Nou protest al angajaţilor de la RAAN

Ziarul BURSA #Companii #Energie / 6 august 2015

Circa 400 de angajaţi ai platformei Romag Prod a Regiei Autonome pentru Activităţi Nucleare (RAAN) au protestat ieri, în faţa unităţii, refuzând să intre în turele I şi II, nemulţumiţi că banii alocaţi de Guvern pentru salarii şi achiziţia de materie primă nu au intrat în conturile companiei.

Protestul pe platforma Romag Prod din cadrul RAAN a început, ieri dimineaţă, la ora 7.00, când aproximativ 200 de angajaţi ar fi trebuit să intre la lucru în tura I. Aceştia au refuzat însă să îi înlocuiască pe colegii din tura III, nemulţumiţi că nu au primit salariile de două luni, şi au rămas la intrarea în unitate, potrivit Mediafax.

"Pe lună, două milioane plătesc numai tratamentul de inimă, bolnav de hepatită, operat de hernie de disc şi cardiac. Cu ce trăiesc?!", a spus un salariat al Romag Prod.

Pe lângă restanţa salarială de două luni, oamenii sunt nemulţumiţi că Romag Prod nu mai are cărbune pentru funcţionarea instalaţiilor decât până luni, potrivit sindicatelor, întrucât furnizorul a oprit livrările din cauza datoriilor neplătite.

Acesta a declarat, ieri, că suma de 25 de milioane de lei a fost alocată RAAN prin ordonanţă de Guvern, dar deocamdată banii nu au intrat în conturile companiei.

Directorul Romag Prod, Ervin Watzlawek, a declarat: "Există un semnal pozitiv, faptul că a fost aprobată ordonanţa pentru achiziţia de apă grea în valoare de 25 de milioane. E Ordonanţa 20/3 august 2015, dar problema se pune cât de repede vin aceşti bani. Am vorbit cu cei de la rezerva de stat, ei vor prelua apa grea în momentul în care se va primi acceptul şi se va face contractul cu ei. Pot fi câteva zile, poate fi o săptămână. Problema noastră este de a lua o decizie. Fabrica asta are o cantitate mare de hidrogen sulfurat, care trebuie gestionată corespunzător. Înţeleg protestul oamenilor, nu mă pot opune la aşa ceva, este dreptul lor, dar trebuie gestionate şi aceste instalaţii, şi această cantitate de hidrogen sulfurat trebuie scoasă, evacuată în siguranţă, pentru a nu crea victime. Asta este problema care mă frământă la ora actuală".

RAAN datorează Complexului Energetic Oltenia suma de 128.582.978 lei pentru cărbunele energetic livrat.

Liderii de sindicat spun că suma de 25 de milioane de lei, necesară achitării unei părţi din datorii pentru reluarea livrării, plăţii salariilor şi continuării activităţii a fost repartizată la Ministerul Afacerilor Interne, dar nu a fost deblocată.

Protestele salariaţilor de la RAAN au început în 13 iulie, de atunci având loc mai multe acţiuni pe platformele Romag Prod şi Romag Termo şi două marşuri. Conform actelor normative aprobate de Guvern, RAAN ar urma să se închidă controlat, iar angajaţii ar urma să primească până la 24 de salarii medii pe economie.

Regia Autonomă pentru Activităţi Nucleare, care este unicul furnizor de agent termic pentru municipiul Drobeta Turnu Severin, prin platforma Romag Termo, a reziliat contractul de furnizare a agentului termic în Drobeta Turnu Severin, în 17 februarie 2015, iar conform actului, apa caldă şi căldura urmează să fie oprite în municipiu de la sfârşitul lunii august.

Închiderea controlată a RAAN înseamnă disponibilizarea majorităţii salariaţilor, care ar urma să primească, în funcţie de vechime, până la 24 de salarii medii pe economie, drept plată compensatorie.

RAAN a intrat în insolvenţă în septembrie 2013, având datorii de 680 de milioane de lei. În perioada insolvenţei, compania a mai acumulat datorii de peste 70 de milioane de lei.

Pe lista creditorilor întocmită de administratorul judiciar al RAAN la momentul declanşării procedurii de insolvenţă se aflau peste 300 societăţi comerciale, dar şi instituţii publice şi administraţii locale şi bănci care au avut relaţii contractuale cu RAAN.

Înainte de intrarea în insolvenţă, RAAN avea aproape 2.700 de angajaţi, acum numărul acestora fiind de 2.400.

Peste 2.000 de angajaţi ai RAAN ar urma să fie disponibilizaţi, în două etape, până în 31 martie 2016, potrivit unui document al Adunării creditorilor RAAN, care a aprobat planul de disponibilizări întocmit de către administratorul special al companiei.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
fngcimm.ro
danescu.ro
chocoland.ro
arsc.ro
leonidas-universitate.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

17 Ian. 2025
Euro (EUR)Euro4.9759
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.8284
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2980
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8939
Gram de aur (XAU)Gram de aur419.8038

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

erfi.ro
oaer.ro
greenenergyexpo-romenvirotec.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
solarenergy-expo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb