Nuclearelectrica nu a adus un plus substanţial la lichiditatea BVB

VERONICA PLĂCINTESCU
Ziarul BURSA #Piaţa de Capital / 14 octombrie 2013

Mihai Mureşian, Intercapital Invest: "Nuclearelectrica nu a înşelat aşteptările, pentru că acestea nu erau foarte mari"

Maxim Moldovan, Prime Transaction: "Concluziile privind lichiditatea drepturilor de alocare Nuclearelectrica sunt premature"

Bogdan Gherghe, Tradeville: "Rezultatele vor fi observabile pe termen lung"

Investitorii au aşteptat multă vreme oferta Nuclearelectrica, brokerii apreciind în urmă cu două luni că lichiditatea ar urma să crească după listarea acestei companii. Cu toate acestea, rulajul din ultimele şedinţe de tranzacţionare a fost unul slab, exceptând schimburile realizate cu acţiuni Fondul Proprietatea, care au suscitat interesul pe fondul informaţiilor despre accelerarea programului de răscumpărare.

Piaţa noastră de capital pare într-o continuă aşteptare. Înainte de Nuclearelectrica, brokerii justificau tranzacţiile reduse prin faptul că investitorii şi-ar fi păstrat banii pentru oferta SNN, însă aceasta s-a închis "cu emoţii" la preţul minim. Intrarea pe bursă a drepturilor de alocare SNN nu a influenţat foarte vizibil piaţa, iar brokerii spun, acum, că investitorii aşteaptă oferta Romgaz, anunţată pentru această toamnă.

Lichiditatea de vineri, la Bursa de Valori Bucureşti, a fost de 56,38 milioane de lei, drepturile de alocare Nuclearelectrica asigurând sub 1% din rulaj.

"Orice concluzie privind lichiditatea drepturilor de alocare Nuclearelectrica (simbol SNN) este prematură", ne-a spus analistul financiar Maxim Moldovan, de la Prime Transaction. Domnia sa ne-a declarat: "Societatea prezintă perspective bune de îmbunătăţire a indicatorilor financiari în contextul liberalizării pieţei de energie (prin prisma creşterii ponderii vânzărilor de energie pe piaţa concurenţială), fapt care poate susţine cererea pentru acţiuni SNN din partea investitorilor instituţionali. În prezent, contextul extern nefavorabil, cauzat de criza politică din SUA, influenţează negativ rulajele, iar SNN nu face notă discordantă".

Nuclearelectrica funcţionează în ritmul celorlalte companii de stat listate la BVB, fiind în aceeaşi măsură afectată de mediul extern, ne-a reiterat şi Mihai Mureşian, director de tranzacţionare în cadrul Intercapital Invest. Domnia sa ne-a declarat: "Nuclearelectrica evoluează în ritmul pieţei şi va urma să înregistreze mişcări similare cu ceilalţi emitenţi, din punct de vedere al lichidităţii. SNN va intra în ritmul celorlalte companii de stat. Nu cred că Nuclearelectrica să fi fost «victima» unui context economic nefavorabil, însă atât timp cât celelalte companii listate pe bursă au fost afectate într-o mai mică sau mai mare măsură de criza din SUA, de exemplu, SNN nu ar fi putut face notă discordantă de la trend. Nu cred că Nuclearelectrica a dezamăgit aşteptările, în condiţiile în care listarea sa a fost privită cu scepticism la început. Faptul că oferta s-a încheiat cu succes, preţul actual fiind unul bun, putem spune că SNN este o bilă albă pentru BVB. În momentul de faţă, listarea Romgaz este perla coroanei pe care o aşteaptă Bursa. Dacă nu va fi să dezamăgească, şi nu cred că o va face, va trage după sine o lichiditate foarte mare".

Oferta Nuclearelectrica este un succes incontestabil, potrivit analistului Bogdan Gherghe, de la Tradeville. Domnia sa ne-a declarat: "Privind rezultatul IPO-ul Nuclearelectrica sau volumele tranzacţionate după debutul drepturilor de alocare, putem considera oferta un succes, atât din prisma gradului de suprasubscriere, cât şi a procentului de peste 50% din acţiunile oferite către investitorii neinstituţionali, rulate în primele patru zile. În ceea ce priveşte efectul asupra pieţei, nu putem decât să salutăm atragerea la cota BVB a unui emitent cu o valoarea de piaţă considerabilă, efectele benefice fiind cuantificabile prin activarea sau reactivarea investitorilor, creşterea încrederii companiilor private în posibilitatea listării (avem exemplul AdePlast), însă considerăm că rezultatele vor fi observabile mai degrabă pe termen lung. În acelaşi timp, aşteptăm ca listarea celorlalte companii din domeniul energetic deţinute de stat, atragerea de companii private sau creşterea free-floatului să fie următorii paşi spre dinamizarea rulajelor. Privind piaţa per ansamblu, putem considera mai degrabă contextul global, în special discuţiile legate de limita de îndatorare din SUA, că este nefavorabil creşterii volumelor tranzacţionate, investitorii nefiind pentru moment convinşi să îşi mărească deţinerile, chiar dacă perspectivele par favorabile la nivel local. Un alt efect este legat şi de apropierea IPO-ului Romgaz, o parte din investitori pregătindu-şi sumele necesare subscrierii, în condiţiile în care societatea confirmă în ultimii ani la nivelul rezultatelor financiare".

Vineri s-au realizat 211 tranzacţii cu 38.736 drepturi de alocare SNN, în valoare totală de 435.125,11 lei, la un preţ de referinţă de 11,22 lei/unitate.

ISU A ANUNŢAT POPULAŢIA SĂ SE PREGĂTEASCĂ PENTRU UN CUTREMUR DE PROPORŢII - Nuclearelectrica susţine că este pregătită în eventualitatea unui seism mare

Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă a anunţat vineri că populaţia ar trebui să se pregătească pentru un cutremur de proporţii. Compania Nuclearelectrica susţine că este pregătită în eventualitatea unui seism mare, chiar şi mai mare decât cel de 5,5 pe scara Richter, care a avut loc pe 5 octombrie.

Compania a realizat studii de stres şi de risc seismic, menite să evalueze modul de comportare a centralei nucleare de la Cernavodă, luând în calcul situaţii extreme precum seism, inundaţii şi combinaţii ale acestora.

În urmă cu două luni, directorul general al Nuclearelectrica, Daniela Lulache, ne-a spus: "Concluziile raportului (n.r. raportul de ţară elaborat de specialişti români şi analizat de experţi CNCAN - autoritatea care se ocupă de supravegherea şi autorizarea activităţilor din domeniul nuclear) arată că ambele unităţi ale centralei nuclearelectrice de la Cernavodă, aşa cum au fost proiectate, întreţinute şi operate, îndeplinesc cerinţele stipulate în proiectul iniţial şi, mai mult, deţin o margine de securitate suficient de mare, în cazul unor cutremure puternice, inundaţii, pierderii totale a alimentării cu energie electrică şi pierderii totale a ultimei surse de răcire sau combinaţii ale acestora".

Nuclearelectrica are încheiate cu Nuclear Risk Insurers Limited, Pool Român de Asigurare a Riscurilor Nucleare şi Emani trei poliţe de asigurare pentru daune materiale ale proprietăţilor Nuclearelectrica, valabile până pe 31 mai, anul viitor, potrivit prospectului societăţii. Nuclearelectrica a încheiat 1.028 de poliţe de asigurare împotriva dezastrelor naturale în conformitate cu Legea 260/2008 privind asigurarea obligatorie a locuinţelor împotriva cutremurelor, alunecărilor de teren şi inundaţiilor, se prezintă în prospectul societăţii.

Poliţele de asigurare au fost încheiate la Generali România Asigurare Reasigurare, au un continut similar, privesc diverse locuinţe situate în judeţul Constanţa, localitatea Cernavodă şi sunt în valoare totală de 91.737,29 lei, conform prospectului.

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

21 Ian. 2025
Euro (EUR)Euro4.9764
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.8074
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2778
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8878
Gram de aur (XAU)Gram de aur420.3419

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

oaer.ro
greenenergyexpo-romenvirotec.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
solarenergy-expo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb