O lume plină de NU... uri!

Cornel Codiţă
Ziarul BURSA #Editorial / 9 decembrie 2020

Cornel Codiţă

O lume a refuzului, a negaţiei, a respingerii, rece, minerală, incapabilă să vibreze, să se deschidă pentru realizarea aspiraţiilor celui ce caută o cale spre realizare. Şocul ciocnirii neîncetate de zidul lui NU, dominantă a condiţiei umane în modernitatea bîntuiută de înstrăinare şi mecanismele ei implacabile de reproduce în masă. Ilustrări de geniu, de la Kafka, la prea puţin înţelesul, dar mult apreciatul musical "Chicago". V-o spune din inimă Roxi Hart, o puteţi crede pe cuvînt! Întîmplător sau nu, atmosfera noastră post electorală pare desprinsă din acest univers distopic al atotputernicului şi omniprezentului refuz, NU!

Nu, corcitura toxică dintre prea puţin istoricul PNL şi refugiaţii defunctului PDL, nu este mîrţoaga cu şapte inimi în piept, pe care jarul oferit generos pe tava prezidenţială îl face capabil să zboare şi să-l poarte pe făt-frumoscianul nostru preşedinte în singura lume în care se simte confortabil, lumea lui. Cu Cotrocenii lui, cu guvernul lui, cu parlamentul lui, cu serviciile lui, cu tabieturile lui, cu aghiotantul lui... desigur, nu ăla care a uitat să-i ia paltonul de pe umerii tip Atlas, talia a II-a, de şi-a ratat cariera! Altul. PNL-ul care a concurat în alegeri mai zilele trecute este doar umbra unei umbre. Imaginea trucată a unei imagini grosier ciopîrţite ca să încapă în rama unui tablou, zice bîrfa-n tîrg, moştenit de la Brătieni. Nu încape nici o îndoială, acest PNL a performat electoral şi de data aceasta. A dat tot ceea ce putea să dea, handicapat fiind nu doar de efectele adverse ale gestiunii pandemiei, ci şi de inepţia stelară a conducerii sale care a crezut că victoria va veni de la refugiaţii PSD, aşa cum, altădată, "întărirea partidului" a venit de la refugiaţii PDL!

Asta, ca să nu mai vorbim despre costurile electorale încasate pe seama inombrabilelor ţîfne prezidenţiale anti PSD care au însoţit fără greş laudele şi încurajările adresate unui PNL ficţional, visat doar de Iohannis dar care, în fapt, nu există.

Nu, plecarea lui Orban de la Palatul Victoria nu este nici măcar schiţa unei soluţii. Nu pentru că ar fi fost un premier cît de cît decent, ci pentru că nu trebuia să ajungă în acea postură, niciodată. Doar Iohannis, omul prin excelenţă al tangentelor la realitate a putut să vadă în el un preşedinte de partid şi un premier, pe deasupra. Un pilon al gestiunii situaţiilor de criză şi al reconstrucţiei României, post pandemie. Nici Churchill nu cred că făcea faţă prea bine!

Nu, cele cîteva procente ale PSD peste cele ale PNL nu sunt o victorie. Sunt doar o continuare a derapajului. Partidul care atîta vreme a făcut legea şi legile într-o Românie sufocată de aerul pestilenţial al tranziţiei dedicată distrugerii şi jafului nu s-a aşezat hotărît, nici la cîrma guvernării, nici în postura unei serioase opoziţii. Foarte probabil va fi trimisă, formal, în rolul de opoziţie, dar ceea ce i se va cere, de la Cotroceni, în acest rol, este să nu facă opoziţie, decît de formă şi să asiste binevoitor guvernarea "de dreapta"... la nevoie să o ajute cu cîteva voturi, cînd va fi la ceas de cumpănă. Aşa cum se cade şi este obiceiul locului, baronii PSD vor fi răsplătiţi pe măsură, pentru eforturile depuse, pe sub masă, întru "succesul" noii guvernări, care nu le aparţine.

Nu, coaliţia PNL-USR-Plus nu este o coaliţie de dreapta şi nici una pe de-a întregul anti PSD. La drept vorbind, nici măcar o coaliţie nu este, ci doar o coabitare "contrecoeur" smulsă de Preşedintele Iohannis cu forcepsul din măruntaiele politicii noastre agonizînde. Nu de alta, dar altceva nu are la îndemînă. Cît despre faptul că această coaliţie s-ar fi coagulat rapid şi de la sine, nimic nu este mai departe de adevăr. Dacă ar fi fost lăsaţi de capul lor, liderii USR ar fi cerut PNL să guverneze minoritar, pe sprijin parlamentar condiţionat din partea USR sau să le cedeze de facto viitorul guvern, începînd cu funcţia de prim ministru. Formaţiunea Barna-Cioloş este la fel de anti PNL pe cît este de anti PSD. Nu din raţiuni de ideologie, care la noi oricum nu au nici o relevanţă, ci pentru că PNL este adevăratul obstacol în calea aspiraţiilor sale de expansiune electorală şi de guvernare, într-un viitor oarecare, previzibil.

Nu, guvernarea pusă la cale de la Cotroceni nu va fi nici productivă, nici stabilă, iar durerile de cap ale lui Iohannis departe de a fi contenit, abia ce au mai urcat o treaptă de intensitate. Vremurile cînd îl va regreta pe Orban s-ar putea să fie mai aproape decît crede, ori decît se arată în coşmarurile sale. Mai rău, rezultatele acestor alegeri desfiinţează agenda celui de-al doilea mandat prezidenţial Iohannis şi îi asigură acestuia prăbuşirea în irelevanţă din punct de vedere politic. Reforme strategice, rescrierea Constituţiei, resetarea instituţională... etc... nimic din ceea ce părea să dea, în sfîrşit, un oarecare relief istoric trecerii sale pe la Cotroceni nu mai are loc pe masa de lucru a guvernării viitoare. S-a aranjat, nu se poate!

În sfîrşit, prezenţa AUR în Parlamentul României, ba încă cu un rol semnificativ de balanţă între marii competitori nu este cîtuşi de puţin un pas înainte pe calea transformării calitative a spaţiului nostru politic, nici pe cea a unei mai bune reprezentări a diversităţii politice a electoratului din România. Dacă nu este o "farsă" jucată lui Iohannis de acea parte din servicii pe care nu doar că nu o controlează, dar nici măcar nu ştie cu ce se îndeletniceşte, dacă nu este un mod foarte explicit de a-i "arăta pisica" de către "cineva", o putere instituţională, pe care pînă acum a desconsiderat-o cu superioritate găunoasă, dacă nu este o ediţie neglijent revăzută şi doar uşor adăugită a fostului PRM, atunci AUR nu este decît un simplu accident care nu are nici de unde, nici cum, să cîştige greutate politică.

Cum ziceam... o lume plină de NU... uri!

Opinia Cititorului ( 15 )

Secţiunea de comentarii la articolele domnului Cornel Codiţă este abuzată grav, continuu, de unul şi acelasi cititor, de ani de zile, motiv pentru care, în acord cu autorul, am limitat textul oricărui comentariu la maximum 500 de semne.

  1. Pe oricine ar propune Iohannis ca prim-ministru, vor fi destui care sa-l conteste.....dom' profesor, daca ati fi in locul lui Iohannis, ce ati face ?

    1. Pace structurala.

      Ad crea o lume buna pentru fiecare, unita in spirit, conectati la sursa. Eu as desfiinta partidele, religiile care se concureaza pentru acces la putere lumeasca sau spirituala, as eleva sufletele oamenilor prin cunoastere astfel incat sa devina independenti de sisteme opresive create de cei care detin controlul cu ajutorul lor, care ii face sclavi. Explorarea universului interior uman duce la pace interioara si elevare sufletului omului, constiintei.

      Domn' profesor doar zice, nu face, dar nici nu tace.

      As crea o lume buna pentru fiecare, unita in spirit, conectati la sursa care sa le asigure tot ce isi doresc daca as fi superman,.

      Eu as desfiinta partidele, religiile care se concureaza pentru acces la putere lumeasca sau spirituala, la resurse limitate care de fapt nu sunt nelimitate sunt infinite, as eleva sufletele oamenilor prin cunoastere stiintifica astfel incat sa devina independenti de sisteme opresive create de cei care detin controlul cu ajutorul lor, care ne face sclavi pe noi... 

      Daca ar fi superman ar face!

      Nu a raspuns domn profesor...

      Toate ființele umane se nasc libere și egale în demnitate și drepturi. Ei sunt înzestrați cu rațiune și conștiință și ar trebui să acționeze unul față de celălalt într-un spirit de frăție.

      Înainte de această declarație universală, drepturile și libertățile limitate ale ființelor umane provin, adesea prin fiat, de la guverne represive,... 

    putem considera votul cu 68% care nu s-au prezentat si ar trebui ca adunătura care a candidat la Parlamentare să nu mai aibă voie să candideze ( partid, om)?

    General Prim Ministru ne duce cu gândul la Roma când avea regi, "democrație cu lider" a explicat destul de clar, pensionarea din armată la 65 de ani trebuie votată?

    Dacă toți si-ar da demisia ca domnul Orban ce s-ar întâmpla? 

    Negarea condiției umane, a libertății individuale, a dreptului la viață, la un trai mai bun sunt metodele fasciștilor care conduc lumea pentru slăbirea conștiințelor in vederea transformării oamenilor în sclavi..

    In Romania, Iohannis neaga dreptul la democrație prin acte care încalcă Constituția  

    1. Interesant. Explica-ne mai mult, te rog! Nu am inteles: "negarea dreptului la democrație" este acelasi lucru cu "negarea condiției umane, a libertății individuale, a dreptului la viață, la un trai mai bun"? Pentru ca asta este o prostie de om incult care nu intelege sensul cuvintelor.

      Daca invatam oamenii cum sa devina autonomi s sa nu mai depinda de ajutoare guvernamentale, sa invete sa se hraneasca din energia campurilor din univers pentru ca noi suntem formati din campuri. Organismul ia deja 80 la suta din energia necesara din universul interior sau exterior fara sa constiintezee acest lucru. Doar 20 la suta luam din alimente. In univers este un schimb de energie de la energia mai puternica catre cea mai slaba pentru a echilibra. Echilibrul este cuvantul secret,...

      Al alb-astrei Planete Suflet, tu vie Românie!

      drepturi exclusive Salomeea Romanescu  

       

      Razele plasmei orchestrei divine cosmice,  

      Spiralate geometrii sacre, Suflet Qualic,  

      Armonia perfectei rezonanțe vii, morfice,  

      Ascunde floarea vieții-n trupul viu mirific.  

       

      Apărută din unda zării, din plasma vie,  

      Din suflul sfânt, din magică, pură iubire  

      Inlăuntrul albastrei Planete, acum fie!  

      Lumină... 

      și nu uita votant roșu, tu să nu răspunzi prezent la vot,

      Că doar știi că ești...ciumat de tot.  

      Dimineața scoate nasul pe fereastră și inspiră,  

      aer mult. N-ai miros.. rămâi acasă !  

      Nu te duce, nu, nu atinge ștampiluța,  

      Mergi la crâșmă, joacă table, soarbe votca Săniuța.  

      Iar voi... proletari mândria țării...

      _Proletari cu... 

      să fii aprinsă lumină,un suflet plasmatic,eteric,ușor.

      să fii creativ,caldă mână de ajutor. 

      să fii darnic acum, dar și mâine. 

      Să te simt viu și tare în mine.!  

      să NU fii... ...deloc să NU mai fii ! (încearcă că poți).  

      să NU fii roșu-ciumat, 

      să NU mai fii creier-spălat.

      să NU fii...cu roșu-bolșevic ideologizat,... 

DIN ACEEAŞI SECŢIUNE

Editorial

Citeşte toate articolele din Editorial

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

14 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9761
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5124
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2344
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.7993
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.8318

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb