Ocazia ratată

Cristian Pîrvulescu
Ziarul BURSA #Editorial / 12 octombrie 2015

Cristian Pîrvulescu

Acum, când stânga europeană pare să se afle într-un moment de răscruce, alegerile din PSD - dacă alegere s-ar putea numi o competiţie cu un singur candidat? - apar ca o ocazie ratată. Dacă ar fi să ne raportăm la ultimele evoluţii din mişcarea social democrată europeană, nimic din febrilitatea dezbaterilor ideologice care a precedat alegerea ca lider al Partidului Laburist britanic a lui Jeremy Corbyn acum doar o lună nu s-a regăsit în cazul PSD. Nimic despre poziţia partidului faţă de economie şi politicile de austeritate, nici un angajament în privinţa combaterii valului de populism, xenofobie şi extremism, nici o poziţie asumată în privinţa viitorului proiectului european, ca să nu mai vorbim de atitudinea faţă de statul de drept : succesiunea la Victor Ponta a ocupat întreg spaţiul de dezbatere.

Nici nu ar fi putut fi altfel având în vedere afişata lipsă de apetit ideologic a PSD. Pentru majoritatea liderilor acestui partid apartenenţa la Internaţionala socialistă şi la Partidul socialiştilor europeni este suficientă pentru a ţine locul oricărei dezbateri ideologice. În acest sens, alegerea ca preşedinte a lui Liviu Dragnea vine ca o concluzie la criza care a scindat partidul în ultimii 15 - 20 de ani între baza locală şi conducerea centrală. În acelaşi timp, odată cu aceste alegeri interne problema succesiunii lui Ion Iliescu, care a grevat istoria partidului, fără să fie rezolvată, îşi pierde din importanţă.

Reprezentat al structurilor locale care şi-au luat, în fine, revanşa asupra conducerii naţionale a partidului, Liviu Dragnea nu manifestă vreo sensibilitate ideologică specială. Odată cu alegerea sa ca preşedinte, mai mult ca oricând în trecut, PSD se prezintă ca o federaţie de grupări ale aleşilor locali. Un partid a cărui vocaţie naţională se pierde în mulţimea intereselor locale. Deşi alegerile interne abia încheiate erau un epilog la demisia lui Victor Ponta din funcţia de preşedinte de partid, ele reprezintă, de fapt, rezolvarea de moment a unui lung conflict intern în urma căruia Liviu Dragnea s-a impus, încetul cu încetul, în faţa concurenţilor săi "bucureşteni".

Rolul liderilor "naţionali", de la Adrian Năstase, trecând la Mircea Geoană şi ajungând la Victor Ponta, era să asigure protecţia în faţa "inamicilor" interni al unui eşalon local care se simţea "hăituit" şi să promoveze, totodată, imaginea unui partid "frecventabil" în plan internaţional. Când s-a dovedit că "protecţia" nu funcţionează, liderii locali au trecut de la rezistenţa tăcută la preluarea puterii în partid. Deja din 2008, liderii locali au profitat de fragilitatea poziţiei lui Mircea Geoană, contracarat de un Adrian Năstase care încerca să recupereze lidershipul pierdut în 2005, pentru a impune alegerea preşedinţilor consiliilor judeţene prin vot direct, pentru ca apoi în 2012 acelaşi cadou să fie făcut şi primarilor (cu acordul celorlalte partide parlamentare). Aceasta este şi perioada în care Liviu Dragnea, cel despre care Ion Iliescu spune că va "asigura o conducere calificată", se impune ca reprezentat al liderilor locali şi aliat de conjunctură al aparatului de partid de la centru.

Acum, după aceste alegeri "istorice" PSD nu pare să ştie încotro s-o ia. Exerciţiul alegerilor interne s-a dovedit doar o demonstraţie a capacităţii electorale a partidului. Aceeaşi capacitate care este privită cu suspiciune în dosarul "Referendumul"! Însă peste câteva luni vor fi alegerile locale, iar peste un an alegerile parlamentare, iar PSD nu a profitat de oportunitate pentru a încerca să promoveze pluralismul ideologic.

Intrarea din 2003 în Internaţionala socialistă nu a transformat vechiul PDSR într-un adevărat partid social-democrat. Toate temele de stânga privind asigurarea egalităţii (de la reprezentarea femeilor în politică la poziţia deschisă faţă de drepturile minorităţilor etnice, de la rezolvarea democratică a problemei refugiaţilor la atitudinea tranşantă faţă de naţionalism şi extremism, etc.) au fost ocolite. Mai mult, proaspăt alesul preşedinte al PSD făcea o declaraţie în 7 septembrie acum nu o pot face politicienii de stânga: " ...parcă n-aş vrea să văd mii de imigranţi pe străzile Bucureştiului". Această declaraţie ar putea fi pusă pe seama tentaţiei populiste, dar ea atrage atenţia asupra celei mai grave carenţe a leadership-ului PSD: lipsa experienţei politice la nivel european şi internaţional.

Opinia Cititorului ( 6 )

  1. Simulacrul de alegeri al șeicului psd are un scop bine determinat în timp și șpatiu pe care nu l-am regăsit în nici o scriere a formatorilor de opinie de pe bloguri sau alte canale media.De fapt este o reeditare în ediție restrânsă a referendumului pt care a fost condamnat Un intreg aparat de cca 530000 de yesmeni (sclavi ,saraci cu duhul,marginea societatii,aprox 3% din populatie ),pusi in slujba unui infractor !Dragnar condamnat cu suspendare e singurul candidat al corupților care vine ca și Iisus să rascumpere pacatele turmei,ceilalti candidati s-au retras intempestiv pt a nu distruge probele apararii la recursul lui Dragnea !O singură vointa,dorinta,etc,un singur raspuns,cei care stiu sa fure si sa manipuleze trebuie sa conduca tara ! Și la referendum au fost chemați marturii să voteze prin telefon,au fost sculați din cimitire la fel ca si acuma,cu da sau nu,nu nominal !Dacă acuma e legal și nu poate fi învinuit atunci de ce era ilegal ?Caci apararea lui Dragnar,probabil un avocat gen Mateut,vrea sa arate judelui ca ceea ce este complex poate fi reprezentat prin ce e simplu,un fel de holograma !Ca și metoda romilor de a a acapara imobile în centrul istoric al Tinisoarei,el crede ca justiția nu va face diferență între a te rahatzii în mijlocul propriei sufrageriii, pe trotuar sau în casa scarii !

    1. Mesajul 1 nu îmi aparține. Este al postacului obsedat de partidele politice din România și care își scrie memoriile la 7 dimineața.

      Nu mai folosi semnatura lui Cristi C. Este un sfertodoct. Foloseste pseudonimul "pandele". O sa ai mai multa trecere si credibilitate patenta.

    la conducerea PSD s-au perindat unii care macar puteau emite pretentia de a fi intelectuali. Acum am intrat in era needucatilor. De fapt, la nivel de tara!, am intrat in aceasta era catastrofala incepind cu Basescu cel Ticalos.

    Dragnea n-are capacitate intelectuala. n-a facut si nu va face nimic bun. Nu avem ce astepta de la el. Este doar un needeucat, unul care a jefuit banul public, deci un porc, reprezentant al altor porci. 

    Intr-o zi de duminica Liviu Dragnea castiga cot la cot cu Lukasenko presedintele Belarusului, amandoi cu 81 respectiv 83 la suta, amandoi au mustata, numai ca ultimul are cinci mandate si e de 21 ani presedinte. Cea facut Dragnea e in regula si-a propus un proiect de a testa aderentii, adica de a mima democratia in PSD, insa pe mine ma satisaface ca din cei 7 milioane de romani care au votat in 2012 totusi au mai ramas numai 435000 de naivi.

    1. Tu nu esti adevaratul pandele. El scria cu litere mici, pentru ca asa este doct sa faci. Tu esti vajnicul si neinfricatul plagiator, obsedat de PSD, de parca PDL/PNL ti-a facut mult bine.

CITEŞTE ŞI

Citeşte toate articolele din Editorial

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
fngcimm.ro
danescu.ro
raobooks.com
boromir.ro
Mozart
Schlumberger
chocoland.ro
arsc.ro
domeniileostrov.ro
leonidas-universitate.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

20 Dec. 2024
Euro (EUR)Euro4.9764
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7908
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3538
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9910
Gram de aur (XAU)Gram de aur401.4137

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

erfi.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
petreceriperfecte.ro
novaplus.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb