NUMĂRĂTOAREA FINALĂ: Emmanuel Macron a câştigat turul al doilea al alegerilor prezidenţiale din Franţa

G.D.
Internaţional / 25 aprilie 2022

Emmanuel Macron a câştigat turul al doilea al alegerilor prezidenţiale din Franţa

Actualizare Bursa din Paris, în declin

Piaţa acţiunilor din Paris este în scădere, în pofida câştigării alegerilor prezidenţiale din Franţa de către Emmanuel Macron, dat fiind că investitorii se tem de situaţia pandemică din China, de inflaţie şi de evoluţiile legate de războiul dintre Rusia şi Ucraina.

Indicele major al Bursei din Paris, CAC 40, a coborât cu 1,8% la ora locală 10.17, atingând 6.461,03 puncte. Tot atunci, acţiunile grupului bancar Societe Generale SA s-au depreciat cu 1,6%, la 23,67 euro, cele ale rivalului mai mare BNP Paribas SA - cu 1,3%, la 51,06 euro. Acţiunile companiei de asigurări AXA SA au pierdut 2,2%, afişând un preţ de 26,05 euro la ora 10.19.

A.V.

---

Actualizare Euro se depreciază

Moneda unică europeană (euro) nu a reuşit să primească un impuls după realegerea centristului pro-UE Emmanuel Macron în funcţia de preşedinte al Franţei, deoarece temerile investitorilor cu privire la creşterea economiei globale sunt mai puternice decât sentimentul de "liniştire" creat de înfrângerea candidatului de extremă dreapta Marine Le Pen.

Euro, care a deschis sesiunea de astăzi în urcare, a coborât ulterior cu 0,3% faţă de moneda SUA, la 1,0775 dolari, arată datele Reuters. Moneda europeană se apropie de nivelul minim al ultimilor doi ani, atins săptămâna trecută: 1,0758 dolari.

"Sunt multe motive de îngrijorare pe pieţe în acest moment, iar acestea depăşesc efectul realegerii lui Macron în Franţa", declară, citat de Reuters, Rob Carnell, şeful diviziei de cercetare pentru Asia Pacific din cadrul ING Groep, amintind de situaţia pandemiei de Covid-19 din China şi de evoluţia războiului din Ucraina.

V.R.

---

Emmanuel Macron a fost reales pentru un al doilea mandat de preşedinte al Franţei cu 58,5% din voturi, a anunţat astăzi dimineaţa ministerul de interne de la Paris, anunţând un rezultat provizoriu după numărarea tuturor buletinelor de vot, transmite dpa, conform Agerpres.

Contracandidata sa de extremă dreapta, Marine Le Pen, a obţinut 41,45% din voturi.

În cel de-al doilea tur al scrutinului prezidenţial, alegătorii francezi au avut de ales între Emmanuel Macron, politician pro-european şi liberal, şi Marine Le Pen, lidera formaţiunii politice de extremă dreapta Adunarea Naţională.

În primul tur al alegerilor prezidenţiale, care a avut loc pe 10 aprilie, au concurat 12 candidaţi.

Partidele tradiţionale, socialiştii şi republicanii, au obţinut rezultate slabe la acest scrutin.

Prezenţa la vot în cel de-al doilea tur a fost de 72%, conform sursei citate.

Opinia Cititorului ( 14 )

  1. Metoda romaneasca de a pune contracandidatului preferat de sistem , o muhaia , a ajuns si in Franta , tara zis democratica .alegerile indiferent unde sint sint tot mai lipsite de credibilitate , incet dar sigur ,

    1. Rusnacii sunt dezamagiti....

      sclavii lgtb in delir ....

      ati pus-o de mamaliga boshorogi rusofili: va scumpeste asta prostamolul si urinalul

      ai terminat epilatul ? va ieftineste alifiile dorsale si sinteti fericiti ?

      Te declaram castigator. progresistii au ramas fara replica.

      de regula, iti economisesti argumentele si replicile in relatia cu looserii si le pastrezi pentru cauze care merita atentie

    Articolul are doua greseli de pozitionare politica.

    Macron nu este "liberal" in sens romanesc, ci "liberal" in sens politic anglo-saxon. Adica "de stanga", socialist. Nu liberal. Nimic despre Macron nu este liberal in sensul libertatilor economice, liberalismului clasic. Ci a progresismului. Corect ar fi fost ca articolul sa spuna despre Macron ca este "progresist" nu liberal. Omul cere taxe mai mari, si mai mari (ca si cum Franta nu ar avea deja cele mai mari taxe din UE). Omul ofera bani gratuit cetatenilor. Progresism, neo-comunism s-ar putea numi. 

    A doua greseala este plasarea lui Marine le Pen in "extrema dreapta". Nu, a fost un alt candidat al extremei drepte care a luat 9% in primul tur. Marine le Pen este conservatoare in sens anglo-saxon. Si chiar liberala in sens clasic, cu o platforma de reducere a taxelor. 

    1. Extrema dreapta pentru ca este impotriva migratiei si a drepturilor omului!

      Lasa ca apara Macrou drepturile omului. Cand le trimite militia la masa la cafenea sa le controleze codul QR si le trage si niste gaz lacrimogen peste ochi.

      Cand a fost Marine le Pen contra drepturilor omului? Delirezi.

      Macron progresistul este contra drepturilor omului. "emerder", a incalcat grav constitutia si ch arta europeana a drepturilor omului cu politica lui vaccinista. Grav de tot. 

    Prestatia superficiala a lui Le Pen poate duce la concluzia ca Putin l-a facut presedinte pe Macron . imi aduc aminte de noncombatul lui Geoana in confruntarea cu Basescu , un blat grosolan combinat cu frauda din 2009 .

    1. Nu Putin ci Melenchon.

      The Guardian: "Even before the result is known tomorrow, the radical left leader Jean-Luc Mélenchon, who has emerged as a surprise kingmaker, has called on voters to make him prime minister in the legislative elections in June." 

      In Franta acum vor guverna socialistii si progresistii. Adica vor secatui bugetul, vor face praf moneda Euro, vor ingenunchea mediul privat francez. 

    Ariane le pen contracandidata? Ha, ha, ha!

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
transilvaniainvestments.ro
IBC SOLAR
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Sep. 2024
Euro (EUR)Euro4.9746
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4657
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3003
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9056
Gram de aur (XAU)Gram de aur368.9924

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
citiesoftomorrow.ro
govnet.ro
energyexpo.ro
thediplomat.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb