Actualizare 20:27 Ministrul Muncii: "Ordonanţa privind salarizarea a fost elaborată în mai puţin de 24 de ore"
Ordonanţa privind salarizarea a fost elaborată în mai puţin de 24 de ore de către Ministerul Muncii împreună cu Ministrul Finanţelor Publice, care au validat nişte cifre, a afirmat astăzi ministrul Muncii, Dragoş Pîslaru, potrivit unor surse din presă.
"Ordonanţa respectivă a fost elaborată într-un interval de mai puţin de 24 de ore de către Ministerul Muncii împreună cu Ministrul Finanţelor Publice, care au validat nişte cifre. În acel interval, din păcate, nu au avut acest timp să lucreze. Eu practic nu am fost autorul acestei ordonanţe. Eu am avut ocazia să o văd. Aceasta se întâmpla în cursul unei zile de luni, iar marţi dimineaţă la ora 8,00, am văzut prima oară acel text şi am avut întâlnirea în care a fost prezentată, după acea dezvoltarea evenimentelor le ştiţi. Vă rog să nu mă puneţi în situaţia să comentez cine, de ce, cum. Este contrafactual în acest moment. Eu propun un proces transparent şi echitabil şi nu am avut niciodată vreo intenţie să ajung în această postură formală, de ministru al Muncii", a declarat noul ministru al Muncii.
Acesta a precizat că legea privind salarizarea fusese elaborată într-un mecanism care a durat două luni şi jumătate, iar ordonanţa care a fost preluată din lege a fost creată în 24 de ore.
"Doamna ministru este un profesionist remarcabil, a predat şi a format generaţii întregi de specialişti în dreptul muncii şi o va face în continuare şi are toată aprecierea mea. Mi-a lăsat o scrisoare care cu adevărat m-a emoţionat la predare", a mai spus Dragoş Pîslaru.
(S.A.)
----------
Actualizare 19:10
Legea indemnizaţiilor pentru mame va fi implementată în acest an, a anunţat, astăzi, ministrul Muncii, Familiei, Protecţiei Sociale şi Persoanelor Vârstnice, Dragoş Pîslaru, care a precizat, însă, că este devreme pentru a spune exact care vor fi sursele de finanţare, potrivit unor surse din media.
"Lucrul acesta este asumat de către Guvern, noi practic suntem deja în comunicare cu preşedintele şi am considerat, evident, că această reglementare este una pe care o urmărim pentru implementare. Este devreme acum să vă spunem exact de unde am identificat toate sursele. Aşa cum ştiţi foarte bine este vorba de a intra în vigoare de la 1 iulie că aşa este termenul prin lege. Este de văzut dacă rectificarea care de obicei are loc exact în acea perioadă va permite de la 1 iulie. Mai avem şi o problemă tehnică legată de sistemul informatic la care lucrăm deja. Astăzi am discutat cu colegii această problemă. Dar în acest moment ce vă pot asigura este că tratăm foarte serios această problemă şi că aşa cum arată lucrurile acum în acest an vom avea implementarea acestui act normativ", a afirmat Dragoş Pîslaru.
(D.P.)
-------
• Preşedintele Iohannis a promulgat legea privind indemnizaţia pentru mame
Preşedintele Klaus Iohannis a anunţat luni că a promulgat legea privind indemnizaţia pentru mame.
"Chiar astăzi (n.r. luni) am semnat un decret de promulgare pentru o lege care, cu siguranţă, este din zona dvs, este vorba de decretul de promulgare a legii pentru modificarea şi completarea OUG 111/2010 privind concediul şi indemnizaţia lunară pentru creşterea copiilor, adică indemnizaţia pentru mame", a spus Iohannis, la ceremonia de învestitură a noului ministru al Muncii, Dragoş Pîslaru.
În opinia sa, legea este bună, aşteptată şi bine-venită.
"Vă încurajez pe dvs (n.r. ministrul Muncii) şi pe dvs, dl prim-ministru, să găsiţi în Guvern cele mai bune soluţii pentru a aplica cât se poate de repede această lege. Eu vă rog să nu trataţi această chestiune într-un mod contabil. Este o lege proactivă, din zona politicilor demografice, care, cu siguranţă, este foarte importantă pentru România", a adăugat Iohannis.
Plenul Camerei Deputaţilor a adoptat la finalul lunii martie proiectul de lege prin care se elimină plafonul maxim al indemnizaţiei lunare pentru creşterea copilului şi prin care se stabileşte că indemnizaţia va fi acordată până când copilul împlineşte doi ani.
Persoanele care timp de doi ani au realizat minim 12 luni venituri supuse impozitului beneficiază de concediu pentru creşterea copilului timp de doi ani şi timp de trei ani, pentru copilul cu handicap, după cum prevede unul dintre articolele acestui proiect de lege.