O aeronavă NATO survolează România

E.D.
Companii #Apărare / 11 martie 2014

Un avion NATO va survola, astăzi, spaţiul aerian al României, potrivit unui comunicat al Ministerului Apărării Naţionale (MApN), care precizează că zborul face parte dintr-un exerciţiu periodic, al cărui scop este antrenarea forţelor şi mijloacelor de poliţie.

Ieri, NATO confirma că va trimite avioane de recunoaştere în România şi Polonia, pentru a monitoriza situaţia din Ucraina.

Concret, potrivit sursei citate, o aeronavă E-3A AWACS a NATO efectuează un zbor în spaţiul aerian al României, pe rutele şi în zonele prestabilite, conform aprobării Consiliului Nord-Atlantic.

"Zborul face parte dintr-un exerciţiu planificat ce se execută periodic, al cărui scop este antrenarea forţelor şi a mijloacelor de poliţie aeriană", se arată în comunicatul Ministerului Apărării.

Aeronavele AWACS operează în cadrul Componentei de aeronave E-3A, parte a Forţei NATO de Avertizare Timpurie, a cărei misiune de bază este asigurarea supravegherii aeriene, comenzii, controlului şi comunicaţiilor pe timpul operaţiilor desfăşurate în spaţiul aerian al NATO.

"Avioanele zboară la înălţimi de peste 9.000m, cu o rază de descoperire a radarului de 31.000 km2, şi pot detecta ţinte ce evoluează la înălţimi mici, în limita a 400 km, şi la înălţimi medii, în limita a 520 km", mai arată Ministerul Apărării.

Ambasadorii NATO au fost de acord luni cu trimiterea unor misiuni de recunoaştere în spaţiul aerian al membrele Alianţei, România şi Polonia, ca răspuns la escaladarea tensiunilor din peninsula Crimeea şi estul Ucrainei.

Decizia a fost luată ca urmare a recomandării făcute de generalul Philip Breedlove, şeful aviaţiei americane şi comandantul suprem al Forţelor Aliate din Europa (SACEUR).

Avioanele de supraveghere AWACS sunt dotate cu radare speciale, care pot monitoriza un spaţiu aerian vast şi pot detecta avioane, nave şi vehicule de la distanţe mari. Avioanele AWACS se disting prin antena de tip farfurie, montată deasupra fuselajului. Radarul său poate detecta orice avion şi rachetă de croazieră de la distanţa maximă de 400 km şi poate dirija spre ţinte propriile formaţii de avioane de vânătoare-bombardament. El are o autonomie de zbor de 10 ore şi, zburând la înălţimea de 9.000 m, poate acoperi o suprafaţa de 300.000 km pătraţi.

"Consiliul Nord-Atlantic a decis luni trimiterea unor zboruri de recunoaştere Awacs deasupra Poloniei şi României", a declarat un oficial NATO.

"Aceste zboruri vor spori capacitatea de supraveghere a situaţiei din Ucraina şi vor avea loc doar deasupra teritoriului ţărilor NATO", a mai precizat oficialul.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
boromir.ro
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
domeniileostrov.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Dec. 2024
Euro (EUR)Euro4.9755
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7397
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3041
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină6.0232
Gram de aur (XAU)Gram de aur403.6495

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
petreceriperfecte.ro
novaplus.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb