• New York-ul a rămas în beznă
• Transportul subteran - distrus, porturile nu au funcţionat
• Bursele şi băncile au fost închise
• Pagubele economice ale uraganului Sandy, estimate la 20 miliarde dolari
Preşedintele SUA, Barack Obama, a decretat, ieri, stare de dezastru major în New York şi New Jersey, în urma pagubelor cauzate de uraganul Sandy, care a generat inundaţii devastatoare.
Zonele afectate din statul New York sunt Bronx, Kings, Nassau, New York, Richmond, Suffolk şi Queens, potrivit unui comunicat al Casei Albe. În New Jersey au fost pagube majore în Atlantic, Cape May, Essex, Hudson, Middlesex, Monmouth, Ocean şi Union. Toate aceste zone pot avea acces la fondurile federale.
"Ajutorul financiar poate include subvenţii pentru o locuinţă temporară şi reparaţii la domiciliu, împrumuturi cu dobânzi reduse pentru acoperirea pierderilor imobiliare neasigurate, precum şi alte programe pentru sprijinul persoanelor fizice şi al deţinătorilor de afaceri, în vederea recuperării după efectele dezastrului", a precizat administraţia SUA.
Valurile uriaşe şi ploile puternice au inundat instalaţiile electrice luni seara, lăsând New York-ul în beznă. Compania locală de utilităţi, "Consolidated Edison" Inc., a oprit alimentarea cu energie electrică pentru mai multe zone din Manhattan, inclusiv Wall Street şi Brooklyn. "Consolidated Edison" a raportat două decese în Queens.
Milioane de locuinţe şi afaceri au rămas fără energie electrică. Întreruperile în alimentarea cu electricitate ar putea afecta timp de zece zile până la 10 milioane de persoane în regiunea în care loveşte uraganul.
În aceste condiţii, bursele din New York au fost închise, la fel şi birourile unor bănci. Autoritatea pieţei de capital din SUA a extins şi pentru ziua de ieri decizia luată luni, de închidere a burselor, astfel că nicio piaţă de acţiuni din SUA nu a derulat tranzacţii, ca să-şi protejeze angajaţii.
Tunelurile de metrou au fost inundate, unele de la un capăt la altul. "Metroul din New York (n.r. - care are o existenţă de 108 ani) nu s-a confruntat niciodată cu un fenomen atât de devastator precum cel pe care l-am experimentat acum", conform Autorităţii Metropolitane a Transportului, care a precizat că nu poate fi estimat momentul la care vor fi reluate călătoriile subterane.
Uraganul Sandy, care s-a mai domolit după ce a trecut coasta, se numără printre cele mai puternice furtuni din istoria New York-ului, rivalizând cu viscolul din 1888 şi cel din 1947. În condiţiile date, companiile aeriene au anulat, în total, pes-te 12.600 de curse aeriene luni, potrivit FlightAware.com. Totodată, au fost închise porturile din New York, New Jersey, Baltimore, Long Island, Delaware Bay şi Connecticut, făcând imposibilă alimentarea rafinăriilor cu ţiţei.
Impactul economic al uraganului Sandy ar putea depăşi 20 de miliarde de dolari, după ce furtuna a lovit coasta de Est a Statelor Unite, conform Bloomberg.
Totalul de peste 20 de miliarde include pierderi asigurate de circa 7-8 miliarde dolari, potrivit spuselor lui Charles Watson, director pentru cercetare şi dezvoltare la "Kinetic Analysis" Corp., companie de analiză a riscurilor. "Cred că impactul în sectorul public este dis-proporţionat de mare", a subliniat Watson.
Amploarea pagubelor nu va fi cunoscută până când nu se retrag apele şi angajaţii pot inspecta tunelurile de metrou şi infrastructura de utilităţi. În opinia lui Watson, pierderile mari pentru infrastructura publică vor fi similare cu cele ale uraganului Katrina, care a inundat New Orleans în 2005. Katrina a fost dezastrul natural cu cele mai mari costuri din SUA, pagubele fiind de 41,1 miliarde dolari numai pentru proprietăţi asigurate, potrivit Insurance Information Institute.
Uraganul va continua să afecteze noi regiuni din SUA în zilele următoare, astfel că estimările în privinţa pagubelor sunt diferite. Luni, compania "Planalytics" Inc. anticipa că impactul uraganului va depăşi 10-15 miliarde dolari.
Experţii din domeniul asigurărilor sunt de părere că, deşi ar putea fi nevoită să plătească despăgubiri de 5 - 10 miliarde dolari în urma uraganului Sandy, industria de profil are resursele necesare să acopere sumele menţionate.
New York Stock Exchange (NYSE), Bursa de Valori din New York, a fost închisă în mod oficial luni pentru prima oară după atentatul terorist din 11 septembrie 2001. Dar, NYSE a rămas închisă şi ieri, oprirea tranzacţiilor timp de două zile la rând fiind o premieră după 1888.