O ZI NORMALĂ DE CRIZĂ Guvernul de la Berlin a vândut numai 60% dintr-o emisiune de obligaţiuni

ALINA VASIESCU
Ziarul BURSA #Internaţional / 24 noiembrie 2011

Angela Merkel

Angela Merkel

O zi normală de criză este o zi în care aceasta se adânceşte. Ieri, Germania - cea mai mare economie europeană - a fost lovită de cea mai slabă cerere de obligaţiuni de la crearea zonei euro; Franţa a fost avertizată că ar putea pierde ratingul de top "AAA", dacă povara sa fiscală va creşte; Banca Centrală de la Atena a avertizat că Grecia are o ultimă şansă să rămână în zona euro, iar agenţia Fitch a atras atenţia că băncile austriece îşi vor reduce raportul dintre credite şi depozite în Europa Centrală şi de Est. Criza a ajuns la cote normale.

Germania s-a confruntat, ieri, cu cea mai slabă licitaţie de obligaţiuni de la crearea zonei euro, situaţie care alimentează temerile legate de faptul că Berlinul este ameninţat de criza datoriilor.

La licitaţia de ieri, Germania nu a reuşit să obţină decât 60% din cele 6 miliarde de euro stabilite drept ţintă pentru această emisiune. Statul german a plasat titluri de numai 3,644 miliarde de euro, la un randament de 1,98%. Dobânda foarte scăzută a descurajat investitorii.

În condiţiile date, Bundesbank (banca centrală germană) a fost nevoită să preia titlurile pentru care nu au existat cumpărători. Aceste titluri, care au maturitatea la zece ani, valorează 2,36 miliarde euro.

Agenţia pentru administrarea datoriei Germaniei a explicat că problemele la vânzarea de obligaţiuni reflectă nervozitatea pieţelor financiare din Europa. Agenţia a precizat că titlurile care nu au fost cumpărate de investitori vor fi plasate ulterior pe piaţa secundară, iar Germania nu se va confrunta cu un blocaj de finanţare.

Obligaţiunile germane sunt considerate de referinţă pe piaţa din Europa şi cele mai sigure din zona euro pentru investitori, iar tocmai din acest motiv situaţia de ieri reprezintă "un dezastru", în opinia analiştilor.

Marc Ostwald, analist la "Monument Securities" din Londra, a declarat, citat de Reuters: "Este un dezastru total. Nu este un semn bun, este cea mai slabă licitaţie neacoperită din acest an şi nu este de mirare că randamentul obligaţiunilor a crescut în piaţă din această cauză".

După eşecul licitaţiei de obligaţiuni germane, euro s-a depreciat. La ora 10.29, pe piaţa din New York, cursul monedei unice era de 1,3369 dolari, mai mic cu 1% faţă de ziua anterioară.

Media obligaţiunilor cu maturitatea la zece ani neplasate la licitaţiile derulate de Germania în acest an, a fost de circa 18%.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

14 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9761
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5124
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2344
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.7993
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.8318

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb