O bancă vrea să construiască Seasons Residence

Ovidiu VRÂNCEANU, Braşov
Ziarul BURSA #Bănci-Asigurări / 25 octombrie 2012

O bancă vrea să construiască Seasons Residence

Piraeus Bank, care a solicitat falimentul dezvoltatorului israelian Gespi Investments, anunţă că proiectul ar putea fi finalizat în 18 - 24 de luni

Piraeus Bank va relua lucrările la Seasons Residence, după ce dezvoltatorul acestuia, Ges­pi Investments, a intrat în faliment. "Abordarea este cu siguranţă una atipică", se arată în răspunsul primit de la oficialii instituţiei financiare. "Din perspectiva uzanţelor legale, o astfel de situaţie se soluţionează prin vânzarea proiectului în vederea recuperării de către creditorul garantat a unei părţi cât mai mari din împrumutul acordat dezvoltatorului aflat în incapacitate de a finaliza proiectul şi în imposibilitatea de a respecta promisiunea contractuală asumată faţă de fiecare promitent cumpărător în parte", susţin reprezentanţii băncii. Totuşi, dacă s-ar fi optat pentru această variantă "potenţialul investitor ar fi avut dreptul de a nu ţine cont de aportul financiar al cumpărătorilor individuali". Adică, cei care ar fi plătit avansuri pentru achiziţia unei locuinţe în acest ansamblu rezidenţial şi-ar fi pierdut în totalitate sumele achitate către dezvoltatorul israelian Gespi Investments.

"Intenţionăm ca prin preluarea de către Piraeus Bank a acestui proiect în vederea finalizării sale, cumpărătorilor să li se recunoască sumele plătite de ei până în prezent, ca parte a preţului de achiziţie a apartamentelor şi acest aspect urmează a fi reglementat legal prin încheierea de antecontracte individuale", se mai arată în răspunsul băncii.

Buget "de ordinul milioanelor de euro"

Reprezentanţii băncii nu au precizat care este suma exactă care va fi investită în acest proiect, ci doar că a fost alocat "un buget semnificativ, de ordinul milioanelor de euro". Totuşi, "pentru a putea redemara lucrările avem de urmat o serie de analize şi acţiuni impuse de procedurile legale în vigoare. "Am făcut şi alţi paşi importanţi pentru reluarea şi finalizarea proiectului, respectiv negocierea contractelor cu entităţile implicate direct în redemararea lucrărilor şi ne referim aici la aspectele legate de arhitectură şi design, antrepriză şi project management. Pentru a asigura o deplină coerenţă tehnică a lucrărilor de construcţie, am decis să apelăm la partenerii iniţiali, care cunosc detaliile proiectului.

În acest moment începerea lucrărilor este condiţionată numai de încheierea formalităţilor preliminare şi de aspecte pe care nu le putem influenţa în mod direct, aşa cum sunt condiţiile meteo", se mai precizează în răspunsul primit.

Banca estimează că în 18 - 24 luni de la reluarea lucrărilor proiectul va putea fi finalizat, "dar estimarea este bazată exclusiv pe scenarii care nu includ situaţii neprevăzute a căror gestionare să nu depindă de noi".

Dezvoltatorul a intrat în faliment încă din 2010

Dezvoltatorul proiectului imobiliar Seasons Residence, Gespi Investments SRL, o companie cu investitori israelieni, a fost declarat în faliment încă de acum doi ani. Până acum, însă, vestea nu a devenit publică pentru că o serie de creditori au tot făcut contestaţii cu privire la decizia de faliment. Dezvoltatorul anunţa la lansare, în 2007, că va investi 45 de milioane de euro în acest proiect, situat pe drumul spre Poiana Braşov. Falimentul a fost solicitat de finanţatorul proiectului, Piraeus Bank. Acum, însă, creditorii urmează să se întâlneas­că pentru a decide preţul de pornire al licitaţiei. Potrivit evaluatorilor, preţul de piaţă al construcţiilor realizate în acest ansamblu rezidenţial se ridică la 9,3 milioane de euro.

Proiectul a beneficiat de o publicitate remarcabilă, motiv pentru care la doar un an de la lansare se bucura deja, potrivit anunţurilor băncii, de rezervarea a 70% din apartamentele care urmau să se construiască în prima fază, care trebuia finalizată în aprilie 2010, potrivit anunţurilor companiei. Totuşi, au fost semnate doar 19 antecontracte de vânzare-cumpărare în valoare de 10,5 milioane de lei. Piraeus Bank are de recuperat de pe urma acestui proiect aproape 40 de milioane de lei.

Prima fază a proiectului trebuia să cuprindă 180 de apartamente în opt clădiri cu şase-zece etaje. Cele mai acontate apartamente au fost cele cu trei camere datorită terasei largi, de 51 de metri pătraţi, cu vedere către centrul vechi al Bra­şovului. Asta deşi preţurile erau mai mult decât piperate. Un studio putea fi achiziţionat cu aproximativ 100.000 euro plus TVA, în timp ce un apartament cu două camere avea ca preţ de pornire 134.800 euro plus TVA. Pentru apartamentele cu trei camere preţurile variau între 192.500 şi 255.300 euro plus TVA, iar un apartament cu patru camere putea fi achiziţionat cu 280.000 euro plus TVA.

Ansamblul a fost proiectat în aşa fel încât să aibă doar două apartamente pe etaj, cu suprafeţe cuprinse între 53 şi 181 metri pătraţi construiţi şi includeau piscină, sală de fitness, parcarea subterană şi loc de joacă pentru copii.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

16 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9754
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5278
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2123
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8414
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.6134

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb