Numirea noului premier a pus reflectoarele pe SIE

O.D.
Ziarul BURSA #Politică / 9 februarie 2012

În spatele clădirii Willbrook Platinum Center se află sediul principal al Serviciului de Informaţii Externe.

În spatele clădirii Willbrook Platinum Center se află sediul principal al Serviciului de Informaţii Externe.

Numirea lui Mihai Răzvan Ungureanu în func-ţia de prim-ministru a produs o supraexpunere mediatică pentru Serviciul de Informaţii Externe. Teoretic, acest lucru nu este benefic pentru această structură, astfel de servicii funcţionând cel mai bine la limita semi-anonimatului. După anunţul făcut de preşedintele Traian Băsescu, referitor la înlocuitorul lui Emil Boc, tot mai multă lume a dorit să obţină cât mai multe informaţii referitoare la activitatea SIE. Pe plan intern, dar şi extern s-a dis-cutat intens de fostul loc de muncă al viitorului premier. "Spionul-şef al Ro-mâ-niei a fost desemnat să-l înlocuiască pe premierul Emil Boc. Coaliţia de guvernare a fost de acord cu numirea lui Mihai Răzvan Ungureanu în funcţia de premier desemnat", a relatat BBC News. Abordarea este clară şi cu siguranţă că la viitoarele vizite oficiale şi întâlniri bilaterale la care va participa Mihai Răzvan Ungureanu, aceste amănunte vor cântări greu. Reuters a pus accentul pe func-ţia de ministru de externe deţinută de Ungureanu, dar nu uită nici şefia de la cârma SIE: "Ungureanu, un istoric în vârstă de 43 de ani şi fost minis-tru de Externe, are la dispoziţie zece zile pentru a forma un nou Cabinet, pentru a pune la punct un nou program de guvernare şi pentru a obţine votul de încredere al Parlamentului", pe aceeaşi linie mergând şi Le Monde. L'Express a punctat faptul că Emil Boc a fost alungat din func-ţie de mişcările de stradă, iar preşedintele s-a grăbit să-l nominalizeze premier pe şeful Serviciilor de Informaţii Externe. Şi agenţia chineză de ştiri Xinhua scrie că Traian Băsescu l-a numit premier pe şeful SIE.

În 2002, SIE a prezentat un amplu material cu titlul "Relaţiile cu mass-media" la reuniunea cu tema: "Serviciile de informaţii şi de Securitate şi Agenda de Securitate a secolului XXI". Printre altele, în acest document se făcea referire la necesitatea păstrării unei anumite limite în ceea ce priveşte expunerea în presă a activităţii instituţiei: "Principalul obiectiv al Serviciului de Informaţii Externe în acest domeniu îl constituie crearea unui echilibru între activităţile pe care le desfăşoară şi expunerea lor percepţiei publice, armonizarea dreptului cetăţeanului de a fi informat în condiţii de trans-parenţă cu necesitatea de a se păstra secretul asupra unor categorii de date care nu pot fi făcute publice sau se află sub incidenţa Legii siguranţei naţionale. (...) În final, dar nu mai puţin important, dorim să acţionăm eficient pentru dezvoltarea canalelor de informare şi comunicare cu segmente extinse ale societăţii româ-neşti, în vederea construirii şi dezvoltării unui suport public adecvat pentru Serviciul de Informaţii Externe, care să poată fi valorificat în managementul unor eventuale situaţii de criză". Cu toate acestea, deschiderea este destul de limitată, conform site-ului oficial al instituţiei: "Orice angajat al SIE are obligaţia să nu discute/comenteze des-pre activitatea, persoanele şi sediile aces-tui Serviciu. Toate datele şi informaţiile referitoare la activitatea şi personalul SIE trebuie să rămână în interiorul instituţiei". Cu siguranţă, în aceste zile, SIE a devenit una din cele mai cunoscute instituţii din ţară.

Opinia Cititorului ( 1 )

  1. Cu siguranta va deveni cea mai cunoscuta institutie din institutiile statului, mai ales ca si voi o popularizati. Eu v-as propune sa interveniti si mai sus de public sa se permita ca in fata ei sa se desfasoare protestele neocomuniste. Mai ales alea.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
fngcimm.ro
danescu.ro
boromir.ro
chocoland.ro
arsc.ro
domeniileostrov.ro
leonidas-universitate.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

09 Ian. 2025
Euro (EUR)Euro4.9736
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.8269
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2922
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9269
Gram de aur (XAU)Gram de aur414.0962

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

erfi.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb
PrevNext
LuMaMiJoViSaDu
  12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728293031