Valoarea taxelor plătite de către operatorii autorizaţi din industria jocurilor de noroc din ţara noastră a fost de 269 milioane de euro (aproximativ 1,187 miliarde lei), anul trecut, cu 71,3% mai mare faţă de 2014, potrivit datelor prezentate, ieri, de către Odeta Nestor, preşedintele Oficiului Naţional pentru Jocuri de Noroc (ONJN), în cadrul Conferinţei Române de Gambling, ediţia a VI-a.
Domnia sa a spus: "Avem o reglementare legislativă corectă, dar mai sunt lucruri de făcut. Suntem în faţa multor ţări europene în industria jocurilor de noroc. Polonia şi Cehia au în plan ca abia în 2017 să reglementeze jocurile de noroc online. Prima condiţie în acest domeniu este responsabilizarea business-ului astfel încât să fie unul de entertainment; operatorii trebuie să educe jucătorii şi să vină în întâmpinarea celor cu probleme. Jocurile de noroc nu trebuie privite ca motiv de pierdere a caselor sau a altor bunuri. ONJN a adus venituri la bugetul de stat de 70 de milioane de euro de la an la an din autorizări şi licenţe, iar aici nu intră jocurile online. După ce operatorii din industrie au cerut autorizaţie pentru online, am încasat venituri de 63 milioane de euro numai din taxele de penalitate pentru jocurile online. Dacă în 2014 am înregistrat venituri la bugetul de stat din jocurile de noroc în valoare de 167 milioane de euro, în 2015 am încasat 269 de milioane de euro".
Potrivit oficialului ONJN, în 2015, erau 488 de operatori licenţiaţi în industria jocurilor de noroc din ţara noastră, mai puţini faţă de 2014, din cauza faptului că unii operatori care deţineau mai multe firme au renunţat la o parte dintre ele. Pe segmentul jocurilor de noroc online, 23 de operatori au solicitat dreptul de operare, în 2015, iar 3 dintre aceştia au pierdut acest drept. În prezent, la nivel naţional, avem 19 operatori de jocuri de noroc online, dintre care 7 sunt români, iar restul străini, din Uniunea Europeană. ONJN a efectuat, anul trecut, 8.624 de controale, fiind aplicate 1.269 de contravenţii. Valoarea amenzilor a fost de 8,245 milioane de lei, din care 1,048 milioane lei au fost încasaţi pe loc. În plus, au fost confiscate bunuri în valoare de 1,055 milioane lei.
Valoarea prejudiciului estimat de ONJN în urma controalelor de anul trecut a fost de 46,489 milioane lei.
La capitolul cheltuieli, ONJN a raportat, pentru anul 2015, un cuantum de aproximativ 3,8 de milioane de euro, faţă de 3,5 milioane euro în 2014.
Doru Gheorghiu, director executiv Romanian Bookmakers - Patronatului Organizatorilor de Pariuri din România a declarat că se confruntă cu ameninţări din partea autorităţilor statului amintind de controalele, pe care le consideră abuzive, ale Agenţiei Naţionale de Administrare Fiscală (ANAF) demarate la operatorii de pariuri sportive tradiţionale începând din septembrie 2015. În urma acestor controale, ANAF a impus operatorilor din domeniul pariurilor sportive să recalculeze impozitul pe profit pe ultimii cinci ani. Gheorghiu apreciază măsura ANAF ca una care ar duce la extincţia acestui segment al domeniului jocurilor de noroc.
Viorela Rădoi, director executiv Romslot, a apreciat că anul 2016 poate fi un an al profitului pentru domeniul de gambling, dacă firmele înţeleg să schimbe imaginea sectorului într-unul de entertainment, nu de îmbogăţire rapidă, să se responsabilizeze în privinţa promovării serviciilor în piaţă astfel încât să îşi îmbunătăţească imaginea şi să dea dovadă de transparenţă, să lucreze în parteneriat cu autorităţile statului, să se alinieze la schimbările legislative şi să se informeze continuu despre noutăţile legii, atât pe plan naţional, cat şi internaţional". Dacă ne dorim un 2017 profitabil este nevoie de responsabilitate din partea industriei, la nivel de business, de asumare de principii la nivelul comunităţii. Domeniul de gaming trebuie să intre în era profitului responsabil".
• Sorin Constantinescu: Prevăd o creştere de 20% pe sectorul de sloturi
Segmentul de cazinouri a avut un trend descendent în ultimul an din cauza taxelor şi a biletelor mari de intrare, a spus Sorin Constantinescu, Preşedintele Asociaţiei Organizatorilor de Cazinouri din România. Domnia sa a adăugat: "Pe viitor vom putea aduce turişti din Turcia care să joace în ţara noastră. Aveam mari emoţii cu normele (n.r. de aplicare a legii jocurilor de noroc, aprobate, săptămâna trecută), nu mai aveam speranţe că vor fi aprobate dar sunt bucuros că am avut parte de înţelegere şi transparenţă, iar rezultatul este cea mai bună lege din Europa. Companiile din domeniul de gambling au stat în stand-by, nu au mai facut investiţii în aparate noi pentru că nu ştiau ce va urma, dar acum industria îşi va reveni, prevăd o creştere de 20% pe sectorul de sloturi. Trebuie să ne pregătim pentru autorizarea definitivă pentru jocurile de noroc online. Segmentul pariurilor sportive are mari probleme din cauza controalelor ANAF care pot aduce un prejudiciu de 100 milioane de euro la bugetul de stat. Interzicerea fumatului în spaţiile închise este de asemenea o problemă foarte gravă care poate aduce scăderi semnificative".
Ieri, 2 martie, a avut loc a VI-a ediţie a Conferinţei Române de Gambling organizată de Casino Life and Business Magazine cu susţinerea Oficiului Naţional pentru Jocuri de Noroc (ONJN) şi Autoritatea Naţională pentru Protecţia Consumatorilor (ANPC). Ziarul BURSA a fost partener media al evenimentului şi a publicat cu această ocazie a V-a ediţie a Suplimentului "Gambling".