissan ia în considerare investiţii în viitoarea divizie Renault din domeniul vehiculelor electrice. Aceste discuţii, care ar putea determina cea mai mare resetare a alianţei de la arestarea directorului general Carlos Ghosn, în 2018, include şi posibilitatea ca Renault să vândă o parte din participaţia de control pe care o deţine la Nissan, potrivit unor surse citate de Reuters.
Producţia la uzina Nissan din Sankt Petersburg a început în 2009. În 2021, 51.400 de maşini marca Nissan au fost vândute în Rusia, reprezentând o cotă de piaţă de 3,1%.
În martie, Moscova a avertizat că va căuta să confişte sau să naţionalizeze activele a sute de companii străine care părăsesc ţara în urma invaziei Ucrainei.
Acţiunile Nissan Motor Co. s-au depreciat cu 2,1% ieri, la 461 yeni pe piaţa din Tokyo, cele ale Mitsubishi Motors Corp. - cu 5,1%, la 486 yeni.
.....................................................
Cotaţia futures a gazelor naturale cu livrare în luna noiembrie era de 150 de euro pentru un Megawatt-oră ieri, în deschiderea sesiunii de la Bursa din Amsterdam. Preţul a urcat ulterior la 165,4 euro, iar la ora 11.52 atingea 159,24 euro.
.....................................................
Preţul futures al barilului de petrol Brent cu livrare în luna decembrie a scăzut cu 1,8% în a prima parte a zilei de ieri, la ICE Futures Europe, atingând 94,50 dolari. La Nymex SUA, preţul petrolului West Texas Intermediate (WTI) cu livrare în noiembrie a coborât cu 2%, la 89,35 dolari barilul la ora locală 07.55.
.....................................................
Cotaţia futures a aurului cu livrare în decembrie a urcat cu 0,1%, la 1.676 dolari uncia ieri, la Comex New York, la ora 07.52, cea spot - cu 0,1%, la 1.670,98 dolari/uncie.
.....................................................
Preţul grâului cu livrare în luna decembrie a scăzut cu 1,3% ieri, la Bursa din Chicago (CBOT), ajungând la 9,25 dolari/buşel la ora locală 07.51, cotaţia porumbului cu livrare în decembrie a urcat cu 0,1%, la 6,99 dolari/buşel.
Rusia, cel mai mare exportator mondial de grâu, ar putea renunţa la cota impusă exporturilor de cereale, a anunţat ieri agenţia rusă de presă Interfax, transmite Reuters.
În mod obişnuit, Rusia stabileşte în perioada februarie-iunie cote la exporturile sale de cereale, ca să se asigure că are suficiente cereale pentru nevoile interne.
"Recolta este atât de ridicată încât, în principiu, nu sunt îndeplinite condiţiile pentru introducerea unor restricţii cantitative în acest moment", a precizat Interfax, citând declaraţia responsabilului cu sectorul agricol în Guvernul de la Moscova, Viktoria Abramcenko, notează Agerpres.
Conform previziunilor preşedintelui Vladimir Putin, Rusia este în grafic pentru a recolta în acest an o cantitate record de 150 de milioane de tone de cereale, inclusiv 100 de milioane de tone de grâu.