NYSE, dată în judecată de un membru

Alina Vasiescu
Ziarul BURSA #Internaţional / 11 mai 2005

Fostul broker William Higgins cere blocarea fuziunii cu piaţa electronică "Archipelago Holdings"

Un membru al New York Stock Exchange (NYSE - Bursa de Valori din New York) a acţionat în judecată această piaţă, solicitînd blocarea fuziunii cu "Archipelago Holdings", tranzacţie anunţată luna trecută. Reclamantul pretinde că afacerea cu piaţa electronică "Archipelago" îi afectează pe membrii NYSE, întrucît reduce numărul locurilor deţinute de aceştia pentru realizarea tranzacţiilor.

Fostul broker William Higgins (68 de ani) a depus acţiunea la Curtea Supremă de Stat din New York şi aşteaptă să i se alăture toţi cei 1.366 de membri ai NYSE. Higgins este, în prezent, preşedinte al Asociaţiei Membrilor NYSE. "Nu mă opun fuziunii, în principiu", a declarat Higgins, subliniind: "Obiectez faţă de termenii acestei afaceri şi de faptul că reprezentanţii bursei şi-au încălcat obligaţiile". Pe lîngă suspendarea afacerii cu "Archipelago" şi despăgubiri, Higgins cere îmbunătăţirea ofertei pentru membrii NYSE. Fostul broker mai arată că societatea "Goldman Sachs", care a oferit consultanţă atît NYSE, cît şi "Archipelago", fiind totodată investitor în "Archipelago", se află în conflict de interese. "Goldman" deţine 21 de locuri în NYSE şi 15,5% din "Archipelago". Potrivit termenilor fuziunii dintre cele două pieţe, "Goldman" va deţine 5% din noua entitate - "NYSE Group".

Analiştii sînt de părere că acţiunea în instanţă, chiar dacă se va transforma într-una în masă, adică se vor alătura toţi membrii NYSE, nu va fi suficientă ca să determine blocarea fuziunii, însă va reuşi să ducă la schimbarea termenilor afacerii în favoarea celor care au cumpărat locuri pentru tranzacţionare. Cei de la NYSE ignoră, însă, acţiunea lui Higgins. "NYSE a analizat plîngerea lui William Higgins şi o consideră absolut nejustificată", a declarat purtătorul de cuvînt al NYSE, Ray Pellecchia. Acesta a menţionat că Bursa din New York continuă procedurile presupuse de fuziunea cu "Archipelago". Purtătorul de cuvînt al "Archipelago", Margaret Nagle, a refuzat să comenteze pe marginea situaţiei.

În luna aprilie, NYSE anunţa că va fuziona cu "Archipelago Holdings", a treia piaţă electronică din SUA. Tranzacţia a fost privită ca un pas către transformarea NYSE, pe viitor, într-o piaţă electronică. În plus, NYSE, bursă cu o existenţă de 212 ani, se transformă într-o companie publică, for-profit. Tranzacţia are ca termen de finalizare un an. Potrivit termenilor acordului, cei 1.366 de membri ai NYSE vor deţine 70% din noua companie - "NYSE Group" (în schimbul locurilor), iar acţionarii "Archipelago Holdings" vor avea în proprietate restul. Membrii "Archipelago" vor primi circa 1,51 milioane de acţiuni pentru fiecare loc de tranzacţionare, plus aproximativ 300.000 de dolari în numerar. Prin achiziţia "Archipelago", NYSE va deveni un competitor al pieţei electronice "Nasdaq". În urma afacerii cu "Archipelago", NYSE îşi va prelungi programul de tranzacţionare. La "Archipelago", tranzacţiile se derulează 16 ore pe zi, comparativ cu şase ore şi jumătate la NYSE. Societatea tranzacţionează derivate precum opţiunile, listează companii care nu îndeplinesc cerinţele NYSE şi este mai profitabilă. Tranzacţia trebuie, însă, aprobată de membrii NYSE, acţionarii "Archipelago", SEC şi autorităţile antitrust.

Fuziunea dintre cele două pieţe a fost atacată şi de miliardarul Kenneth Langone, fost membru în conducerea NYSE, care intenţionează să înainteze o ofertă de preluare a acesteia.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
rpia.ro
danescu.ro
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Oct. 2024
Euro (EUR)Euro4.9724
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5865
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2949
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9815
Gram de aur (XAU)Gram de aur399.9201

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
citiesoftomorrow.ro
cnipmmr.ro
thediplomat.ro
hipo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb