NOI SCENARII PRIVIND PRĂBUŞIREA MH-17 Eradicarea SIDA, îngropată în avionul malaezian prăbuşit în Ucraina

Ana Zidaru
Ziarul BURSA #Internaţional / 23 iulie 2014

Moartea celor aproximativ 100 de reputaţi specialişti, doctori, cercetători şi activişti din aeronava Malaysia Airlines (MH-17) prăbuşită în Ucraina la finele săptămânii trecute reprezintă un uriaş pas înapoi în descoperirea unui tratament pentru HIV/SIDA, în ochii comunităţii medicale şi a ONG-urilor de pe mapamond. Specialiştii se îndreptau către Melbourne - Australia unde are loc, în aceste zile, o conferinţă dedicată vindecării HIV/SIDA, care se anunţa foarte importantă în lupta împotriva necruţătoarei maladii până la prăbuşirea avionului.

Cercetătorii se numărau printre militanţii tratamentelor accesibile pentru bolnavii de HIV/SIDA, care considerau că răspândirea epidemiei este cauzată de consumul de droguri. Ei susţineau că resursele financiare importante trebuie îndreptate către schimbarea filosofiei programelor de dezintoxicare, mulţi dintre consumatorii de droguri care sunt şi traficanţi nereuşind să scape de viciu în detenţie.

În acest context, incidentul nefericit a lăsat mult loc de speculaţii, mai ales că Ucraina şi Rusia se acuză reciproc de doborârea avionului. Acum, noi scenarii şi teorii ale conspiraţiei încep uşor să prindă teren pe fondul luptei pentru combaterea SIDA.

Unii activişti, reprezentanţi ai ONG-uri şi chiar persoane care fac parte din comunitatea gay, suspectea­ză că traficanţii de droguri ar avea de-a face cu prăbuşirea avionului, având ameninţată o piaţă amplă de desfacere. Alţii cred că marile concerne farmaceutice n-ar avea niciun interes să vândă medicamente ieftine bolnavilor de HIV/SIDA.

Publicaţia britanică Mirror vine cu un scenariu şi mai îndrăzneţ, într-un editorial, în care nu ezită să-l înfiereze pe preşedintele Rusiei, Vladimir Putin: "Dacă avionul a fost într-adevăr doborât de Rusia, atunci avem de-a face cu o teribilă ironie pentru că afectează combaterea răspândirii HIV în Rusia. În cele 20 cele mai dezvoltate economii, numai India are o populaţie mai mare infes­tată cu HIV. Al Jazeera a informat, recent, că HIV se răspândeşte de cinci ori mai repede în Rusia decât media globală".

Conform publicaţiei, Michel Kazatchkine, trimisul special pe probleme de HIV/SIDA al secretarului general al Naţiunilor Unite, spune că problema răspândirii atât de rapide a virusului în Rusia, este aversiunea lui Putin faţă de tot ce este occidental. "Refuză să aprovizioneze cu metadonă dependenţii de heroină, să schimbe acele de seringă şi să ofere prezervative prostituatelor. Grupurile care lucrează pentru prevenţia HIV în Rusia sunt hărţuite de poliţie, iar voluntarii sunt acuzaţi că sunt spioni străini. Educaţia sexuală este interzisă în şcoli", mai scrie publicaţia britanică.

Printre victimele incidentului aviatic din Ucraina se numără şi doctorul Joep Lange, reputat specialist olandez, care studia HIV de mai bine de 30 de ani. Doctorul Joep Lange, profesor de medicină la Universitatea din Amsterdam şi a fost însoţit în avion de partenera sa de viaţă Jacqueline van Tongeren. Domnia sa a fost preşedinte şi director executiv ştiinţific al Institutului pentru Sănătate Globală şi dezvoltare din Amsterdam, pionier al anilor de debut ai epidemiei SIDA, focusându-se în special pe limitarea răspândirii epidemiei în Africa. Profesorul a jucat un rol cheie în descoperirea de tratamente accesibile ca preţ pentru HIV, inclusiv oamenilor din statele aflate în curs de dezvoltare.

Profesorul Brian Owler, preşedintele Asociaţiei Medicale Australiene, a declarat, citat de presa internaţională: "Volumul de cunoştinţe pe care îl purtau cu ei oamenii ce au murit în avion şi experienţele pe care le-au dezvoltat vor avea un impact devastator asupra cercetării asupra HIV. Timpul necesar pentru a ajunge la nivelul în care poţi veni cu aceste idei nu poate fi recuperat rapid. Astfel că efortul pentru a identifica un leac şi de a preveni HIV/SIDA a făcut un mare pas înapoi".

Michel Sidibe, directorul executiv al UNAIDS (Programul Comun al Naţiunilor Unite privind HIV), a fost aplaudat, în cadrul conferinţei, când a propus anul 2030 ca ţintă pentru eradicarea SIDA, conform Bloomberg. De asemenea, în discursul din deschiderea conferinţei, Barre-Sinoussi, preşedintele Societăţii Internaţionale privind SIDA, a spus că lupta împotriva acestei maladii va necesita un efort mult mai mare pentru a îmbunătăţi viaţa celor infectaţi cu HIV.

Lucrările conferinţei au mai fost umbrite şi de vestea reapariţiei HIV la o fetiţă despre care se spunea că a scăpat de infecţie. Potrivit pmlive.com, subiectul este amplu dezbătut la conferinţa din Melbourne. În timp ce mulţi oameni afectaţi de virus au fost dezarmaţi la aflarea veştii, după incidentul cu moartea reputaţilor cercetători şi specialişti, Michel Sidibé susţine că încă este fezabilă ţinta de eradicare a epidemiei SIDA până în 2030. Conform sursei citate, viziunea lui Sidibé această ţintă poate fi atinsă nu prin găsirea remediului pentru SIDA, ci prin extinderea şi dezvoltarea măsurilor de prevenţie, dar şi extinderea accesului la tratamentele cele mai noi. Astfel, cu medicamente revoluţionare şi măsuri stricte de prevenţie nu s-ar mai naşte copii cu HIV, în opinia reprezentantului UNAIDS, care a ţinut să menţioneze că ambiţioasa ţintă pentru 2030 i-a fost împărtăşită de mentorul şi prietenul său Joep Lange.

Reputata revistă Nature a publicat un studiu care sugerează că HIV formează nişte rezervoare în corp care sunt protejate de medicamentele antivirale înainte ca virusul să poată fi detectat în sânge. Maimuţele expuse la HIV şi tratate cu medicamente antiretrovirale la trei zile după ce au intrat în contact cu virusul continuă să dezvolte boala după stoparea tratamentului.

Profesorul Sharon Lewin de la Universitatea Monash din Australia a indicat un alt studiu sugerând că "acesta poate fi «trezit» din rezervorul care-l protejează de efectul medicamentelor, astfel încât HIV să fie vizibil pentru o reacţie imunitară". Profesorul susţine că cercetătorii pot învăţa multe din cazul fetiţei din SUA, care a stat foarte mult timp în remisie înainte de a-i reveni infecţia cu HIV.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
IBC SOLAR
rpia.ro
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

26 Sep. 2024
Euro (EUR)Euro4.9759
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4629
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2641
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9642
Gram de aur (XAU)Gram de aur382.8727

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
citiesoftomorrow.ro
energyexpo.ro
cnipmmr.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb