Firma Nova Trade, deţinută de familia Adamescu, va acţiona în instanţă Generali PPF şi Comisia Naţională a Valorilor Mobiliare (CNVM) pentru modul în care a fost realizată procedura de retragere a acţionarilor minoritari ai Ardaf (ARDF), în cazul în care Comisia nu va suspenda procedura. "În calitate de acţionar minoritar, Nova Trade se consideră prejudiciată ca urmare a nerespectării procedurilor şi a informării incomplete din partea acţionarului majoritar Generali PPF, dar şi a lipsei de reacţie din partea Comisiei Naţionale a Valorilor Mobiliare", se arată într-un comunicat al firmei transmis, ieri, agenţiei Mediafax.
Firma susţine că CNVM a permis o majorare de capital la Ardaf care a diminuat participaţiile acţionarilor minoritari, chiar dacă o contestaţie în justiţie se afla în curs, pe baza mai multor serii de dovezi concrete furnizate de Nova Trade.
"După preluarea pachetului majoritar, în iunie 2008, Generali PPF şi-a majorat capitalul la Ardaf în trei valuri succesive cu toate că, potrivit legislaţiei, ar fi trebuit să deruleze o ofertă publică de preluare în termen de două luni. Însă, procedura de retragere a acţionarilor minoritari, începută un an mai târziu, nu a luat în considerare subscrierile făcute între timp de acţionarii minoritari", se spune în comunicat.
Nova Trade se consideră prejudiciată din punctul de vedere al diferenţelor care ar fi rezultat din evaluare, precum şi din punctul de vedere al costurilor financiare, juridice şi de oportunitate suportate.
Firma susţine că a suportat astfel prejudicii "de ordinul milioanelor de euro", şi menţionează că se va adresa instanţei dacă CNVM nu va suspenda procedura până la finalizarea judecăţii obiecţiunilor.
Generali PPF Holding a derulat în perioada 5 iunie - 3 iulie 2009 o ofertă publică de preluare obligatorie, prin care a cumpărat 16,88% din acţiunile Ardaf, majorându-şi astfel participaţia de la 82% la 98,88% din titluri. Pentru acţiunile cumpărate, Generali PPF Holding a plătit 20,2 milioane lei, preţul propus, de 0,11 lei/titlu, fiind uşor peste cotaţiile din piaţă din perioada respectivă.
Ulterior, a solicitat acţionarilor minoritari retragerea din societate, oferind 0,11 lei pentru fiecare acţiune, preţ similar cu cel din ofertă. CNVM a aprobat, pe 2 decembrie 2009, anunţul acţionarului majoritar pentru retragerea minoritarilor.
Ardaf a anunţat recent că acţionarii au subscris integral acţiunile emise pentru majorarea capitalului social cu 51 milioane de lei, la 357,76 milioane de lei, după ce hotărârea privind infuzia de capital a fost adoptată la mijlocul lunii februarie.
Totodată, societatea de asigurări a încheiat în septembrie o majorare de capital în valoare de 197,7 milioane lei, prin compensarea unei creanţe de 37,5 milioane euro plus dobânda aferentă şi aport în numerar. Capitalul a crescut astfel de la 109 milioane lei, la 306,7 milioane lei.
În octombrie 2008, acţionarii Ardaf au hotărât majorarea capitalului social cu 47 milioane de lei, la 119 milioane de lei, operaţiunea fiind contestată de fondurile de investiţii Clairmont Holdings şi Leo Overseas, care deţin participaţii sub 5% în capitalul social al Ardaf. În proces a fost implicată şi firma Nova Trade, controlată de omul de afaceri Dan Adamescu, în calitate de intervenient în favoarea fondurilor de investiţii.
Pe 15 februarie, Curtea de Apel Bucureşti a respins apelul formulat de acţionarii minoritari privind anularea majorării de capital. Între timp, operaţiunea fusese încheiată, iar capitalul Ardaf a fost majorat cu 37 milioane lei, la 109 milioane lei.
Cea mai recentă tranzacţie cu acţiunile Ardaf la bursă a fost realizată la 27 noiembrie, când preţul a scăzut cu 1%, la 0,1 lei. La această cotaţie, firma are o capitalizare de 109 milioane lei. La preţul propus de Generali PPF Holding acţionarilor minoritari, Ardaf are o valoare de piaţă de 119,9 milioane lei.