Sistemul Medical MedLife continuă demersul de cercetare referitor la dezvoltarea răspunsului imun al organismului în urma vaccinării împotriva COVID-19 şi anunţă noi rezultate ca urmare a extinderii eşantionului la 741 de persoane, potrivit unui comunicat de presă al MedLife.
Probele analizate de specialişti provin în proporţie de 82% de la femei cu vârste cuprinse între 21 şi 82 de ani şi de 18% de la bărbaţi cu vârste între 20 şi 79 de ani.
Pentru a observa în dinamică evoluţia titrului de anticorpi, probele au fost analizate în intervalul 18-20 zile de la administrarea primei doze de vaccin şi respectiv la 8-12 zile de la administrarea rapelului, potrivit comunicatului.
În vederea determinării titrului de anticorpi împotriva COVID-19 au fost efectuate teste serologice IgG anti-Nucleocapsida (test calitativ pe sistem Alinity-Abbott) şi IgG anti-Spike (test cantitativ pe sistem Liaison Diasorin cu echivalare aproximativă în titru de neutralizare)[1], probele fiind recoltate atât după prima doză de vaccin, cât şi după administrarea rapelului.
Din eşantionul analizat s-au evidenţiat două categorii: 85% sunt persoane fără istoric de infecţie COVID-19 în trecut, în timp ce 15% au trecut anterior prin boală, având confirmarea infecţiei prin test RT-PCR efectuat anterior. Specialiştii anunţă că doar două persoane din eşantionul studiat nu au dezvoltat anticorpi în urma vaccinării.
Analiza probelor prelevate de la persoanele care nu au fost infectate cu virusul SARS-CoV-2 în trecut arată faptul că răspunsul imun rămâne scăzut înaintea rapelului, având în vedere că 48% dintre cei care au primit prima doză nu au dezvoltat anticorpi anti-Spike IgG într-o concentraţie mai mare de >=80AU/ML în intervalul 18-20 de zile de la administrarea vaccinului. Totodată, specialiştii au identificat şi o persoană care nu a dezvoltat deloc anticorpi în acest interval. În schimb, s-a observat că procentul persoanelor care au dezvoltat anticorpi anti-Spike IgG într-o concentraţie >=80AU/ml, deşi nu au trecut anterior prin boală, creşte considerabil, la 99,5%, la 8-12 zile de la administrarea celei de-a doua doze. Totuşi, există o persoană care nu dezvoltat anticorpi nici în acest interval de la rapel, scrie comunicatul.
Persoanele care au fost infectate anterior cu SARS-CoV-2 dezvoltă un titru de anticorpi anti-S semnificativ mai mare după prima doză de vaccinare.
Pe de altă parte, în cazul persoanelor confirmate anterior cu infecţie COVID-19, specialiştii MedLife atrag atenţia că titrul de anticorpi neutralizanţi este semnificativ, încă din primele zile după administrarea primei doze de vaccin. Acest lucru întăreşte ipoteza lansată de alte grupuri de cercetători din Europa şi SUA, conform căreia o singură doză de vaccin ar putea fi eficientă pentru persoanele care au trecut prin boală. De altfel, pe eşantionul studiat de specialiştii MedLife toate persoanele care au trecut anterior prin infecţie aveau dezvoltat un titru ridicat de anticorpi neutralizanţi în intervalul 18-20 zile de la prima doză.
1. fără titlu
(mesaj trimis de Tanase în data de 24.02.2021, 19:57)
De ce atâtea greșeli de scriere si ortografie ?
1.1. fără titlu (răspuns la opinia nr. 1)
(mesaj trimis de anonim în data de 25.02.2021, 10:48)
Ti-au specificat inca din titlul articolului..."răspunsul imun post-vaccinare"...probabil si redactia Bursa s-a vaccinat si acum se vad efectele secundare :-)