Normele relaxate de creditare nu impulsionează piaţa imobiliară

(A.T.)
Ziarul BURSA #Companii #Imobiliare / 19 ianuarie 2009

Noile norme BNR pentru credite mai relaxate nu vor impulsiona piaţa imobiliară, aflată în blocaj, din cauza lipsei de lichidităţi. Ion Radu Zilişteanu, purtătorul de cuvânt al Asociaţiei Române a Agenţiilor Imobiliare (ARAI), ne-a declarat: "Relaxarea este binevenită pentru piaţă, dar nu va impulsiona extraordinar de mult tranzacţiile. Se corectează o nedreptate. Acum creditul ipotecar nu mai este tratat ca un credit de consum, care are un grad de risc mult mai mare. Băncile nu se mai pot împrumuta ieftin din străinătate, au rezerve limitate şi vor calcula atent ce vor face cu fondurile disponibile. Pe de altă parte, cumpărătorii privesc cu mare prudenţă achiziţionarea de locuinţe. Preţurile au o tendinţă descendentă, iar criza economică a adus şomaj ridicat şi venituri nesigure".

BNR a lăsat la latitudinea băncilor acordarea de credite cu un grad de îndatorare mai ridicat. Ipotecile trebuie să fie puse pe proprietăţi valoroa­se, de calitate. BNR a anunţat, la finele săptămânii trecute, că stabilirea condiţiilor de creditare şi gestiunea riscurilor revin băncilor, cu condiţia să respecte orientările generale.

Domnul Zilişteanu ne-a mai spus că, acum, băncile nu mai sunt încântate să investească banii în piaţa imobiliară, care va fi concurată serios cu titlurile de stat: "Nu cred că vor fi foarte multe bănci care vor acorda credite ipotecare. Majoritatea vor prefera plasamente sigure, în titluri de stat, şi vor încuraja economisirea. Estimez că împrumuturile care vor mai fi date pentru achiziţia de locuinţe vor necesita multe garanţii colaterale, eventual depozite la banca finanţatoare sau alte proprietăţi colaterale. Oricum tranzacţiile nu vor ajunge, prea curând, la nivelul din 2006 şi 2007".

Piaţa noastră imobiliară se va mai dezmorţi când preţurile se vor aşeza şi când vor acţiona fondurile de investiţii specializate în oportunităţi. Reprezentantul ARAI susţine că prezenţa acestui tip de investitori nu s-a făcut, deocamdată, simţită pe piaţă din cauza instabilităţii preţurilor. Domnia sa ne-a dat ca exemplu apartamentele periferice ale Bucureştiului, care, în câteva luni, au scăzut de la un preţ de vânzare de 2.100-2.200 de euro/mp, la 1.400-1.500 de euro/mp.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
danescu.ro
librarie.net
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

14 Noi. 2024
Euro (EUR)Euro4.9759
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7329
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3176
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9824
Gram de aur (XAU)Gram de aur387.3649

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Mirosul Crăciunului
thediplomat.ro
targuldeturism.ro
gustulitaliei.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb