O revoluţie împlinită şi alte cîteva eşuate

Cornel Codiţă
Ziarul BURSA #Editorial / 18 decembrie 2019

Cornel Codiţă

Exerciţiu stilistic, mai mult decît mărturie a unei febrile căutări a "Adevărului", zilele acestea se vor auzi, din nou, întrebările fără răspuns despre "Revoluţia din Decembrie". Nu ştiu dacă neapărat intenţionat, în loc să lărgească cercul de lumină, majoritatea nasc noi labirinturi. Cînd, unde, cum, cine şi de ce sunt tot atîtea cîmpuri înţelenite de ipoteze, frînturi de fapte şi mărturii, amintiri deja deformate de jocurile savante ale memoriei, falsă pioşenie şi nu de puţine ori capcane ale manipulării presărate dinadins pentru uzul celor care cutreieră acest teren de bătălie, minat, cu treabă, din inocentă curiozitate, ori doar ca să se afle în treabă. Dintre cutele uriaşului canion săpat de toate întrebările care încep cu "De ce?" un suflet mare şi bun, funciar neîmpăcat cu nedreptatea, a strigat zilele acestea către mine, cu lacrimi în ochi, întrebarea cea mai grea: De ce au murit copii în zilele acelea? Pentru toţi se simte răspunzătoare, aşa cum s-a simţit toată viaţa ei de profesoară, pentru toţi cei care au venit, de bună voie, ori doar prin forţa împrejurărilor, să bea apa vie a învăţăturii, priceperii rosturilor lumii şi gîndirii drepte de la izvorul ei. Pentru cei care-au murit, însă, e mai mult decît atît. Este durerea-revoltă pe care doar mamele o pot simţi şi înţelege deplin, în faţa inumanei şi opresivei realităţi, fără sens, care te obligă să priveşti icoana copilului tău răpit de nedreptatea morţii.

Iar, eu, ce să îi răspund?

Ca o săgeată aruncată sfidător spre soare, întrebarea ei mă obligă să privesc acolo unde este cu adevărat lumină. Poate nu cea a "adevărului absolut", dar cu siguranţă a unor "adevăruri necesare". Evenimentele lui Decembrie 1989 nu sunt o cîmpie fără relief, o singură şi coerentă realitate, căreia, dacă i-ai dat un nume, ai luat-o deplin şi desăvîrşit în stăpînire. Singularul "revoluţie" este nu doar inadecvat, este rădăcina însăşi a nenumăratelor confuzii care, la rîndul lor, au alimentat pînă astăzi dezbateri fără obiect şi, desigur, fără nici o şansă de a lumina cîtuşi de puţin adevărul acestui episod esenţial de istorie a României. La rădăcina lucrurilor care s-au întîmplat în acel decembrie însângerat stă, însă, negreşit, o Revoluţie. Revoluţia inocenţilor! A "copiilor", a tinerilor şi adolescenţilor care au ieşit în acele prime şi teribile zile şi nopţi pe străzile Timişoarei, apoi ale Bucureştiului, nu doar să strige din toată inima "Jos Ceauşescu" sau "Jos comunismul", ci ca să înfrunte cu piepturile goale represiunea. Mult mai mult decît atît, pentru a readuce pe străzi, în inima pînă atunci moartă a cetăţii, suflul viu al Libertăţii pe care îl purtau în adîncul lor, care le definea în acel moment Fiinţa şi Existenţa. Revoluţia aceasta numai ei o puteau împlini şi au împlinit-o. Nimeni nu le-o putea fura, după cum nu poate nici astăzi şi nu va putea vreodată, de acum înainte. Aşa cum nu au putut nici gloanţele aruncate spre ei din ţevile puştilor şi pistoalelor gata încă să apere, în acele prime ore şi zile, lumea moartă a unei dictaturi absurde şi vetuste. Revoluţia lor, a copiilor, a fost scînteia prometeică dăruită din generozitate şi revoltă, unei lumi care avea să se nască abia după ce ei vor fi plecat, răpuşi de plumbi. Aceasta este Revoluţia împlinită! Ea şi numai ea ar trebui celebrată de urmaşi.

Şi, celelalte? Pînă la ele a fost inevitabila "lovitură de stat". Episodul înlăturării de la putere a "regimului Ceauşescu" prin forţă; forţa militară. Nu una generalizată şi radical dezlănţuită, cum fusese prevăzut într-unele dintre scenariile pregătite pentru România, ci selectivă, bazată mai mult pe înşelătorie, conivenţă şi "întoarcerea armelor", decît pe acţiunea în forţă a vreunei componente armate, semnificative ca mărime şi acţiune. Dacă lucrurile ar fi mers pe calea firească, numele jertfelor Revoluţiei ar fi încăput pe faţa unei singure plăci comemorative. Exact ca în scenariul macbethian, însă, noii stăpîni ai sceptrului puterii au fost striviţi sub greutatea unui piramidal complex al deficitului de legitimitate. De aici s-a născut ideea pernicioasă a contrarevoluţiei menite să se substituie revoluţiei autentice, să o trimită pe cea dintîi în uitare şi desemnificare.

Revoluţiile eşuate?

Celelalte! Aproape toate, care ar fi trebuit să urmeze. Revoluţia capabilă să determine organizarea politică şi constituţională a unui regim politic autentic, modern şi viabil al democraţiei reprezentative. Revoluţia menită să definească şi să construiască sistematic un model economic nou, capabil să asigure nu doar premisele supravieţuirii... acolo ne lăsase regimul Ceauşescu... ci să producă resursele şi soluţiile dezvoltării societăţii României, într-o lume care se schimbă, ea însăşi, radical. Revoluţia integrării în sistemul instituţiilor europene şi euro-atlantice pe modele capabile să producă resurse suplimentare de dezvoltare-securitate şi să asigure României un nou statut internaţional, altul decît cel moştenit de la regimul Ceauşescu, nicidecum inferior aceluia. Revoluţia soluţiilor de gestiune şi dezvoltare a capitalului uman, cu componenta ei, esenţială, Revoluţia educaţională. Revoluţia structurală, măcar la nivelul modernizării, a marilor spaţii sociale din urban şi rural. Revoluţia morală şi, de ce nu, la fel de necesară, revoluţia spirituală a societăţii româneşti. Toate, deocamdată, după trei decenii, eşecuri lamentabile, semi-eşecuri sau reuşite abia parţial-parţiale.

P.S. Există în cultura universală nu unul, ci două scenarii ale sacrificiului prometeic. Primul, cunoscut de toată lumea, eroic, iluminist, cel în care beneficiile aduse umanităţii şi recunoştinţa ei echilibrează, potenţează valoric, sacrificiul prometeic. Celălalt, se află în cultura românească. Pentru curioşi, vezi Victor Eftimiu, "Prometeu"! O lectură pe cît de necesară, pe atît de incomodă. De aceea a şi fost ascunsă, cu grijă, de "comentacii oficiali" ai literaturii române, nu care cumva să o vadă ochii generaţiilor care se ridică la viaţă şi la înţelegerea ei. Iar, pentru cei curioşi... curioşi... din cale-afară, să mai spunem că, în această "cultură periferică" a României, mai există un comentariu de geniu la mitul prometeic, ascuns de Blaga între rîndurile monumentalului său "Zamolxe".

Opinia Cititorului ( 25 )

Secţiunea de comentarii la articolele domnului Cornel Codiţă este abuzată grav, continuu, de unul şi acelasi cititor, de ani de zile, motiv pentru care, în acord cu autorul, am limitat textul oricărui comentariu la maximum 500 de semne.

  1. Blaga creează o imagine spirituală zeului dac, nu una fizică, iar imaginându-și acest monolog al lui Zamolxe, poetul încercă să pătrundă în profunzimile mentalității dacice, esența cercetării lui fiind nemurirea sufletului.

    Acesta este mesajul revolutiei din decembrie!Va spune un profesor care a participat la revolutie cu spirititul si fizicul lui. Am cantat, dansat, scandat, incurajat pe ceilalti tineri... 

    1. Ïstoria omenirii incepe cu inventarea zeilor si se sfarseste cu devenirea oamenilori in zei! In India Mitologia tine loc de istorie. Adevarul este ca miturile sunt reale..

      Era descris ca un zeu protector care îndemna poporul dac la lupta, pentru apararea împotriva cotropitorilor, iar „stropii ce se preling si picura si azi din steiurile acestea sunt lacrimile lui”, care deplângeau soarta poporului dac cucerit de romani.

      Dumnezeu=constiinta universala

      Sa nu uitam asta! 

      o singura legatura cu sursa, constiinta colectiva, la asta trebuie sa ajungem, uniti!

      Zamolxis cunostea tehnologia extraterestra, se putea teleporta in spatiu si timp. Avea acces la universurile si dimensiunile paralele.

    Ca și cum își face testamentul, Prometeu îi vorbeşte eliberatorului său, puternicul erou mitologic Heracles, despre iubire, o iubire frăţească şi despre harisma blândeţii şi a smereniei.

    Acesta etse mesajul revolutiei romane! Iubirea frateasca pe Terra si nu numai! 

    1. Prometeu a reprezentat un personaj rebel împotriva tiraniei Bisericii, patriarhiei și monarhiei.

      O ceartă mare se iscase între Zeus și oameni. Titanul Prometeu, cel cu minte multă, ținea cu aceștia și-i învăța să nu facă pe placul noului zeu, ce cuprinsese cu sila stăpânirea tatălui său, Cronos. 

      El le zise: „Măi, oamenilor! Acest Zeus e lacom de avuții și de daruri;... 

    Pentru a putea ajunge la aceasta intelepciune a adevarului, pe cale rationala si intuitiva este nevoie de o noua teorie a cunoasterii integrativa asortata cu o metoda a cunoasterii tot integrata, care sa puna alaturi etica, stiintele naturale, politice, aplicate si viziunea asupra vietii.

    1. De ce sa ne luptam cand putem sa cooperam?

      Minti fragmentate, revolutii fragmentate. Ar trebui sa ne golim asemena unui recipient pentru a ne putea umple din nou, calitativ superior, pentru a face saltul vibrational cuantic necesar pentru a intelege

      "Cine Suntem,, De Unde Venim Si Incotro Ne Indreptam? 

      Ar trebui sa raspundem la intrebarea ce sunt Zeii?Cine a fost Zamolxis?

      Zeii Din Vechime Extraterestrii De Azi?! Asa au fost oferite doctrine religioase, cunoastere si chiar tehnologie.Picturile rupestredin grote de pe stanci stau marturie, de acum peste 29 000 de ani.Din pacate aceste picturi rupestre sunt minimizate.Apoi scrisul a scos la iveala aceleasi mituri, tablitele sumeriene despre anunaki.

      Piramidele din Egipt demonstreaza interventia inteligentei extraterestre pe Terra pentru... 

      Zamolxis a ramas în istorie ca zeul suprem al dacilor. Numele sau a fost evocat de istoricii Antichitatii, în ipostaze dintre cele mai diverse: fie ca zeu, caruia stramosii nostri îi aduceau sacrificii umane, fie ca mare preot de la care dacii au învatat sa nu se teama de moarte.

      Zamolxis avea o locuinta subterana, era slujit de daci, iar alti istorici au relatat ca fusese, de fapt, un discipol al înteleptului Pitagora. 

      Zamolxis, considerat divinitatea... 

      2. Credinta în Zamolxis alunga teama dacilor

      Credinta în Zamolxis a facut ca geto-dacii sa fie singurul popor care a îndraznit sa înfrunte puternica armata persana a regelui Darius. “Getii însa, care luasera hotarârea nesabuita, au fost robiti pe data, macar ca ei sunt cei mai viteji si cei mai drepti dintre traci”, scria acelasi Herodot. 

      “Getul nu se fereste sa cada în lupta, deoarece pe calea aceasta el spera sa obtina o nemurire a dubletului... 

    In sufletul fiecarui roman dornic de libertate, era aceasta energie ce trebuia eliberata. Nu am gindit nici o clipa ca voi muri atunci in acele momente de exaltare. Acolo a fost integrarea mea deplina in absolutul libertatii. Te curpinde prin toti porii te ridica si nu te mai lasa. Aceasta forta a fost inabusita de subsecventele evenimente ale celor ce au avut gindurile contra libertatii. Rezultatul acestora se poate vedea peste tot in societatea romaneasca. Trebuie sa chemam zeii sa ne...

    1. Unii autori antici îl vedeau pe Zamolxis ca pe un reformator care a lasat mostenire poporului dac un sistem de legi si norme morale.

      Gebeleizis, confundat cu Zamolxis 

      Gebeleizis era zeul fulgerelor si tunetelor la daci, sustin istoricii, dar era confundat cu Zamolxis, zeul suprem. “Când tuna si fulgera, getii trag cu sagetile înspre cer si ameninta zeul, deoarece cred ca acolo sus nu este alt zeu decât al lor”, relata Herodot. 

      Unii dintre istoricii... 

      citat de Ion Horatiu Crisan în volumul “Spiritualitatea geto-dacilor” (1986).

      Le-ar fi poruncit dacilor sa se abtina de la carne 

      Una dintre interdictiile pe care dacii le-ar fi primit, datorita cultului pentru Zamolxis, era abtinerea de la mâncarea animalelor vânate. “De la Strabon aflam ca din porunca lui Zamolxis, getii se abtineau de la carne, obicei care s-a pastrat pâna în vremea lui Burebista”, scria istoricul Ion Horatiu Crisan în volumul... 

    Sacrificiul Creatiei este un mit fondator ... Mesterul Manole... inca nu a creat nimeni a treia cale!? Vorbeam cu preotul ieri despre acest subiect. Asta asteptam de la revolutie pentru ca sacrificiul sa fi metitat... daca pe aceste plaiuri se va zamisli a treia cale inseamna ca a meritat sa fi participat la revolutia inocentilor luberi!

    1. Tehnologia folosită pentru deplasările pe distanţe foarte lungi implică acum anumite portaluri energetice, cunoscute şi sub numele de „găuri de vierme", care reprezintă o conexiune extrem de rapidă (ca o scurtătură) între două puncte îndepărtate din spaţiul cosmic.

      Orice altceva - spune Henry Deacon - pur şi simplu nu are rost, este ineficient. Deacon dezvăluie faptul că au... 

    Revolutia un exercitiu de manipulare a inocentilor de catre forte oculte. 

    Ceea ce noi numim mental sau minte este în realitate un angrenaj foarte complex şi subtil, care comportă multe diviziuni sau funcţii şi este totodată structurat pe diferite frecvenţe energetice de Unii numesc 

    „Ceaţa" mentală aceste benzi de frecvenţă „capacităţi" sau „puteri". De aceea, nu toţi oamenii pot să

    realizeze... 

    1. Este evident că înlăturarea lui Nicolae Ceaușescu s-a luat definitiv la întâlnirea de la Malta dintre Bush și Gorbaciov din 2 — 3 decembrie 1989. La prepararea evenimentelor au luat parte în prima linie serviciile secrete occidentale și cele ale țărilor "frățești": Ungaria și Iugoslavia. Pe fondul nemulțumirilor populare reale, Nicolae Ceaușescu a căzut. Poporul a fost folosit ca "instrumentum"...

      reprezentata de o structură cristalină necunoscută a aurului monoatomic in muntii Bucegu. Acesta reprezintă un derivat al aurului, care are culoarea alb-strălucitoare şi atomii plasaţi într-o reţea bidimensională, spre deosebire de aurul obişnuit, care are culoarea galbenă şi atomii plasaţi în reţea tridimensională.

      Pulberea de aur monoatomic este foarte dificil de obţinut, mai ales... 

      în forma ei pură, pulberea stimulează foarte mult anumite fluxuri şi schimburi energetice la nivel celular şi mai ales la nivel neuronal. Cu alte cuvinte ea provoacă un proces foarte accelerat de întinerire. Ei mi-au destăinuit că, teoretic, un om poate să trăiască în acelaşi corp fizic timp de mai multe mii de ani, cu condiţia să consume, la anumite intervale de timp şi într-o...

      Aurul monoatomic sau piatra filozofală: ORMUS

      Pentru a obtine o evolutie culturala a omenirii a fost necesara a reciclarii neuronilor. Asa a aparut scrisul, vorbirea si muzica. Am devenit din omul 1.0 in omul 2.0 si vom deveni 3.0, un proces dirijat de om. Cel mai mare secret al omenirii este creierul uman. Este posibil sa devenim mai fragili datorita modului de viata sedentar, ni se reduc treptata capacitatile intelectuale si emotionale.Reducerea inteligentei umane va fi suplinita de dezvoltarea inteligentei artificiale.

DIN ACEEAŞI SECŢIUNE

Editorial

Citeşte toate articolele din Editorial

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

16 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9754
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5278
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2123
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8414
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.6134

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb