"Northern Rock" - prima bancă britanică naţionalizată după 1984

Alina Vasiescu
Ziarul BURSA #Internaţional / 19 februarie 2008

"Northern Rock" - prima bancă britanică naţionalizată după 1984

Guvernul britanic a depus ieri, la Parlament, un proiect de lege care prevede trecerea temporară a băncii ipotecare "Northern Rock" Plc în sectorul public, după ce Ministerul Finanţelor a respins planul privat de salvare a aces­teia. Astfel, în Marea Britanie are loc prima naţionalizare a unei bănci după anul 1984.

Ministrul britanic de Finanţe, Alistair Darling, a precizat că măsura este una temporară, menită să protejeze interesele acţionarilor, iar când condiţiile de pe piaţă se vor îmbunătăţi, banca va fi returnată sectorului privat. Prin urmare, statul devine responsabil pentru activele băncii, în valoare de 113 miliarde de lire sterline (222 miliarde de dolari), respectiv pentru cei 6.500 de angajaţi ai instituţiei creditoare.

Ieri, acţiunile băncii au fost suspendate de la tranzacţionare pe piaţa din Londra, iar o comisie independentă va studia modalitatea de compensare a acţionarilor.

Alistair Darling a precizat: "În condiţiile actuale de pe piaţă, credem că cele două oferte de preluare nu au o valoare suficientă. Portofoliul ipotecar al este unul bun, dar cred că ar fi o greşeală pentru noi să abandonăm acest activ şi să înregistrăm o pierdere în acest moment".

Decizia a fost criticată de acţionarii "Northern Rock", care se tem pentru randamentele investiţiilor lor. Minis­trul de Finanţe, însă, a explicat: "Textul de lege va permite statului să achiziţioneze acţiunile şi activele băncii şi va prevedea acordarea unor des­păgubiri la un nivel fixat de un expert independent". Oficialul britanic a adăugat că despăgubirile vor fi calculate plecând de la ipoteza că banca nu a beneficiat de ajutoarele de 55 de miliarde de lire sterline acordate de urgenţă de Banca Angliei (BoE).

Problemele "Northern Rock" au început în luna septembrie 2007, pe fondul turbulenţelor provocate de criza creditelor de tip subprime din SUA. Băncile au devenit reticente în contractarea de împrumuturi între ele, ceea ce a provocat dificultăţi "Northern Rock", care este puternic dependentă de finanţarea obţinută de pe pieţele financiare mondiale. Criza din sectorul ipotecar i-a determinat pe deponenţii "Northern Rock" să se îngrămădească la filialele băncii din toată ţara, ca să-şi retragă banii. Panica s-a oprit doar în momentul în care Guvernul a promis că va garanta în totalitate depozitele de la "Northern Rock". În plus, Banca Angliei a decis să-şi exercite rolul de creditor de ultimă instanţă şi a pus la dispoziţia "Northern Rock" fondurile necesare finanţării operaţiunilor, în condiţiile în care nici o altă bancă nu a mai dorit să-i împrumute bani acestei ins­tituţii.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
transilvaniainvestments.ro
IBC SOLAR
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Sep. 2024
Euro (EUR)Euro4.9746
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4657
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3003
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9056
Gram de aur (XAU)Gram de aur368.9924

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
citiesoftomorrow.ro
govnet.ro
energyexpo.ro
thediplomat.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb