Parlamentul european a adoptat o lege care obligă statele UE să întocmească programe de economisire a energiei în sectorul public şi constrânge toate marile companii să realizeze audituri energetice, transmite agenţia AFP, citată de Agerpres.
"Aprobând directiva asupra eficienţei energetice, Parlamentul european a adoptat un pilon care lipsea în strategia europeană de luptă împotriva încălzirii climatice", ceea ce în plus "va reduce semnificativ costurile tot mai mari ale dependenţei noastre faţă de importurile de energie, ce s-au cifrat la 488 miliarde de euro în anul 2011", a afirmat eurodeputatul ecologist luxemburghez Claude Turmes, care a susţinut textul în Parlament.
Legea obligă statele să renoveze 3% din suprafaţa la sol a clădirilor administraţiei centrale, iar din luna martie 2013 fiecare ţară din UE trebuie să-şi fixeze obiective naţionale de eficienţă energetică. Companiile energetice vor trebui să realizeze în fiecare an economii de energie echivalente cu 1,5% din vânzările lor şi toate marile societăţi vor fi supuse odată la patru ani unui audit energetic ce va fi realizat de experţi independenţi.
Statele membre UE vor avea la dispoziţie 18 luni pentru a transpune prevederile directivei europene în legislaţiile naţionale.