O ştire care nu aruncă în aer România, dar care poate prezintă interes

EUGEN IONESCU Corespondenţă din Australia
Ziarul BURSA #Internaţional / 17 mai 2016

O ştire care nu aruncă în aer România, dar care poate prezintă interes

Actualul secretar al ONU, sud-coreeanul Ban Ki-moon, îşi încheie cel de-al doilea şi ultim mandat de cinci ani la sfârşitul lui 2016. La mijlocul lunii decembrie, ONU a dat oficial startul procesului de selecţie a succesorului lui Ban Ki-moon.

Adunarea Generală a ONU a adoptat în septembrie 2015 o rezoluţie care solicită ca toţi candidaţii să-şi anunţe public intenţia şi să-şi trimită CV-ul şi concepţia lor despre acest post celor 193 de ţări membre ONU.

Potrivit unei tradiţii a rotaţiei geografice, postul ar urma să revină de această dată Europei de Est.

Răsfoind acum câtva timp paginele ziarului Financial Review, principalul ziar financiar din Australia, mi-a atras atenţia un articol despre eforturile de lobby ale fostului premier al Australiei, domnul Kevin Radd. Acesta s-a aflat într-un voiaj în marile capitale ale lumii, unde a căutat sprijin ca să devină noul secretar general al ONU, după încheierea mandatului domnului Ban Ki-moon.

Ce legătură are această ştire cu România?

Păi are, deoarece după o convenţie informală, a venit rândul ţărilor din Europa de Est să propună un candidat. Deja câteva persoane şi-au anunţat candidatura: Irina Bokova, fost ministru de externe al Bulgariei şi director general la UNESCO; Vesna Pusic, ministru de externe al Croaţiei; Natalia Gherman, fost viceprim-ministru al Moldovei, Danilo Turk, fost preşedinte al Sloveniei.

Fostul prim-ministru al Australiei speră că, în cazul în care nici un candidat nu va obţine sprijinul blocului est-european ori posibilitatea ca un membru permanent al Consiliului de Securitate să pună veto pe candidatul regiuni, atunci alternativa va fi candidatul Europei de Vest.

În sistemul bizantin al Organizaţiei Naţiunilor Unite, Australia este grupată în ţările Europei de Vest. Fostul premier australian se pare că ar avea relaţii bune la Bejing, fiind şi vorbitor de mandarină. De asemenea are o relaţie bună cu preşedintele american Barack Obama.

Mă întreb de ce România nu intră în această competiţie? Părerea mea este că, poate, fostul preşedinte Traian Băsescu ar fi un candidat mai puternic decât cei care şi-au anunţat candidatura până acum.

Prin prezenţele obligatorii la diferite manifestaţii pentru susţinerea candidaturii, aceste foruri pot să prezinte o tribună importantă atât pentru candidat, cât şi - implicit -pentru ţara de unde provine.

Desigur, jobul nu permite să fii jucător, ci, dimpotrivă, calitatea importantă este să fii un bun negociator, care să poată să concilieze interesele de multe ori conflictuale ale membrilor Organizaţiei Naţiunilor Unite.

Nu se poate ignora faptul că domnul Băsescu ar putea să întâlnească şi rezistenţă, în special din partea Moscovei.

Este greu de crezut că Preşedintele Rusiei, Vladimir Putin, este un fan Băsescu...

Dacă candidatul Europei de Est iese din competiţie, desigur simpatia mea se îndreaptă spre Kevin Radd.

Opinia Cititorului ( 8 )

  1. basescu trebuie intai sa scape de parnaie si apoi sa devina secretarul Planetei ... ce idiotenie de articol, ce mizerie, ce gunoi

    1. Nu e bingo , n-ai nimerit nici de data asta : la parnaie e "icoana" voastra , Jigodia securistica voiculescu si se pregateste corlatean sa infunde puscaria !

      Prioritare sunt in Romanica fanariota constructia de puscarii pentru Jnapanii si Banditii pesedimii si scosi la munca silnica pe viata, sa terminam si noi autostrazile , sa avem drumuri sa exportam Daciile si Fordurile ! Macar asa HAIMANALELE si HAHALERELE pesedimii vor lasa ceva in urma, in afara EXCREMENTELOR antenistice! 

      basimea puturoasa se screme sa sa ascunda de bratul legii iar nenorocitii care i-au votat si ii simpatizeaza turbeaza

      Ai dreptate. Acest Ionescu stie ca Presedintele Basescu are dosare penale? Ce tampit sa fii sa sustii ca are stofa de secretar ONU. Este Eugen Ionescu tampit sau doar ticalos?

      FRATILOR TOTI AU FURAT DE AU RUPT NU AVUT CULORARE POLITICA LA FURAT SINT TOVARASI LA FURAT

      TANTI NUTI POETE MERGE LA O.N.U. CU COCOS

      Geniala propunere. Imi place f mult. Eba va fi sefa peste comitetul de alfabetizare a lumii a treia.

      in primul rind cred ca trebuie sa-i multumim pentru articol domnului Ionescu,si ar trebui incurajat sa ne mai ofere informatii (asta daca nu cumva cititori bursa prefera titluri gen romaniaTV sau poate le lipseste dan diaconescu TV) iar daca tu crezi ca o persoana anume poate fi potrivita pentru o functie ,eu am dreptul sa cred ca esti [...]??

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

16 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9754
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5278
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2123
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8414
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.6134

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb