NU ADUC DOUĂ MANDATE CÂT ADUCE CEASUL Năstase va rămâne internat circa două săptămâni

E.O.
Ziarul BURSA #Politică / 22 iunie 2012

Năstase va rămâne internat circa două săptămâni

Fostul premier Adrian Năstase va rămâne internat în spital în jur de două săptămâni, potrivit medicilor de la Spitalul Floreas­ca din Capitală, unde a fost operat, ieri, după ce a încercat să se sinucidă.

Doctorul Şerban Brădişteanu, şeful echipei care l-a operat pe Adrian Năstase, a declarat că acesta se află sub tratament şi consiliere psihiatrică, prezentând risc de infarct.

Fostul demnitar s-a împuşcat, miercuri seara, după ce a fost condamnat definitiv la doi ani de închisoare cu executare în dosarul "Trofeul calităţii", în care este acuzat în legătură cu strângerea de fonduri pentru campania electorală din 2004, când a candidat pentru preşedinţie din partea PSD. Incidentul s-a petrecut în timpul în care organele de poliţie se aflau la locuinţa sa pentru a-l aresta.

După intervenţia chirurgicală la care a fost supus Năstase, medicul Brădişteanu a precizat: "Problemele care se pun în continuare nu sunt ridicate de plăgile produse de glonţ, ci de faptul că pacientul este instabil hemodinamic din motive coronariene ale bolii pe care le are, vechi, diabet şi încercăm să îl ţinem în continuare sedat în terapie intensivă pentru a-i stăpâni reacţiile care probabil că sunt normale după aşa ceva".

Potrivit domniei sale, plaga produsă de glonţ a fost una simplă şi, dacă lucrurile se vor desfăşura normal, în ceea ce priveşte plaga, Adrian Năstase s-ar putea recupera în circa o săptămână sau zece zile.

Reprezentantul Spitalului Floreas­ca a mai menţionat că pacientul se află sub supravegherea poliţiei: "Poliţia va decide, probabil împreună cu Institutul Medico-Legal, care va fi calea de urmat pentru mai departe".

Doctorul Brădişteanu a arătat că este posibilă şi o intervenţie la nivelul inimii, în funcţie de cum vor decurge lucrurile.

Ponta: Nu am dreptul să comentez nicio hotărâre judecătorească

Referitor la situaţia în care se află Adrian Năstase, premierul Victor Ponta a declarat: "Am fost om înainte de a fi om politic. Am fost un om normal şi vreau să rămân un om normal, evident înţelegând şi respectând toate responsabilităţile prin înalta funcţie pe care o ocup în acest moment, dar nu am de gând să renunţ la partea de omenie pe care o consider esenţială şi oricum mult mai importantă decât orice funcţie publică (...) Nu am comentat şi nu o să comentez din postura de prim-ministru niciun fel de hotărâre judecătorească, bună, rea, nu am dreptul. Îmi respect aceas­tă obligaţie ca prim-ministru şi nu cred că m-aţi auzit vreodată deviind de la această regulă, dar în acelaşi timp să-mi fie ruşine că am sentimente, că am compasiune? Am compasiune pentru orice om din această ţară, aflat într-o situaţie grea şi cred că neomenia dovedită aseară (miercuri seara) de câţiva fanatici nu face altceva decât să ne convingă pe noi toţi ceilalţi, uriaşa majoritate, că ei toţi greşesc şi noi facem bine".

Rus către Năstase: "Să nu se ajungă la mascaţi, la sărit gardurile, pentru că râde lumea de noi, ajungem la CNN"

Ministrul de Interne Ioan Rus i-a telefonat lui Adrian Năstase, miercuri seară, în urma discuţiei cu acesta dându-şi seama că fostul premier nu era dispus să ajungă în situaţia de a pleca la arest cu poliţiştii şi că "a luat deja o altă decizie" - sinuciderea - potrivit surselor de presă.

Surse apropiate familiei Năstase au declarat Ioan Rus a încercat să ia măsuri pentru a preveni tragedia, atât cât i-a permis legea: a chemat o ambulanţă în apropierea străzii Zambaccian şi a dispus ca pentru aducerea lui Adrian Năstase la arest să fie trimişi doar poliţişti în civil, pentru a nu adânci starea de depresie a fostului premier.

Ministrul Rus i-ar fi explicat lui Năstase că există două variante pentru aducerea sa la arest: să vină el singur, de bunăvoie, la arestul Poliţiei Capitalei sau să vină poliţiştii la el acasă pentru a-l aduce.

Potrivit surselor citate, i s-a explicat la telefon fostului premier că poliţiştii trebuie să îşi facă datoria şi să respecte procedurile, iar el, pentru a evita imagini degradante la televizor, ar trebui să le deschidă uşa şi să le permită să bage maşina în garaj. "Să nu se ajungă la mascaţi, la sărit gardurile, pentru că râde lumea de noi, ajungem la CNN", i-ar fi spus ministrul de resort.

Cazacu: Procedurile făcute împotriva hotărârii Justiţiei nu implică suspendarea pedepsei

Toate procedurile făcute de avocaţi în cazul lui Adrian Năstase, atât la CEDO, cât şi la organele judiciare din România, nu implică suspendarea executării pedepsei în cazul fos­tului premier, care poate fi pusă în aplicare şi în aceste condiţii, a declarat avocatul Ion Cazacu.

Potrivit domniei sale, dacă vor avea succes la CEDO, aceasta va fi o "problemă de imagine", întrucât până atunci pedeapsa va fi executată în întregime.

Întrebat dacă fostul premier a lăsat un bilet de adio, avocatul a spus că nu a fost găsit un asemenea înscris nici de către organele de anchetă, nici de către familie.

Kovesi: Mandatul de executare se pune de îndată în aplicare

Procurorul general Codruţa Kovesi a precizat că cercetarea locului faptei s-a limitat la încăperea în care s-a întâmplat incidentul, procurorii nefăcând percheziţie domiciliară. "Aseară (n.r. - miercuri), în jurul orei 21.00, am fost anunţaţi de acest incident, am trimis şeful Secţiei de urmărire penală şi criminalistică la faţa locului pentru a face cercetare la faţa locului. Este procedura standard în astfel de cazuri. Nu este prima dată când are loc un astfel de incident şi ca atare procedura este standard. S-a constituit echipa operativă coordonată de procuror, împreună cu experţi criminalişti din cadrul Inspectoratului General al Poliţiei Române, s-a deplasat la faţa locului; au făcut primele cercetări, au ridicat obiectele care au legătură cu incidentul şi care ar putea furniza anumite indicii, informaţii sau probe procurorilor. Astăzi (n.r. - joi) se continuă audierile, întrucât cercetarea la faţa locului s-a încheiat. O echipă de poliţişti s-au deplasat la spital pentru a ridica documentele medicale, au fost şi sunt în derulare audieri la sediul Parchetului cu câteva persoane care fac parte din personalul medical. În ceea ce priveşte împrejurările exacte în care s-a comis fapta şi ce s-a întâmplat, până în acest moment nu au fost audiate toate persoanele, motiv pentru care nu vă pot spune cu exactitate ce s-a întâmplat. Acest lucru va fi stabilit de către procuror după finalizarea anchetei".

Potrivit Codruţei Kovesi, Adrian Năstase avea dreptul legal să posede arma cu care a încercat să se sinucidă. Domnia sa a adăugat: "În cadrul investigaţiei se va verifica şi dacă poliţiştii care au fost prezenţi la faţa locului să pună în aplicare mandatul emis de Înalta Curte şi Justiţie au respectat procedurile şi acest lucru se va afla la finalul urmăririi penale, nu mă pot antepronunţa. (...) Din punct de vedere al legislaţiei vă spun că mandatul de executare se pune de îndată în aplicare. Deci nu este un termen de trei zile, cinci zile, zece zile în care acest mandat ar trebui să fie pus în aplicare. Din momentul în care este primit de către Poliţia Română, potrivit legii, el se pune în aplicare de îndată. De îndată înseamnă imediat cum ai primit te duci şi-l pui în aplicare. Deci, din această perspectivă, cei care s-au deplasat să pună în aplicare mandatul au procedat corect".

Morar: Această hotărâre judecătorească este un predecent judiciar

Daniel Morar, Procurorul şef al Direcţiei Naţionale Anticorupţie (DNA), susţine că hotărârea judecătorească dată în cazul fostului premier Adrian Năstase este un predecent judiciar şi este mult mai importantă pentru sistemul judiciar din România, decât pentru evaluarea celor de la Bruxelles.

Morar a afirmat că judecătorii nu vor mai avea "reticenţe" în a da "pedepse aspre" în cazuri de mare corupţie.

Mitrea: O eventuală graţiere din partea lui Băsescu ar fi culmea cinismului

Senatorul PSD Miron Mitrea a declarat că nu se aştepta la gestul lui Năstase, subliniind, însă, că o eventuală graţiere din partea preşedintelui Traian Băsescu ar fi, în opinia sa, "culmea cinismului": "Nu ştiu ce să vă spun şi nici nu îmi vine să comentez ce s-a întâmplat aseară (n.r. - miercuri seară). Ce s-a întâmplat ieri dimineaţă (n.r. - miercuri dimineaţă) cred că este o chestiune care nu trebuia să se întâmple. Nu vreau să intru să judec acum judecătorii, că nu e treaba mea, dar eu cunoscând o bună parte din ce s-a întâmplat în campanie, că doar eu am condus-o, n-am în memorie niciun element care pe Adrian Năstase să îl poate duce într-o zonă a ilegalităţii".

Despre o eventuală graţiere a lui Adrian Năstase, Mitrea a spus: "Nu pot să mă pun în locul lui Traian Băsescu, nu vreau să spun ceea ce gândesc şi încerc să nu spun ceea ce gândesc. Vom vedea cum vor evolua lucrurile din punct de vedere legal, al căilor legale de atac. Nu ştiu dacă Traian Băsescu are în cap ideea să îl graţieze după ce l-a fugărit şase ani. Ar fi chiar culmea cinismului, dar, sigur, orice este posibil la Traian Băsescu".

Potrivit senatorului PSD, orice dosar în care este implicat un politician este un dosar politic, pentru că este privit politic şi de către judecători şi de către toată lumea.

Autorităţile din Făget vor să-i retragă lui Năstase titlul de cetăţean de onoare

Consilierii locali ai oraşului Făget, din judeţul Timiş, intenţionează să îi retragă lui Adrian Năstase titlul de cetăţean de onoare acordat în 1995, după ce acesta a fost condamnat la doi ani de închisoare cu executare.

Marcel Avram, primarul oraşului Făget, a declarat, citat de Mediafax, că în curând va fi programată o şedinţă a Consiliului Local, în care ar urma să îi fie retras lui Năstase titlul de cetăţean de onoare: "Prima şedinţă a Consiliului Local Făget va fi cea de constituire, însă în cea de-a doua, care va fi programată cât mai curând, vom avea pe ordinea de zi retragerea titlului de cetăţean de onoare al oraşului nostru în cazul domnului Adrian Năstase. În regulamentul de acordare a titlului de cetăţean de onoare al oraşului Făget există o prevedere conform căreia dacă o persoană are o condamnare definitivă şi executorie i se va retrage titlul".

În anul 1995, pe vremea când a primit acest titlu, Adrian Năstase era preşedintele Camerei Deputaţilor şi preşedinte executiv al Partidului Democraţiei Sociale din România (PDSR).

Opinia Cititorului ( 2 )

  1. Mitrea este plin de minciuna cat este el de mare. Cat din ceeace s-a furat la cfr are inca in buzunare? Sa vedem procesul lui Neculaiciuc cum se va sfarsi, pentruca ala nu a furat de unul singur si in nici un caz doar pentru el. Mitrea are casa in Austria "mostenire" ? De unde pana unde tiganii au avut averi in Austria? Manivela are exact atitudinea si vocabularul scolii de partid stefan gheorghiu.

    1. "In buzunare" adica in conturi din strainatate baragladina are bani multi caci nu este vorba numai de furtul de la cfr ! Casele din strainatate sunt mosteniri de la matusa Chira balabusta lui Stanescu Ion .

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
fngcimm.ro
danescu.ro
chocoland.ro
arsc.ro
leonidas-universitate.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

17 Ian. 2025
Euro (EUR)Euro4.9759
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.8284
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2980
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8939
Gram de aur (XAU)Gram de aur419.8038

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

erfi.ro
oaer.ro
greenenergyexpo-romenvirotec.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
solarenergy-expo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb