O MIE DE LEI PESTE PREŢUL PIEŢEI? Fonduri de investiţii exasperate supralicitează la "Asirom"

Florian Goldstein
Ziarul BURSA #Piaţa de Capital / 8 iunie 2006

Oferta publică de preluare a societăţii de asigurări "ASIROM" aşteaptă avizul CNVM de atât de mult timp, încât am avut răgazul să aflăm că a fost formulată de două fonduri străine de investiţii - QVT şi Broadhurst - şi chiar şi la ce preţ (sursele noastre afirmă nivelul de 0,7 RON/acţiune, adică, cu o mie de lei vechi peste nivelul ultimei tranzacţii, cea din 7 aprilie 2006).

Oferta pare să fi fost făcută din exasperare, cele două fonduri aflându-se în război cu Ioan Niculae, acţionarul principal al Interagro (oficial, 49% din ASIROM), dar şi cu managementul ASIROM (acţiunile deţinute de management, adăugate la ale lui Niculae, conduc la pondere majoritară).

Fondul de investiţii britanic QVT deţine 12% din ASIROM, iar fondul de investiţii american Broadhurst deţine 17%.

Amândouă s-au plâns de-a lungul timpului că le-au fost călcate în picioare drepturile de acţionari minoritari şi deşi au beneficiat de o decizie CNVM de introducere a "votului cumulativ" - cel care face posibil ca minoritarii să pătrundă în consiliul de administraţie - decizia a fost ignorată.

Recent, reprezentantul QVT Angelo Moskov a spus în gura mare că managementul ASIROM are caracter fraudulos şi că spală bani şi a ameninţat că va cere o anchetă, la Londra, asupra filialei Interagro din Marea Britanie.

Monitorul Oficial a publicat decizia ASIROM să se delisteze, ceea ce i-a speriat şi mai tare pe minoritari, astfel că fondul QVT, într-un comunicat remis ieri, solicită implicarea directă parlamentară.

Monitorul Oficial specifică şi preţul pe acţiunea ASIROM stabilit de evaluator la 0,38 RON (aproape la jumătatea celui plănuit de fondurile de investiţii), preţ care dă reperul în jurul căruia ar face oferta majoritarul, în vederea delistării.

În opinia mea, ambele intenţii de preţ reprezintă informaţii care trebuiau ţinute secret.

Dar, după cum au evoluat lucrurile în acest scandal, discernământul nu mai funcţionează - toate regulile pieţei au fost sfărâmate, fiind invocate doar când au corespuns interesului.

Cred că pentru clarificarea cazului este necesară intervenţia poliţiei, pentru că CNVM este fie depăşită, fie complezentă cu una din părţi.

Din câte ştiu, la CNVM s-a ocupat de caz Vladimir Cojocaru, persoană cu state de serviciu mai vechi acolo, încă de pe timpul scandalului SAFI-FMOA, în care a jucat unul din rolurile principale.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
digi.ro
aages.ro
danescu.ro
librarie.net
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Noi. 2024
Euro (EUR)Euro4.9764
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7176
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3172
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9544
Gram de aur (XAU)Gram de aur393.2836

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Mirosul Crăciunului
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
petreceriperfecte.ro
targuldeturism.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb