NOI MIŞCĂRI SINDICALE Condiţii de muncă improprii în metalurgie

Gheorghe Iorgoveanu
Ziarul BURSA #Companii #Construcţii / 31 iulie 2018

Condiţii de muncă improprii în metalurgie

Nicolae Dragodănescu: "Vor tăia combinatul bucată cu bucată. Nu va mai exista oţelărie în Târgovişte"

Sindicaliştii din metalurgie sunt nemulţumiţi de salariile extrem de mici şi de menţinerea discriminării cu privire la locurile lor de muncă, afirmând că guvernul preferă să le încadreze ca locuri cu condiţii speciale, decât ca locuri de muncă în condiţii deosebite aşa cum sunt în realitate.

Din cauza acestor aspecte, metalurgiştii declanşează astăzi acţiuni de protest în faţa societăţii Silcotub Zalău şi Combinatului de Oţeluri Speciale din Târgovişte. Mâine, este anunţat un protest la filiala din Călăraşi a societăţii Tenaris Silcotub.

Conform unui comunicat de presă trimis de Confederaţia Naţională Sindicală "Cartel Alfa", angajaţii din metalurgie susţin că, în mod tradiţional, salariul minim era cu 20% mai ridicat decât cel de la nivel naţional şi o proporţie mică dintre lucrători erau încadraţi la minim, fiind recunoscute vechimea, nivelul de calificare sau cerinţele postului, elemente în baza cărora se stabileau ierarhiile salariale. Odată cu stabilirea prin lege a salariului minim brut pe economie, nu s-a mai ţinut cont de practica în domeniul metalurgiei, iar salariile angajaţilor au rămas la nivel minim şi nu corespund condiţiilor grele de lucru.

Sindicaliştii susţin că actualele salarii sunt unele de subzistenţă, care nu permit un trai decent.

90% din cei 1200 de angajaţi ai Combinatului de Oţeluri Speciale din Târgovişte sunt încadraţi cu salariul minim brut pe economie, adică 1900 lei. În privinţa celor 1200 de angajaţi la Silcotub Zalău, cei mai mulţi dintre ei primesc lunar 1400 lei net, la care se adaugă şi tichetele de masă în valoare de 15 lei pe zi.

Alexandru Rus, preşedintele Sindicatului Metalurgistul Silcotub Zalău a declarat pentru Ziarul Bursa: "Noi dorim o creştere salarială care să acopere rata inflaţiei şi care să fie corelată cu măririle salariale din sistemul bugetar. Nu este normal ca un electrician din metalurgie, care lucrează în condiţii deosebite sau în condiţii speciale, să câştige lunar mai puţin decât electricianul sau femeia de serviciu de la primărie".

Metalurgiştii din Zalău susţin că firma păstrează o proporţie mai mare de venituri, ca profit, în detrimentul salariilor şi este necesară reînnoirea negocierilor colective pentru a obţine salarii echitabile.

Alexandru Rus susţine că la Silcotub Zalău ar fi bani pentru creşteri salariale, atât timp cât profitul net înregistrat de companie anul trecut a fost de 20 milioane dolari, iar în 2016 a fost de 35 milioane dolari, în timp ce în 2015 s-a situat la 50 milioane dolari.

Combinatul din Târgovişte - insolvenţă fără sfârşit

Angajaţii din metalurgie acuză condiţiile de muncă proaste, relaţiile de ev mediu cu angajatorii, dar şi lipsa recunoaşterii printr-o ierarhizare corectă, care creează frustrare şi alimentează migraţia masivă de lucrători spre alte ţări europene.

În privinţa combinatului de oţeluri din Călăraşi care ţine de Silcotub Zalău, Alexandru Rus susţine că salariaţii lucrează în condiţii grele şi, prin prisma salariilor mici, tinerii angajaţi au început să plece. Săptămâna trecută, două zile la rând, oamenii au refuzat să înceapă programul, dar au intrat la locul de muncă la insistenţa liderilor de sindicat.

Situaţia este mult mai gravă la Târgovişte. Conform lui Nicolae Dragodănescu, preşedintele Sindicatului Valahia, condiţiile de muncă sunt foarte proaste, de evul mediu. Combinatul de Oţeluri Speciale este în insolvenţă din anul 2013, iar liderul sindical declară că administraţia nu are niciun program de investiţii, nici măcar pentru protecţia mediului.

Nicolae Dragodănescu a declarat pentru Ziarul Bursa: "Practic se lucrează de pe o zi pe alta. Nu doresc să iasă din insolvenţă şi profită de o lacună legislativă pentru a prelungi această stare a societăţii. I-au păcălit şi pe cei de la Fondul de Garantare pentru plata creanţelor salariale, unde administraţia combinatului nu a mai contribuit cu procentul lunar cerut de lege, iar acum fondul refuză să mai plătească salariile restante. Administraţia actuală, prin prelungirea stării de insolvenţă, atrage creşterea creanţelor care nu vor fi încasate de către stat şi furnizori. Preconizez că vor tăia combinatul bucată cu bucată, iar până în luna decembrie nu va mai rămâne nimic din metalurgia din Târgovişte".

Angajaţii din metalurgie susţin că, dacă problemele nu vor fi rezolvate, ei sunt pregătiţi să recurgă la toate formele de luptă sindicală, inclusiv la declanşarea grevei.

Punct de vedere al conducerii S.C. COS Târgovişte S.A.

"Conducerea societăţii înţelege importanţa mişcării sindicale, coloaborează cu organizaţiile sindicale, în acest sens fiind elocvent faptul că, în societate, sunt create trei sindicate. Cu unul dintre aceste sindicate, noi am negociat contractul colectiv de muncă. Din anul 2017 avem încă un sindicat, cel care a anunţat miting în data de 31.07.2018. În luna decembrie, am trimis invitaţie pentru liderul lor să viziteze uzina, i-am facut permis de intrare în incinta societăţii, însă nu a venit nici atunci, nici după. De aceea nu putem să spunem nimic despre cerinţele lor, pentru că nu am stat cu ei la negocieri.

Acţiunile anunţate pentru data de 31.07.2018 nu au legătură cu scopurile veritabile ale unei mişcări sindicale, ci sunt o continuare a acţiunilor de propagandă ale sindicatului iniţiator, în care o parte din salariaţi sunt folosiţi pentru ca acest sindicat să îşi realizeze propriile scopuri, uneori chiar cu tente şi reale implicări politice.

Afirmaţia că 90% dintre angajaţi au salariul minim pe economie este complet falsă şi se înscrie în şirul de neadevăruri prin care acest sindicat înţelege să îşi susţină acţiunile. Trebuie spus că societatea acordă în plus la salariul de bază mai multe tipuri de sporuri şi prime; nu trebuie confundat salariul de bază cu veniturile obţinute de salariaţi.

Într-un sector precum siderurgia, în care condiţiile de muncă sunt foarte dificile, societatea asigură permanent un nivel corespunzător al condiţiilor de muncă ale salariaţilor (condiţiile la locul de muncă, echipamente de protecţie, suplimente de hrană etc.), neexistând niciun fel de sancţiuni primite în acest sens de la ITM sau alte instituţii cu atribuţii în acest sens.

De la data intrării în procedura insolvenţei, societatea a plătit către bugetul de stat peste 404 milioane lei, aceasta în condiţiile în care suma datorată către bugetul de stat, înscrisă în tabelul de creanţe, este de 48 milioane lei. De la data intrării în procedura insolvenţei salariile au fost plătite integral şi la timp.

Societatea COS Târgovişte a reuşit să asigure repornirea producţiei după intrarea în insolvenţă şi şi-a desfăşurat activitatea fără întreruperi. Societatea noastră este singurul producător de oţel din România care asigură independenţa faţă de importurile de oţeluri pentru construcţii din ţările non UE".

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
boromir.ro
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
domeniileostrov.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Dec. 2024
Euro (EUR)Euro4.9755
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7397
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3041
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină6.0232
Gram de aur (XAU)Gram de aur403.6495

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
petreceriperfecte.ro
novaplus.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb