O DIFERENŢĂ DE NUANŢĂ FAŢĂ DE SIF "MUNTENIA" Prima opţiune a acţionarilor SIF2 în cazul BCR: listarea

Ştefania Ciocîrlan
Ziarul BURSA #Piaţa de Capital / 26 septembrie 2011

Acţionarii SIF "Moldova" vor, în principal, listarea BCR, în timp ce alte variante, precum vânzarea sau schimbul acţiunilor, reprezintă pentru ei "un plan B", dupa cum o arată deciziile lor din Adunarea Generală Ordinară, care s-a ţinut sâmbătă: să mandateze Consiliul de Administraţie să solicite BCR şi Erste, în termen de 15 zile de la adoptarea hotărârii, iniţierea procedurilor pentru cotarea BCR la bursă.

Administratorii SIF2 au mai fost mandataţi să solicite convocarea unei Adunări Generale la BCR, având pe Ordinea de zi cotarea băncii la Bursă, în cadrul căreia să voteze în favoarea acestei propuneri.

Consiliul de administraţie SIF2 a mai fost mandatat ca, în situaţia în care listarea nu este posibilă din motive independente de SIF2, atunci să negocieze alternative pentru lichidizarea acţiunilor BCR.

Deciziile SIF2 prezintă o diferenţă de nuanţă faţă de cele de la SIF "Muntenia", unde, joi, acţionarii au reţinut listarea BCR doar ca pe o ieşire din impas, dacă nu se finalizează negocierile cu "Erste", într-o "altă modalitate de valorificare a participaţiei la bancă" (în schimbul acţiunilor BCR, SIF4 să primească bani şi acţiuni EBS).

Invers faţă de acţionarii SIF2, cei de la SIF4 au fost de acord ca, numai în cazul în care negocierile nu se finalizează până pe 13 octombrie, atunci SIF4 să ceară listarea BCR.

Într-o scară în care subiectul listării BCR coboară tot mai jos în interes, vineri, la Adunarea generală a unui al treilea SIF - este vorba despre SIF "Oltenia" - acţionarii au respins punctele de pe Ordinea de zi cu privire la iniţierea demersurilor de cotare a BCR şi au mandatat conducerea SIF să negocieze cu "Erste" alte modalităţi pentru lichidizarea acţiunilor BCR. Variantele luate în calcul de conducerea SIF-ului pentru pachetul deţinut la BCR sunt: vânzarea parţială a titlurilor către "Erste", participarea SIF "Oltenia" cu aport în natură, constituit din acţiuni BCR, la majorarea capitalului social al "Erste", sau schimb de acţiuni BCR contra titluri EBS.

SIF "Transilvania" are programată AGA, pe 31 octombrie. Pe Ordinea de zi se află aprobarea vânzării către Erste a acţiunilor BCR, contra bani şi acţiuni EBS, şi mandatarea CA-ului să finalizeze tranzacţia.

Dacă acţionarii nu aprobă tranzacţia cu "Erste", atunci conducerea SIF "Transilvania" va solicita şi vota în cadrul Adunării Generale a BCR iniţierea demersurilor de admitere a băncii la tranzacţionare, potrivit convocatorului AGA.

Dintre cele cinci societăţi de investiţii financiare, SIF "Banat-Crişana" este singura care, până acum, nu a convocat, Adunarea Generală ca să îşi consulte acţionarii în privinţa strategiei de urmat la BCR.

Acţionarii SIF2 au aprobat pornirea acţiunii în răspundere împotriva lui Matei Alexandru

Acţionarii SIF "Moldova" au decis retragerea calităţii de administrator a SIF2 a lui Matei Alexandru şi pornirea acţiunii în răspundere împotriva acestuia pentru o serie de prejudicii.

Conducerea SIF2 a dezvăluit, recent, concluziile unui control intern care a arătat că vânzarea unui spaţiu comercial aparţinând unei societăţi a SIF2, către Alexandru Matei, a avut loc în condiţiile în care nu au fost identificate oferte concurente la data respectivă, deşi acţionarii stabiliseră în AGA această condiţie. Controlul a atras atenţia şi asupra unui conflict de interese de care ar fi fost vinovat fostul preşedinte, în cazul vânzării, la finele lui 2004, a unui spaţiu comercial deţinut de Gastrocom Iaşi (unde SIF2 este acţionar majoritar) către o societate unde fiul său apărea drept asociat unic.

Fostul preşedinte al SIF2 a negat acuzaţiile.

SIF2 este singura societate de investiţii financiare care nu a semnat un acord cu "Erste" pentru vânzarea acţiunilor BCR.

Oficialii "Erste Group" au anunţat, pe 15 septembrie, că au încheiat un acord de principiu cu patru dintre cele cinci societăţi de investiţii financiare (SIF-uri) ca să le achiziţioneze deţinerea de 24,12% la BCR, contra bani şi titluri EBS. SIF Banat-Crişana, Oltenia, Muntenia şi Transilvania au semnat Acordul cu "Erste".

Oficialii băncii austriece au precizat că şi SIF2 poate să adere la Acord.

Opinia Cititorului ( 4 )

  1. "Tot în noiembrie, administratorul va mai propune acţionarilor ca fondul să se listeze la bursa de valori din Varşovia după ce listarea la Bucureşti a eşuat în a aduce acţionarilor un preţ bun. În prezent, fondul se tranzacţionează la bursa din Bucureşti la un preţ de 0,4325 lei/titlu, cu 61% sub valoarea activului net şi cu 33% sub preţul din prima zi de tranzacţionare. Capitalizarea bursieră a fondului este de 6 mld. lei, în condiţiile în care valoarea activelor este de 15,35 mld. lei la 31 august.

    de ce mi-ati sters opinia? nu e corecta politic?

    1. Stimate domn, nu ne-ati trimis nici o alta opinie in afara de cea postata la 8.43.

      Va rugam sa ne transmiteti in continuarea opiniile dvs. Va asiguram ca acestea vor fi publicate conform regulamentului mesajelor. 

      Va multumim!

    Am auzit ca a fost distractiv tare de tot la SIF2 la AGA. Cu strigaturi, cu poale-n cap (fostul presedinte Matei si cu o pretena de-a lui venita sa faca galerie)...

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

14 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9761
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5124
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2344
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.7993
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.8318

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb