OAMENII AU RĂMAS FĂRĂ BANI Restanţele la credite au crescut cu 178%, până la 3,53 miliarde lei

Ana Săbiescu
Ziarul BURSA #Bănci-Asigurări / 4 martie 2009

Volumul restanţelor la creditele în lei şi în valută a urcat cu 178%, în ianuarie 2009 comparativ cu prima lună de anul trecut, ajungând la 3,526 miliarde de lei, potrivit datelor publicate, ieri, de Banca Naţională a României. În luna ianuarie a anului 2008, valoarea restanţelor la creditele în lei şi în valută era de 1,268 miliarde de lei.

Nivelul restanţelor la împrumuturile contractate de persoanele din ţara noastră a crescut alarmant în această lună, în ciuda faptului că reprezentanţii băncilor de pe piaţa locală au declarat, în repetate rânduri, că vor susţine clienţii ce se află în dificultate de plată şi care au nevoie de rescadenţări ale creditelor sau de amânări de la plată pe perioade determinante.

În tot acest timp băncile încep să constituie provizioane de risc tot mai mari pentru a putea face faţă restanţelor din ce în ce mai ridicate şi, de asemenea, solicită Băncii Naţionale a României modificarea sistemului de constituire a provizioanelor în caz de neplată.

Pentru a putea reduce nivelul provizioanelor, bancherii cer constituirea acestora doar pentru valoarea creditului rămasă nerestituită şi nu pentru toată valoarea împrumutului contractat de o persoană ce are întârzieri la plată de peste 90 de zile.

Faţă de luna decembrie a anului trecut, restanţele la credite în lei şi în valută au fost cu 23% mai mari. Astfel restanţele la împrumuturile în lei au ajuns la 2,069 miliarde de lei, iar cele la creditele în valută s-au ridicat la 1,457 miliarde de lei.

Soldul creditelor în lei acordate de băncile din sistem a ajuns, la 31 ianuarie, la 83,86 miliarde de lei, iar cel la creditele în valută s-a ridicat la 123,57 miliarde de lei.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

16 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9754
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5278
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2123
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8414
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.6134

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb