OCDE: Economia globală poate să evite o recesiune anul viitor, dar Europa va fi cea mai afectată de criza energetică

G.D.
Macroeconomie / 23 noiembrie 2022

Economia globală poate să evite o recesiune anul viitor, dar Europa va fi cea mai afectată de criza energetică

Economia globală ar trebui să evite o recesiune anul viitor, dar cea mai gravă criză energetică din anii 1970 va declanşa o încetinire bruscă, Europa fiind cel mai puternic afectată, a spus OCDE, adăugând că combaterea inflaţiei ar trebui să fie prioritatea principală a factorilor de decizie, transmite Reuters, conform News.ro.

Perspectivele naţionale variază foarte mult, iar economia Marii Britanii va fi în urma economiilor dezvoltate , a declarat ieri Organizaţia pentru Cooperare şi Dezvoltare Economică (OCDE).

Organizaţia estimează că creşterea economică mondială va încetini de la 3,1% anul acesta - puţin mai mult decât a prevăzut OCDE în proiecţiile sale din septembrie - la 2,2% anul viitor, înainte de a accelera la 2,7% în 2024.

"Nu anticipăm o recesiune, dar proiectăm cu siguranţă o perioadă de slăbiciune pronunţată", a declarat şeful OCDE, Mathias Cormann, într-o conferinţă de presă pentru a prezenta cea mai recentă Perspectivă economică a organizaţiei.

OCDE a afirmat că încetinirea globală a lovit economiile în mod inegal, Europa ducând greul, deoarece războiul Rusiei din Ucraina afectează activităţile de afaceri şi provoacă o creştere a preţurilor energiei. Acesta a estimat că economia zonei euro va creşte cu 3,3% în acest an, apoi va încetini la 0,5% în 2023, înainte de a se redresa pentru a avansa cu 1,4% în 2024. Prognoza este puţin mai bună decât în raportul OCDE din septembrie, când a estimat o creştere de 3,1% anul acesta şi 0,3% în 2023.

OCDE a prezis pentru anul viitor o contracţie de 0,3% în Germania, a cărei economie condusă de industrie este foarte dependentă de exporturile ruseşti de energie, estimarea fiind mai puţin dramatică decât scăderea de 0,7% aşteptată în septembrie.

Chiar şi în Europa, perspectivele sunt divergente, economia franceză, care este mult mai puţin dependentă de gazul şi petrolul rusesc, fiind aşteptată să crească cu 0,6% anul viitor.

Italia va înregistra o creştere de 0,2%, ceea ce înseamnă că sunt probabile câteva contracţii trimestriale.

În afara zonei euro, economia britanică ar urma să scădă cu 0,4% anul viitor, deoarece se confruntă cu creşterea ratelor dobânzilor, creşterea inflaţiei şi încrederea slabă. Anterior, OCDE se aşteptase la o creştere de 0,2%.

Economia Statelor Unite ar urma să reziste mai bine, creşterea fiind aşteptată să încetinească de la 1,8% în acest an la 0,5% în 2023, înainte de a se intensifica la 1,0% în 2024.

OCDE anticipase anterior o creştere de numai 1,5% în acest an în cea mai mare economie a lumii, iar în 2023 ar fi urmat să fie neschimbată.

China, care nu este membră a OCDE, este una dintre puţinele economii majore pentru care OSCE se aşteaptă să vadă o intensificare a creşterii anul viitor, după un val de restricţii cauzate de Covid.

Economia Chinei ar urma să accelereze de la un avans de 3,3% în acest an la 4,6% în 2023 şi 4,1% în 2024, comparativ cu previziunile anterioare de 3,2% în 2022 şi 4,7% pentru 2023.

Pe măsură ce o politică monetară mai înăsprită îşi va face efectul şi presiunile asupra preţurilor energiei se vor reduce, inflaţia în ţările OCDE va încetini de la peste 9% în acest an la 5,1% până în 2024.

"În ceea ce priveşte politica monetară, este necesară o înăsprire suplimentară în majoritatea economiilor avansate şi în multe economii de piaţă emergente, pentru a ancora ferm aşteptările inflaţioniste", a spus Cormann.

În timp ce multe guverne au cheltuit deja foarte mult pentru a atenua impactula inflaţiei mar, cu plafonarea preţurilor la energie, reduceri de taxe şi subvenţii, OCDE a spus că acest cost ridicat înseamnă că un astfel de sprijin va trebui să fie mai bine direcţionat în viitor.

Opinia Cititorului ( 1 )

  1. Asa este cand politicul se amesteca in economie

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
fngcimm.ro
danescu.ro
boromir.ro
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
domeniileostrov.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

19 Dec. 2024
Euro (EUR)Euro4.9749
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7790
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3324
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină6.0430
Gram de aur (XAU)Gram de aur402.9466

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

erfi.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
petreceriperfecte.ro
novaplus.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb