O AFACERE DE 25 DE ANI, CARE SE ÎNCHEIE CU O NOUĂ UMILINŢĂ  Acţionarii minoritari Ţiriac Bank primesc mai puţin decât au investit

A.A.
Ziarul BURSA #Bănci-Asigurări / 30 martie 2016

Acţionarii minoritari susţin că Ion Ţiriac a primit dublu decât li s-a oferit lor.

Acţionarii minoritari susţin că Ion Ţiriac a primit dublu decât li s-a oferit lor.

Mihail Nicolaevici, ANPI: "La preţul propus, eu ar trebui să primesc 3000 de euro, când am investit 5000 de dolari, în "90. Nu este un jaf acesta?"

Acţionarii minoritari UniCredit Bank se declară dezamăgiţi de oferta de cumpărare a acţiunilor pe care le deţin la bancă, iniţiată de UniCredit Bank Austria.

Micii acţionari, care mai au aproximativ 4,5% din acţiunile băncii, spun că preţul oferit este de 17,541 euro pentru o acţiune UniCredit Bank.

Banca a anunţat, în iunie 2015, că ia în considerare să le facă o ofertă minoritarilor, după ce i-a asigurat exit-ul lui Ion Ţiriac. UniCredit Bank Austria AG a achiziţionat acţiunile reprezentând 45% din UniCredit Ţiriac Bank SA deţinute de Ţiriac Holdings Ltd., majorându-şi astfel capitalul deţinut în cadrul UniCredit Ţiriac Bank, de la 50,6%, la 95,6%.

Atunci, Mihail Nicolaevici, preşedintele Asociaţiei Naţionale pentru Protecţia Investitorilor, ne-a spus că aşteaptă din partea UniCredit "o ofertă «mafiotă» de nerefuzat", de acelaşi calibru cu cea făcută lui Ion Ţiriac.

Acum, domnia sa se declară jignit, în condiţiile în care, în presă, apăruseră informaţii potrivit cărora suma încasată de Ţiriac pentru pachetul său a fost de 700 de milioane de euro, adică 38,16 euro/acţiune.

"Oferta este inacceptabilă, este o ofensă la adresa acţionarilor", ne-a spus domnul Nicolaevici, adăugând: "La preţul propus, eu personal, ar trebui să primesc 3000 de euro, când am investit 5000 de dolari, în "90. După 25 de ani, trebuie să primesc mai puţin decât am investit.

Nu este un jaf acesta? Este acesta un comportament de mare bancă? Rezultatele băncii sunt o ruşine.

Oferta este un afront la adresa acţionarilor fondatori şi consider că se poate înnoda o nouă acţiune în instanţă".

Micii acţionari ai UniCredit sunt în conflict cu banca de ani de zile.

Banca Comercială Ţiriac a fost fondată în 1991 de omul de afaceri Ion Ţiriac. Ea a fuzionat în 2006 cu banca austriacă HVB, care a fost preluată pe plan extern de UniCredit Bank. În 2007, a avut loc fuziunea HVB Ţiriac cu UniCredit Bank, rezultând UniCredit Ţiriac Bank.

Micii acţionari au contestat în instanţă o decizie a AGA din 1993, prin care capitalul băncii a fost majorat şi nu le-a fost dată posibilitatea de a subscrie, fiindu-le diluate astfel participaţiile.

În iunie 2015, domnul Nicolaevici ne-a spus că ultima acţiune respinsă în instanţă este din 28 noiembrie 2014, şi, la acea dată, ANPI nu făcuse încă recurs. Acum, domnia sa ne-a spus că, între timp, şi apelul său a fost respins şi că a făcut recurs, din nou.

Banca a anunţat, ieri că oferta este transmisă în mod direct de către UniCredit Bank Austria tuturor acţionarilor minoritari, persoane fizice şi persoane juridice, prin intermediul serviciilor poştale, la ultima adresă a acestora menţionată în Registrul Acţionarilor, şi este valabilă până la data de 12 august 2016, nefiind negociabilă.

UniCredit Bank precizează că preţul ofertei pentru minoritari se încadrează în pretul pieţei stabilit în conformitate cu criteriile generale de evaluare, pe baza unei evaluări externe. Detaliile cu privire la raportul de evaluare nu pot fi făcute publice, în principal datorită acordurilor de confidenţialitate existente, conform băncii.

UniCredit Bank Austria şi Ţiriac Holdings, care au fost părţi ale acestui acord, au convenit să nu dezvaluie preţul de vânzare sau oricare alte detalii privind această tranzacţie, conform instituţiei.

Ziarul "BURSA" a urmărit, de-a lungul anilor, conflictul dintre minoritari şi Ion Ţiriac.

În 1993, acesta şi-a majorat ponderea în acţionariatul Băncii "Ion Tiriac", diluându-i artificial pe ceilalţi acţionari. Ţiriac a invocat atunci motivul că el subscrisese acţiunile Băncii "Ion Tiriac" în dolari (1000 dolari/acţiune), spre deosebire de restul acţionarilor care subscriseseră în lei (35.000 lei/acţiune) - spunând că, întrucit leul s-a devalorizat de patru ori în raport cu dolarul, el este în drept să mai primească gratuit câte trei acţiuni pentru fiecare acţiune deţinută.

Astfel, Ţiriac şi-a sporit gratis proprietatea asupra băncii, în asemenea măsura încât să-i poată vinde 20% Băncii Europene pentru Reconstrucţie şi Dezvoltare (BERD) şi să îi rămână şi 31% (adică, mai mult decât avusese).

Micilor acţionari le-au trebuit cinci ani ca să se "deştepte", astfel că, începând cu aprilie 1998 şi până în ianuarie 1999, au reuşit prin procese în instanţă să mai recupereze câte ceva din valorile de care au fost spoliaţi.

Succesivele majorări de capital social ale Băncii "Ion Ţiriac" au fost anulate prin două sentinţe judecătoreşti, astfel că, în ianurie 1999, în evidenţele Registrului Comerţului banca figura cu un capital social de 10 miliarde de lei (îi fuseseră radiate 93 de miliarde de lei vechi), situându-se sub limita minimă de 50 de miliarde de lei vechi, stabilită de Banca Naţională.

Între timp, Banca "Ion Ţiriac" şi-a reglat situaţia capitalului social şi a încercat să repare şi nedreptatea suportată de acţionarii minoritari, împărţindu-le gratuit câte trei acţiuni la una deţinută. Încercarea, însă, a stârnit nemulţumirea BERD, deoarece acţiunile gratuite au fost distribuite acţionarilor iniţiali, dar nu şi celor care au cumpărat de la ei, aşa cum era situaţia sa. Peste această nemultumire, s-a suprapus şi cea a acţionarilor iniţiali, care au pretins dividendele cuvenite de-a lungul a şase ani şi care au fost însuşite nemeritat de grupul de firme al lui Ţiriac, prin care acesta îşi exercita calitatea de acţionar. Situaţia dividendelor nu a fost rezolvată niciodată.

Opinia Cititorului ( 13 )

  1. Nu imi vine sa cred !

    Telenovela, privita de afara, de plans daca aveam actiuni. 

    Treaba cu dolar/leu e monumentala. 

    Cum sa iti vinzi din actiuni si sa ramai cu mai mult decat ai avut?

    Bvb Anaf unde au fost ? 

    O altă hoție a băncilor!

    Nimic mai mult .... 

    Cunosc problema si intr-adevar Nicolaevici are dreptate. Banii investiti de mici actionari, avand garantia brandului Tiriac reprezentau o suma foarte mare pentru acele timpuri (de exemplu in 1995 cu 5.000 dolari se putea cumpara o garsoniera intr-un bloc nou de la periferia Centrului Civic, iar in 1991 de 5.000 dolari se putea achizitiona chiar mai mult decat o garsoniera centrala). Oamenii s-au lasat atrasi de notorietatea numelui Tiriac iar acest "mare si preacinstit" afacerist roman si-a batut joc de ei si de increderea pe care a primit-o de la acestia, diluandu-le participatia. O mare mizerie din partea acestui bogatan care s-a bucurat la banii conationalilor mult mai putin intariti decat el. Tiriac este un Robin Hood inversat (ia de la saraci si isi dai lui insusi, care este bogat). A dat dovada de un caracter mizerabil. Instantele de judecata ar fi trebuit sa le dea castig de cauza acestor oameni intrucat nu li s-a acordat dreptul de a participa la majorarea de capital pentru a-si mentine cota procentuala. O mizerie (inselaciune) marca Tiriacla care se adauga cea a instantei.

    1. Sunt procese pe acest caz?

      Tiriac este un ticalos, un hot nenorocit, cu un fiu drogat, pe care l-a scos de la inchisoare pentru simplul motiv ca el e Tiriac.

      La scos pe copil ?

      Cand, cum ? 

      asa e, buna analiza, subscriu

    Tiriac este un ticalos gretos.

    Oferta bancii Unicredit este,intr-adevar, o jignire fara margini la adresa micilor actionari. Dar,responsabilul moral pentru aceasta situatie este Tiriac,despre care nu-mi puteam imagina ca are un caracter atat de mizerabil.

    Ce ar folosi unui om sa castige toata lumea,daca si-ar pierde sufletul?(Matei 16:26)

    In mod normal, moral era ca Unicredit sa ofere pentru o actiune a bancii, pretul oferit pentru o actiune si firmelor lui Tiriac, Vesanio si Redrum.De ce nu a fost asa ??Trebuie vorbit si cu avocatii.

    Salut, am mostenit si eu niste actiuni (cam 100). Sincer nu stiu care a fost valoarea lor avand in vedere ca au fost cumparate pe parcursul mai multor ani.

    Intrebarea ar fi daca ar trebui sa vand actiunile? 

    Multumesc 

    1. Alex!

      Cred ca ar trebui sa mai asteptam! 

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
transilvaniainvestments.ro
IBC SOLAR
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

13 Sep. 2024
Euro (EUR)Euro4.9737
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4826
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2884
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8899
Gram de aur (XAU)Gram de aur370.5328

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
citiesoftomorrow.ro
govnet.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb