O optime din fondurile europene pentru dezvoltare regională au fost cheltuite incorect

R.P.
Ziarul BURSA #Companii #Fonduri Europene / 19 noiembrie 2007

Miliarde de euro alocate de Uniunea Europeană pentru asistarea dezvoltării regiunilor mai sărace din ţările membre nu au fost gestionate adecvat anul trecut, existând cazuri când bani destinaţi agriculturii au ajuns să fie cheltuiţi pe terenurile de golf, în cluburile hipice sau de companiile feroviare, potrivit "Financial Times", citat de Rompres.

Într-un raport critic la adresa neregulilor înregistrate în cheltuirea bugetului UE pentru al 13-lea an consecutiv, Curtea Europeană de Audit (ECA) menţionează că cel puţin 12% din cele 32,4 miliarde de euro, mai precis 3,9 miliarde de euro, destinate programelor de dezvoltare regională ale UE, au fost cheltuite incorect. Documentul elaborat de auditorii europeni a identificat proceduri incorecte în proiectele de asistenţă pentru zona Merseyside, din Marea Britanie, regiunea Pirineilor Meridionali din Franţa, regiunea italiană Campania şi cea spaniolă Valencia, ca şi în Polonia şi Slovenia. Menţionând în mod special Bulgaria şi România, auditorii europeni vorbesc de "riscuri semnificative" legate de programele de asistenţă în cele 12 state foste comuniste care au aderat la Uniune începând din 2004.

"Există un risc ridicat să fie înregistrate declaraţii false legate de costurile proiectelor de asistenţă regională sau ca aceste proiecte să nu fie eligibile. Comisia menţine numai supervizarea eficientă pentru limitarea riscului ca sistemele de control din statele membre să nu reuşească să prevină rambursarea cheltuielilor non-eligibile", indică ECA în acelaşi raport. Reprezentanţi ai executivului european au precizat că au fost destul de rare cazurile suspectate de fraudă şi că, din cele câteva sute de cazuri ce au făcut obiectul controalelor în 2006, numai 4 au fost înaintate Oficiului European de Luptă Anti-fraudă (OLAF), care a continuat investigaţiile în două dintre cazuri.

Auditorii europeni s-au arătat, însă, mulţumiţi de rezultatele controalelor asupra gestionării fondurilor pentru agricultură, unde proporţia fondurilor cheltuite impropriu a scăzut la puţin peste 2%, respectiv la circa 1 miliard de euro din bugetul total de 49,8 miliarde de euro pentru agricultură şi dezvoltare rurală. Totuşi, ECA a explicat că un efect al schimbării modelului de alocare a unor fonduri europene de la subvenţiile bazate pe producţie la plăţi directe a fost redistribuirea ajutoarelor de la agricultori către proprietarii de terenuri, unii dintre aceştia din urmă desfăşurând activităţi total diferite de cele agricole. Astfel, printre noii beneficiari se găsesc companii feroviare din Marea Britanie, cluburi de hipism din Germania şi Suedia sau consilii locale din Danemarca.

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
rpia.ro
danescu.ro
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Oct. 2024
Euro (EUR)Euro4.9724
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5865
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2949
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9815
Gram de aur (XAU)Gram de aur399.9201

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
citiesoftomorrow.ro
cnipmmr.ro
thediplomat.ro
hipo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb